Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Western
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 486)

plakát

Klenoty příhraničí - Kouzla hradů a jejich pánů (2023) (epizoda) 

Zatím první díl, který jsem viděl. Ale jestli jsou i ostatní takové, tak potěš... Tohle je dokumentární brak! Bez logického rámce, bez řádu, chaotický slepený z hraní na válečníky, trapných pokusů o vtipnost a bulvárních informací.

plakát

Klenoty příhraničí - Pod hrozbou půlměsíce (2023) (epizoda) 

O něco lepší než předchozí díl. Ale i zde chaotický scénář bez zasazení do dějinného a topografického rámce. Většina pasáží točena za pošmourného nebo i deštivého počasí, záběry vesměs neatraktivní, až amatérské.

plakát

Božena (2021) (seriál) 

Zatím jsem zhlédl jen první díl a hodnotím jej jako průměrně dobrý. Klady: historický kolorit, kostýmy, herecké výkony, zapojení němčiny do dialogů. Zápory: ačkoliv jsou tu několikrát použity katolické kulisy (kříže, svaté obrazy) domácnosti Panklů i Němců nikde není scéna, že by se lidé (i Barbora) modlili. Dokonce ani před jídlem. Zato scény sexuálně-intimního rázu tu jsou víckrát. Není pochyb, že ti venkovští lidé se modlili. Tipuji, že takových 70% stopáže prvního dílů není faktograficky podložených, k nimž patří právě tyto intimní scény. Z toho důvodu se mi jeví pominutí vlivu babičky Magdalény Novotné na malou Barboru (pozdější Boženu) asi jako nejzávažnější nedostatek prvního dílu.Vždyť díky působení babičky na malou Barboru pak velká Božena mohla napsat jedno z nejkrásnějších děl české literatury „Babičku“. ---- Viděl jsem druhý díl, který se mi zpočátku líbil moc. Velmi dobře ve zkratce naznačeno vlastenecké ovzduší první poloviny 19. století, dobré dialogy, sympatický výkon Anny Kameníkové, Ale pak to opět hrubě kazí fiktivní sexuální scény. A opět totální absence duchovna, naznačen je pouze duševní (nikoliv duchovní!) boj u vztahu Božena – Josef – básník Nebeský. Takže, bohužel, tyto zápory srážejí i 2. díl jen na průměr... --- Viděl jsem nakonec i třetí a čtvrtý díl. Herecky,, dramaticky to není špatné. Je tu snaha o vyjádření ovzduší 19. století, ale všechny 4 díly jsou totálně bez Boha, bez jediné modlitby... Nedělám si iluze o českých (nikoliv moravských!) národních vlastencích, u nichž nacionalismus převyšoval víru, ale ono to tam není vůbec, ani u obyčejných lidí. A jako velký nedostatek celého projektu považuji vynechání vlivu zmíněné opravdové babičky Magdalény na začátku a k tomu ještě vynechání scén slavného pohřbu BN na konci seriálu. Zato postelových scén, nikterak fakticky nepodložených, je tu tolik, že má člověk podezření, že jim u toho Wimmerová svítila a pak se převtělila do osoby režisérky...

plakát

Božena - Epizoda 1 (2021) (epizoda) 

První díl hodnotím něco mezi 2-3 hvězdičkami. Klady: historický kolorit, kostýmy, herecké výkony, zapojení němčiny do dialogů. Zápory: ačkoliv jsou tu několikrát použity katolické kulisy (kříže, svaté obrazy) domácnosti Panklů i Němců nikde není scéna, že by se lidé (i Barbora) modlili. Zato scény sexuálně-intimního rázu tu jsou víckrát.Tipuji, že takových 70% stopáže prvního dílů není ničím podložená, k nimž patří právě tyto intimní scény. Z toho důvodu se mi jeví pominutí vlivu babičky na malou Barboru (pozdější Boženu) asi jako nejzávažnější nedostatek.

plakát

Božena - Epizoda 2 (2021) (epizoda) 

Druhý díl se mi zpočátku líbil moc. Velmi dobře ve zkratce naznačeno vlastenecké ovzduší první poloviny 19. století, dobré dialogy, sympatický výkon Anny Kameníkové, Ale pak to opět hrubě kazí fiktivní sexuální scény. A opět totální absence duchovna, naznačen je pouze duševní (nikoliv duchovní!) boj u vztahu Božena – Josef – básník Nebeský. Takže, bohužel, tyto zápory srážejí i 2. díl jen na průměr.

plakát

Svatá kněžna Ludmila (2021) (TV film) 

Vědci zpochybňují legendy pouze svými nepotvrzenými domněnkami. Dokument působil roztříštěně tím, že se každou chvilku dalo slovo nějakému odborníkovi. Jiným slovy, scénář slabší. Chyběly ukázky kunsthistorické, nejstarší zobrazení sv. Ludmily atd. Svatou Ludmilu stejně nejlépe vyskytují středověké a barokní legendy, neboť ty vyjadřují podstatu a jádro problematiky a to, co je podstatné...

plakát

Barokní srdce Evropy - Zahrady a komponované krajiny (2020) (epizoda) 

Naprosto neodborné, v případě tohoto speciálního tématu scénář doslova katastrofa. Nicméně i tak vizuální kýč slouží jako poutač pro širokou veřejnost, která se většinou ničím hlouběji nezabývá. Seriál tak může být návodem, proč místo Chorvatska (apod.) třeba využít dovolenou k návštěvě toho, co máme doma. Proto dávám alespoň dvě hvězdičky..

plakát

Barokní srdce Evropy - Zámky (2020) (epizoda) 

Vizuálně atraktivní pozvánka na objekty, i délka do 30 minut je příjemná. Avšak scénář je poměrně slabý, roztříštěný, nesystematický, několik věcných chyb a absence těch nejdůležitějších ukázek. Zdá se, že autoři použili záběry, které se jim podařilo natočit (z dronů?) a pak to narychlo zamíchali a slepili...Nicméně jako upoutávka pro neinformovanou laickou veřejnost velmi dobré! U dílu 8. (Zahrady a krajina) zmíněné nedostatky snad už dosáhly dna...to až hraničilo s fabulací...

plakát

Bílá hora (2020) (TV film) 

Jako celek jde o dobrý dokument, i když – z hlediska řemeslného – ne úplně vynikající kvality (hraná část mi připadá slabší). Jeho cena je však hlavně v tom, že se na Bílou horu nedívá oním protestantsko-komunistickým pohledem, který tu byl nejméně 100 let povinný. Samozřejmě, souvislosti náboženské, zejména ty s P. Dominikem a se zázračným obrazem byly známé historikům už dávno před tím, než je zdůraznil francouzský historik Chaline! Stačí se podívat do starých spisů, psaných katolíky. Demagogie a protikatolická tendenčnost v u nás od první republiky přes komunistickou interpretaci dosáhla obludných rozměrů a je dodnes silně zakořeněná. Naprosto nelze nic vytknout projevům prof. Mikulce a Chalina, jemné výhrady trochu k Uhlířovi a trochu více ke Koldinské. Zato naprostým zklamáním (a pro mne až šokem) byly výroky současného karmelitánského převora Poly, který se za P. Dominka omlouval!!! Jakoby říkal to, co si myslel, že od něho chtějí slyšet. Je to k pláči, bohužel…Ale jinak tvůrcům díky za dokument! Díky, díky!!! Na dnešní poměry dobré, až na ten závěr!!!