Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (24)

plakát

Jan Werich: Když už člověk jednou je… (2021) 

Nápadité zarámování do událostí konce 60. a začátku 70. let. Životní příběh, který by vydal na dva další hrané filmy a ukázky typického Werichova humoru - to je základ, na kterém tvůrci stavěli a důležité je říct, že proměňují nálady, tempo vyprávění a ani na chvíli nenudí. A co je u dokumentů opravdu výjimečné - jsou emoce, které přináší na konci. Paráda!

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Film, kterému je velmi těžké cokoliv vytknout. Hudba 100%, skvělý casting 100%, příběh, který vysthiuje osobnost Fredyho 100%, úžasné scény, kdy společně tvoří, skvostné herecké výkony - třeba u oosbou stěžejních scén mezi Fredym a jeho přítelkyní (kdy se přiznává k homosexualitě a kdy ho přijela přesvědčit, ať se vrátí do VB). Viděl jse 3x v kině, 3x na DVD a ještě bych si tento film dal na plátně znovu. 100%

plakát

Probudím se včera (2012) 

Jsou filmy, které nejsou zdaleka dokonalé, ale vzbudí ve vás takové sympatie a touhu vidět film znovu, že nakonec musí film hodnotit výše než, kde film objektivně stojí. Můžeme mluvit o nešikovně použitém product placementu hned v prvních minutách, jaksi uhnaných úvodních scénách, které nemají atmosféru těch retroscén, což je zřejmě dlouhou expozicí, což je nešvar českých filmů. Zkrátka dlouho čekáme, než se uděje to podstatné, co odstartuje samotný film. TAdy je to cesta zpět do r. 1989. Proto vznikl pocitově ozdílný film, pokud jde o úvodní současnou část a motivy z r. 1989. jakmile se totiž přehoupnme do minulosti, vznikaá neskonale vtipná atmosféra se skvělými vtipy, kterým vévodí herecká dvojice Jiří mádl, Eva Josefíková. I kdybyste tyto herce neměli rádi, tady si vás získají. jejich scény jsou herecky vymazlené. Baví všechny scény ze školy a některé patří snad mezi nejvtipnější (scéna s inspektorem nebo učitelem počítačů - M. Šteindler), ale třeba ve scéně, kdy češtinář (Preiss) nazve hlavního hrdinu kolegou, tam nám dokonce přeběhne mráz po zádech! Tam má film přesah, což je u komedií nevídané. Ten film se pro mnohé může přes své ndostatky stát školní kultovkou, takže hodnotím vysoko s tím, že přidávám procenta za sympatie.

plakát

Miloš Forman: Co tě nezabije… (2009) 

Když si dáte dohromady naprosto charizmatickou osobnost M. Formana, jeho životní osudy plné opravdu tragických a neobvyklých situací, zážitků, tak to vystačí na několik dokumentů. Brzy pochopíme, že pouze kamera namířená na M. Formana, který svým osobitým způsobem vypráví, strhuje, baví...by stačila, ale když přidáme chytře využité ukázky, natočené situace, je jasné, že vznikl naprosto mimořádný dokument. Přestože slouží zejména představení života a tvorby MF, občas zajiskří i filmařský nápad jako ve střihové montáži z Formanových filmů (zejména Přeletu a Goyových přízraků) s autentickými záběry z okupace r. 1968. To je parádní moment. A tento dokument by měl vidět každý filmový fanoušek - neukazuje totiž jen úspěchy, ale i momenty, kdy se vše zadhne a i oskarový tvůrce musí zápasit o každý film znovu a znovu. Někdy si prosadí svou a někdy ne. Když e nad mnohými kotovy zamyslíte, jde o velice inspirativní dílo, kterému nechybí přesah.

plakát

Gran Torino (2008) 

Velice silný příběh a vůbec nevadí linieární klasicky model vyprávění. Naprosto člověka strhne herecký výkon C. Eastwooda, kdy se divák může přistihnout, jak drží hrdinovi palce, jak s ním prožívá příběh. Film, který strhne a vezme za srdce!

plakát

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (2009) 

Filmu vévodí zejména množství nápadů, Bartovy originality a netradiční výtvarné pojetí. To vše ostatně ocenili na řadě festivalů od New Yorku po Tokio. Jediná nevýhoda tohoto filmu spočívá v tom, že autoři si zvolili dějový rámec pohádky, tedy filmu pro děti, zatímco mistrnou animaci, výtvarné pojetí i originalitu ocení hlavně dospělí diváci. Přesto jde o jeden z nejpozornějších českých filmů po r. 2000. Samozřejmě ho dokáží ocenit jen ti, kteří jsou vnímaví a pozorní diváci, kteří postřehnou všechny ty originální nápady.

