Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Horor

Oblíbené filmy (9)

Sedm

Sedm (1995)

Sedm je ukázkový krimi thiller, který staví na dvou opačných detektivech. Skvělý Brad Pitt jako detektiv Mills je dravý, mladý a touží po velké kariéře. Naopak vynikající Morgan Freeman, detektiv Sommerset, je zkušený, životem ošlehaný a má toho, tak akorát dost. Zbývá mu sedm dní do důchodu, když se objeví na scéně seriový vrah, který chce pomocí sedmi smrtelných hříchů poukázat na zkaženost lidstva. Kombinace ustředních dvou postav, jejich rozdílných pohledů na svět spojená s poutavým vyšetřováním prezicního a nedopadnutelného seriového vraha vytváří dechderoucí podivanou, která je s každým zhlédnutím lepší a lepší. David Fincher zde předvátí, že je jedním z nejlepších režisérů současnosti a to hlavně díky obří míře pro detail, za každým záběrem člověk vidí hromadu myšlenek. To celé dotváří neskutečná atmosféra zkaženého města, které není jmenováno, mohlo by to být jakékoliv město. Je to film na který člověk musí mít chuť a žaludek, protože umí být i děsivý v tom co vám ukáže a hlavně v tom co vám neukáže. Fincher ví, že lidská představivost nemá mezí. Přelomová žánrovka a silný podmět k přemýšlení, který má jeden z nejlepších filmových konců.

Všechno, všude, najednou

Všechno, všude, najednou (2022)

Na první pohled bizarní dort pejska a kočičky, který nebude pro každého lehce stravitelným. Ovšem tento dojem klame, je to precizně promyšlený dort, kde každá ingredience má svůj smysl a je na správném místě a ikdyž to může působit jako směsice a všehochuť, tak se jedná o neuvěřitelnou lahodu. Takový dort jste ještě neměli, nezpomenete na něj a rádi si ho dáte znovu. Jak někteří podotkli, originalita nestačí a toho jsem zastánce (Zdravím Star Wars preqeuly), jenže tohle nestojí jen na originalních a kreativních nápadech. Tohle má silnou premisu a příběh, který se krásně odvýjí, ve své podstatě naprosto standartní cesta hrdiny, nestandartně a originálně odvyprávěna s filozofickým přesahem o existenci a nihilismu. Je tu parádně vystavěná akce, která paroduje a zároveň vzdává hold osmdesátkovýmu Hong Kongu. Kde jinde dostanete napínavý souboj o to, zda si váš nepřítel něco zarazí nebo nezarazí do zadku a přitom to dává geniální smysl? Je tu i parádní, kreativní humor. To vše drží pohromadě hlavní téma o lásce a rodině vyprávěno skrze naší hlavní postavu a její trable. To vše se perfektně zrdcadlí v multiversu, kdy lidé z jejího okolí mají ty správné multiverzní role nepřátel, opory a podobně. Neuvěřitelně silný zážitek u kterého člověk brečí smíchy a následně dojetím a ikdyž velmi oceňují, jak precizní scénář, tak kreativitu, pro mě nejvíc úctyhodné je to, jak se jim to nakonec podařilo složit do kupy v perfektní dílo! 10/10. PS.: Čecháčkům pěkně hrabe, že je toto v modrých... vzpamatujte se vy xenofobní konzervativci. Jeden z top filmů všech dob...

Blade Runner 2049

Blade Runner 2049 (2017)

Jedná se o ultimátní pokračování po letech, které staví a rozšiřuje to, co první film představil. Cyberpunk žánr by měl ukazovat dystopii toho, kam náš svět směřuje a tak bylo třeba aktualizovat tuto dystopii, aniž by se narušila tvář světa a to je zde krásně docíleno jak budováním světa za hranice LA, tak novou podobou a historii světa ukazující, co se za těch 30 let změnilo. To vše uceluje úžasný design, efekty a jejich chytré zakomponování, kdy se kombinují lokace a placy s moderním CGI. Celý vzhled, styl a atmosféru už jen podtrhává úžasná kamera Rogera Deakinse a soundtrack. Nedokážu si představit lepší tým v čele s režisérem Denisem Villeneuve, který by mohl udělat moderní pokračování Blade Runneru. No a k tomu všemu tu máme příběh s famózním Goslingem v hlavní roli, který svým jemným výkonem skvěle zapadá do světa a ztvárňuje svou roli. Navíc je tu hutná detektivní zápletka, která se krásně postupně rozvíjí a navazuje jak na první díl s grácii, tak je skvělým katalyzátorem pro změnu a cestu hlavní postavy. Nejúžasnější na tom je, jak si to s vámi pohrává skrze nadhození typických klišé pokračování, jen aby vám je naprosto rozbil a nahradil silnějšími motivy. Hlavní hrdina není speciální, ale to neznamená, že nemůže být důležitý. Do toho je tu tolik úžasných vedlejších motivů s Joi a ostatními prvky. Oceňuji i vybudování Luv jako silné záporné postavy, kterou divák fakt nenávidí, která na konci je ideální reprezentací záporných motivů příběhu. Nechápu jak Villeneuve tak sebevědomě udělal minimalistickou finální potyčku, která ale působí tak osudově. Vlastní svobodná vůle proti otroctví. No jednoduše silný, zásadní zážitek, který mě svým zpracováním a obsahem naprosto naplňuje a uspokojuje a to i díky surrealistickým scenériím, momentům, technologiím a scénám. Mistrovské dílo!

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Vyvrcholení všeho, co Jackson vybudoval a načal v předchozích dvou mistrovských filmech! Zhodnocení všeho co se budovalo a někam směřovalo! Využití stejného umu u bitev, jako v předhozím filmu! Hudba, stanovující motivy pro místa, lidi i království doluje emoce na maximum. Zde se dá extrémně docenit využít a poskládání efektů dokupy a halvně střih, který tu dle mě je z trilogie nejpodstatnější a nejvýraznější! Dokonalá tečka za už tak dokonalou cestou! Kdo nebrečí nemá srdce a kdo si myslí, že konec je příliše dlouhý, měl by se na celou trilogii podívat znovu a to pěkně od začátku dokonce a ideálně rovnou za sebou! Filmy. který sleduju od pěti let a budu sledovat dokud budu živ, tak zásadní tato trilogie je a i po dvaceti letech mi stále odhaluje nové věci a nové věci předává. Jak jsem psal u společenstva, diplomová práce by byla málo na pokrytí tohoto mistrovského díla! 10/10!

Klaus

Klaus (2019)

Nekrásnější vánoční pohádka, která je po všech směrech precizní. Úžasný styl a vizuál vypráví neobyčejný příběh o počátku Vánoc. Krom perfektních postav a rozpracovaných témat o dobrých skutcích, tradicích a lidských hodnotách, je to neuvěřitelná horská dráha emocí, která mě vždy zaručeně dojme a rozbrečí. Nebojím se Klause označit za nejlepší Vánoční film všech dob.