Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Oblíbené seriály (10)

Pád

Pád (2013)

Nebojím se dát pět hvězd, protože The Fall je opravdu výjimečně dobrá detektivka a Stella Gibsonová s Paulem Spectorem jsou opravdu výjimečně dobře napsané postavy. Myslím, že Gillian Andersonová vykročila stejným směrem, jako před lety Helen Mirrenová se svou Jane Tennisonovou - tedy doprostřed muži ovládaného světa, v němž je zapotřebí být ještě tvrdší a chladnější, než kterýkoliv z nich. 1.řada zdaleka nezodpověděla všechny otázky, netrpělivě čekám na druhou. P.S: Jestli Jamie Dornan opravdu tak vládne uměním svazovat ženy, pak se má Dakota Johnson v Padesáti odstínech na co těšit...__Tak druhá řada začala pěkným zahuštěním atmosféry a navázala děj jen pár dní po událostech řady první. Dobré.

Orange Is the New Black

Orange Is the New Black (2013)

Bylo nebylo, Piper Chapman měla přítelkyni Alex. Žily si skvěle, milovaly se, pořádaly večírky, hodně cestovaly, ale místo aby si z cest do Kambodže, Istanbulu nebo na Seychely přivezly nějaký ten suvenýr, vozily...heroin. O deset let později ale minulost Piper dostihne a ona vyfasuje 15měsíců natvrdo. K velkému překvapení Larryho, jejího snoubence, který do té chvíle neslyšel nejen o heroinu, ale ani o jisté Alex, která byla na import bílého prášku expert a která, scénáristo div se, sedí ve stejné base, do níž teď zamířila Piper. Takhle nějak začíná Orange is the New Black, nová série Netflixu. Překvapivě, vtipně, naivně a trochu sebelítostivě. Ale během třinácti epizod, které nám Jenji Kohan podle knižní předlohy Piper Kerman pěkně najednou a bez čekání nachystala, se celá ta přehlídka lidských trosek, podivínek, gangsterek a smažek, jak se Piper (a nám) na první pohled chovanky státního vězení zdály, změní pomocí skvělých flashbacků v lidské bytosti, z nichž každá se ve vězení ocitla z jiného důvodu, ovšem podobně jako Piper kvůli sérii chybných rozhodnutí. Seriál stojí a padá s lidskými příběhy a s herečkami a herci, kteří je ztvárňují. Scénář je brilantní, graduje z prvotního oťukávání nového prostředí (pilot), přes humornou vložku (The Chickening) až po husté drama (Fucksgiving a závěrečné epizody). Taylor Schilling je výborná, jako zpočátku zdánlivě nevinná Piper, v níž se ve vězení možná probudí to pravé, sobecké já, stejně jako Laura Prepon a její (the hot one) Alex, Kate Mulgrew nebo Natasha Lyonne (nemluvě o ultra slizkém dozorci v podání Pabla Schreibera). (Jen ten Biggs mi tam nesedí, ale jenom proto, že totálně shippuju Piper a Alex). Systém jedna epizoda - jedna postava o jejíž minulosti se dozvídáme, mi plně vyhovuje, stejně jako černý humor, kterým je to celé proložené. A titlní song od Reginy Spektor to celé jen korunuje. Takže pro mě seriál roku, směle do druhé řady!_"I've been starved out, teased, stalked, threatened, and called Taylor Swift!" // "Everything is different, the second time around..." zní v titulní písni z úst Reginy Spektor a na druhou řadu to sedí víc než přesně, protože to, co bylo napoprvé jen takové pošťuchování v druhé řadě nabralo neuvěřitelné obrátky. Piper a její příběh byly tentokrát lehce upozaděny (ale ne na úkor několika výživných flashbacků), Alex se taky na čas ztratila, ale zato Litchfield přivítal novou vězenkyni Vee, která pořádně zamíchala kartami. A hlavně - ti, o nichž jsme v první řadě jenom matně tušili, jaký jej jejich příběh, se dostali konečně ke slovu a že jde o pořádně silné příběhy - sestra Ingalls, Morello, Black Cindy, Poussey (Poussey!) a taky slečna Rosa mají za sebou ( a před sebou) spoustu věcí a Jenji Kohan to dobře ví a umí to divákovi naservírovat víc než skvěle. Druhá řada je za skvělých pět a za rok se zase těším.