plakát

Peklo s princeznou (2009) 

Klasický rámec pohádky osvěží mladí hrdinové v podání Jiřího Mádla a terezy Voříškové, u níž si člověk říká, že je škoda, že nemají víc společných scén. I řad dalších herců zaslouží absolutorium - zejména pekelná dvojice M. Stránský - A. Staňková, ale i Petr Nárožný, Václav Postránecký a velice zábavní a herecky zapadající jsou i herci menších postav - Jan Skopeček nebo Mirek Táborský. Vysloveně potěší i spící čert hraný Milošem Formanem!!! Připočteme-li bohatý děj, vkusný humor, vtipné dialogy, velkolepá výprava, nádherné lokace včetně kroměřížského zámku nebo Adšpachu (další drobnou vychytávkou je mlýn, kde se kdysi natáčela Pyšná princezna), vkusné kostýmy, množství triků, svižné vyprávění, pevné režjní vedení herců - to vše dělá z Pekla s princeznou jednu z nejvýraznějších porevolučních pohádek, které vývodí příjemná atmosféra a promyšlenost. nevadí tedy ani drobné chyby na kráse jako je bitka venkovanů a čertů ve mlýně, která není nejobratněji vymyšlená a realizovaná, ale tady zřejmě sehrál roli i rozpočet jinak velkoryse pojaté pohádky.

plakát

Jak básníci čekají na zázrak (2016) 

Tento díl zdařile mixuje humor (inteligentní humor) a smutné motivy jako ze života. V tom je novum šestého pokračování, které je určitě na úrovni prvních předrevolučních dílů. Dušan Klein vypráví děj klasicky, ale svižně. Někdy jde vstříc většinovému divákovi jako ve scéně večeře s tance v podání Evy Holubové a Lukáše Vaculíka, ale stále si zachovává půvab. Naopak motiv postavy J. Somra v hospicu a zejména scéna, kdy mu Šafránek a spol. zorganizují oslavu narozenin, patří mezi silné momenty s emocionálním přesahem. Největším přínosem je nadhled hlavních postav MUDr. Šafránka a Kendyho, skvělé jsou jejich dialogy napsané L. Pecháčkem. Pavel Kříž i David Matásek prokazují znamenitou formu, navíc noví Básníci skvěle využili půvabů Lindy Rybové nebo začínající Denisy Nesvačilové. Scéna, kdy ji Šafránek překvapí v šatně při převlékání, ona se rychle schová - a když zjistí, že je to doktor, kterého zná, klidně se beze studu převléká dál a předvede mu své tělesné půvaby - to je příklad milých, výborně pointovaných vtípků. Je to opravdu zdařilé završení série a nechápu negativní hodnocení ostatních hodnotitelů. Vysoko hodnotím pro hořko-vtipnou atmosféru filmu, ovšem s pozitivním vyzněním. Takových filmů je jako šafránu. 95%

plakát

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021) 

Jako komedii je těžké Prvokovi cokoliv vytknout. Timing vyprávění šlape, situace jsou vypointované a ústřední čtveřice herců je naprosto skvělá. Poselství v závěru je zřetelně vyjádřeno, jediné, co nevylo úplně na 100%, je emocionální vyznění na konci. Přesto jde o nadprůměrný film. Za mě jistých 80%.

plakát

Případ mrtvého nebožtíka (2020) 

Když se člověk naladí na styl vyprávění tohoto filmu a má smysl pro humor a nadsázku, má šanci se královsky pobavit, protože fórů film nabízí hodně. Od jednoduchých (patologovi se dělá špatně, protože nesnáší krev) přes vypointovanou scénu s kávou až po sofistikovanější vtipy, které potřebují oporu v menším kulturním přehledu (Beatles "Proklepněte mi je" n. podobizna v naivistickém a kubistickém stylu). Každopádně se na jedno shlédnutí nedají pochytat všechny komické situace, gagy a dialogy, protože těch sázejí tvůrci zejména v první třetině filmu fakt hodně. Není to ale určitě komedie pro všechny. Kdo nemá rád humor nových Růžových panterů, Policejní akademie nebo Žhavých výstřelů, pro toho tento styl filmů nefunguje. Spolehlivou kvalitou tohoto filmu je herecké obsazení - zejména David Novotný, Lukáš Příkazký, Hana Vagnerová, Martin Pechlát nebo v menších rolích Eva Holubová nebo Pavla Beretová. Oddychovka, ke které se dá vracet. A navíc tato komedie přichází v době, kdy je tolik kriminálek, že je dobré ocenit odvahu se tomu vysmát.