Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Western
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 486)

plakát

The Haunting (1963) 

Mírně nadprůměrný gotický horor, v němž je poznat cormanovský rukopis s typickými, popundeklovými kulisami a nočním koloritem, čímž se film řadí k těm lepším jako např. Jáma a kyvadlo, Zánik domu Usherů atd. Bohužel, zvláště denní scény s rádoby "tajemnou" Sandrou Knight a dryáčnické počáteční i závěrečné pasáže v mučírně ubírají na roztomilé kvalitě braku a mysterióznosti. Přesněji 3,5... (Pozn. oficiální jednovětý text distributora je idiotský, a krom toho je i spoilerem: "Mladý důstojník z neapolské armády pronásleduje záhadnou ženu do zámku starého Barona, kde odhalí, že ona dáma je členkou starého čarodějnického klanu a snaží se Barona dohnat k sebevraždě.(oficiální text distributora)" ).

plakát

Johnny Reno (1966) 

Námětem (příběhem o právu a spravedlnosti) patří mezi klasické americké westerny, zpracováním a naivitou řady scén ovšem mezi ty slabší, které zůstanou ve stínu uměleckých majstrštyků jako např. Rio Bravo nebo Poslední vlak z Gun Hillu.

plakát

Le pistole non discutono (1964) 

Tomuto dá někdo 4-5 hvězdiček, to se mi snad jenom zdá... Velmi naivní, neumělecký amerikanizující eurowestern. Ó, proti těmto soudobým výtvorům byl Reinl se svým Vinnetouem geniální.

plakát

V nebi, pod zemí (2011) 

Zajímavý a kvalitně udělaný židovský dokument o berlínském židovském hřbitově Weissensee. Pro lidi, kteří mají k tomuto místu nějaký vztah, jistě ještě mnohem zajímavější. Pro mne zbytečně dlouhé, ale natočeno to bylo dle mého názoru dost dobře, inteligentně, s citem.

plakát

Křížové cesty (2014) (seriál) 

Těšil jsem se na tento seriál, ale jsem zklamaný. Čekal jsem alespoň trochu systematické zpracování, ale už po prvním viděném dílu usuzuji, že jde o namátkově vybrané lokality a nekoncepčně sestavené komentáře. A pak, ta ošklivá zkomolenina na Kuksu a její opěvování! (Cha, prý pocta M. B. Braunovi!). U toho se přece nedá modlit pobožnost křížové cesty, viz tyto hanebnosti: http://rozvedena.blokuje.cz/739129-novodoba-krizova-cesta-v-kuksu-php K prvnímu dílu (a zřejmě i k celému seriálu): Bohužel, zajímavé téma, ale neschopnost je smysluplně uchopit.----------Další díly: Z Krkonošska, Stará Hora - Temný Důl, povýšenecké nerespektování klasické křížové cesty, abstraktní obrazy, hloupá nadutost výtvarníka Aleše Lamra, který bezelstně prozrazuje úroveň svého chápání: "Byla to moje první křížová cesta...řekl jsem si, já to musím dělat jinak...to utrpení lidi odrazuje" - a tak jsem to udělal jinak /místo abych se pokorně poučil z toho, jak to dělali dřív (viz obrázky v galerii)/...----------Další díl ze Sedlčanska byl zatím nejlepší: obrázky křížové cesty malovaly děti ve věku 7-15 let, které byly dospělými vedeny k tomu, aby nejprve pochopily, co to křížová cesta Pána Ježíše je (dle slov učitelky se prý nejprve důkladně s biblickým příběhem seznámily a dokonce zahrály i divadelně - což je chvályhodné!). A tak děti měly nakonec víc rozumu než snobští a povrchní dospělí na tom Krkonošsku...

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Peter Jackson je zřejmě vášnivý hráč počítačových her své fantazie. Když ho nesmyslný a neustávající vodopád triků a akčního šílení baví, ať si to dělá. Ale v žádném případě by tomu neměl říkat Hobit!!! Je to stejné jako např. natočit Jane Austenovou ve stylu Terminátora. Ať si vymyslí jen svůj vlastní svět a netahá do něj ten minulý (myslím styl uvažování, pohled na hodnoty a život), když pro něj nemá nejmenší pochopení. Jemný pel starých časů přináší poetiku, nostalgii a další jemné pocity, které Jackson nejspíš vůbec nezná. Počítačový elf skákající po soudcích, které plují otevřené po divoké řece ve vzpřímené poloze s nákladem trpaslíků . . . to je noční můra nejen učitelů fyziky. Jedna hvězdička za skvělého draka.

plakát

Gambit (1966) 

Zábavná, nikoliv však příliš komediální oddechovka o krádeži vzácné sochy. Např. takový "Velký šéf" je mnohem vtipnější. Zajímavá, chladná Shirley MacLaine mne tu ovšem dokázala udržet až do konce.

plakát

Monsieur Vincent (1947) 

Dobrý portrét sv. Vincence z Pauly, černobílý, s podobnými prvky dialogů filmů 40. let ve stylu Čápovy Babičky. Zde jde ovšem o kruté období 1/2 17. stol. s morem, bídou a válkou. Ve filmu jsou pominuty poměrně důležité pasáže Vincencova života, jako např. jeho otroctví v Tunisku, na úkor charity byly zcela vynechány jiné stránky kněžství a víry aj. Z dnešního pohledu již překonaný styl, nicméně film má stále co říci i dnes.

plakát

5 tombe per un medium (1965) 

Obrazově kvalitní černobílý horor (některé scény lze řadit ke klasice), bohužel však s vlekoucím se dějem, zbytečnými řečmi a ne nejlépe budovaným napětím. Kromě zajímavé Barbary Steele jen nevýrazní, podprůměrní herci. Ani hudba nikterak nevyniká, takže sečteno a vyděleno: slabší tři.

plakát

La vendetta di Lady Morgan (1965) 

Neprávem opomíjené dílo italského gotického hororu z období klasiky šedesátých let. Černobílé provedení, pomalu plynoucí děj s prvky romantiky, temného krimi (první půle), posléze duchařského i upírského hororu. Takřka celý děj se odehrává v interiérech skotského hradu, a to v nočních scénách. V roli lady Morganové málo známá Barbara Nelli, která se objevila i v některých spaghetti westernech. Za velmi dobrou viktoriánskou atmosféru a pozvolnou gradaci 3, 5, čímž určitě předčí např. předchozí americkou tvorbu.