2 $ocky

2 $ocky (2011)

Nejsem pravidelný divák sitcomů (kromě občasných televizních repríz Kroku za krokem nebo Kutila Tima...:), dávám v seriálových vodách přednost trochu delším a "náročnějším" kouskům, ale pilot 2 Broke Girls mě hodně pobavil a nalákal na další epizody. Zatím za 4.__První čtyři díly za námi, hodnocení zůstává (a skoro mám chuť dát i 5, uvidíme jak dál).__Jdu na 5, nedá se nic dělat, a sleduju druhou řadu...:)__Druhá řada se po pomalejším rezjezdu (trochu přitlačili na pilu, chvílemi až moc) kvalitou vyrovnala té první, jsem spokojená.

Temný případ

Temný případ (2014)

Atmosféra, která by se dala krájet a mysl detektiva, do níž by se bál vkročit i dr.Lecter...Jestli chcete vidět jeden z nejskvostnějších, nejatmosféričtějších seriálů současnosti, podívejte se na Temný případ. Pizzolatovi, Fukunagovi a hlavní dvojici Harrelson-McConaughey se podařilo stvořit výjimečné dílo, které dokazuje, že největším nepřítelem člověka je i v 21.století zase jenom člověk a že i klasické "whodunnit" detektivní příběhy můžou být definitivně minulostí. 1.řada 100%. Plakáty nelhaly, man IS the cruelest animal...

Kriminálka Las Vegas

Kriminálka Las Vegas (2000)

Pro mě z celé série CSI jednoznačně číslo 1. Skvělá technická stránka, do posledního detailu promyšlené případy, pravděpodobné důkazy (v CSI:Miami a NY mi některé z důkazů přijdou jako až příliš velká náhoda) a postavy vyšetřovatelů (do jejichž soukromí nahlédneme jen zřídka, ale když už, stojí to za to...) Nemůžu nezmínit hlášky kapitána Brasse a Grissomovy naložené úlovky. K vidění doporučuji finále sezóny 5, Grave Danger: Vol1 a Vol2, které napsal a režíroval Quentin Tarantino a v němž půjde Stokesovi o krk._Tak v noční jízdě městem hříchu seriál úspěšně pokračuje i nadále, jenom bez Grissoma to už tak nějak není, co to bývalo. Ale i tak pořád za 5...

Láska je Láska

Láska je Láska (2004)

Po pěti sériích pět hvězdiček. Na první řadu jsem náhodou narazila na youtube (nebo spíš ona narazila na mě, dodnes to sama nechápu...:) a úplně konsternovaně jsem jí celou viděla za jeden den. A od té doby se L Wordu už nemůžu zbavit. Baví mě na něm spousta věcí, je vtipný, je tam spousta dramatu (znalci Tibette kultu ví své) a některé hlášky prostě nelze zapomenout...Some people are straight ´till they´re not, třeba.__Tak po zhlédnutí všech 6. řad (včetně té poslední-rozhodně nejkontroverznější, po jejímž posledním dílu Last Word se na hlavy tvůrců sesypala spousta řekněme nesouhlasných vyjádření) zůstávám i přes kritiku na pěti hvězdičkách a do jisté míry chápu, proč je finále seriálu takové, jaké je. Stejně stojí za vidění.

Pohotovost

Pohotovost (1994)

Pohotovost je seriál mého mládí, prakticky jsem na něm vyrostla a podle mě nemá chybu. Z medicínského hlediska se dle mého už ne tak laického hlediska drží pravděpodobnosti nejvíc ze všech u nás vysílaných seriálů z lékařského prostředí, postavy prodělávají skutečný vývoj a nežvaní pořád o jednom jako Meredith. Škoda, že české televize tenhle seriál trochu zanedbaly.

Hercule Poirot

Hercule Poirot (1989)

Musím konstatovat, že jediným Poirotem filmových a televizních adaptací knih Agathy Christie pro mě je a navždy zůstane David Suchet. Seriál je skvěle zahraný i natočený, Poirot v jeho podání je obzvlášť cynický a samolibý (aniž by ztrácel nadhled a přestával být pravým gentlemanem) a musím přiznat, že některé epizody se kvalitou minimálně vyrovnají knižní předloze (ale to už zní pomalu jako detektivkářské rouhání, že...)