Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Western
  • Animovaný
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (29)

Dracula

Dracula (1974) (TV film)

Draculův (Jack Palance) hrad byl ve skutečnosti zámek Trakošćan v Chorvatsku.

Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení

Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení (1950)

Zločinecké natáčení proběhlo v kostele v Číhošti v noci z 23. na 24. února 1950. Natočil jej filmový pracovník StB Jaroslav Černý, do svého dokumentu jej zakomponoval Přemysl Freiman. Přítomno byl na 20 dobře živených a rozverných komunistů. Polomrtvého kněze P. Josefa Toufara přivezli "estébáci" z Valdic (3 hodiny cesty autem), ale on byl tak zmučený a zesláblý, že ani sám nemohl vystoupit na kazatelnu. Udělali s ním jen několik záběrů poté, co jej na místo vynesli. Postava, která tahá za estébáky nainstalované dráty a vystupuje na kazatelnu, již není Toufar, ale československý farář Vladimír Průša z Hostivice, který zesláblého P. Toufara zahrál.

Smolař

Smolař (1965)

Louis de Funes měl obavy z konkurence slavného herce Bourvila, že ho herecky "převálcuje", ale nakonec měl každý tak odlišnou roli, že se nádherně doplňovali.

Smolař

Smolař (1965)

Inspirací k natočení filmu o převážení heroinu a zlata v autě byla pro režiséra Ouryho skutečná zpráva z "Černé kroniky".

Zelený lučištník

Zelený lučištník (1961)

Anglický zámek Garre milionáře Abela Bellamyho je ve skutečnosti renesanční zámek Ahrensburg poblíž Hamburku.

Uprchlík

Uprchlík (1947)

Režisér John Ford byl se svým filmem velmi spokojen, neboť ho prý natočil zcela dle svých představ. Naopak Henry Fonda si tohoto filmu vůbec nevážil a litoval, že v něm hrál.

Strašení

Strašení (1963)

Exteriéry strašidelného domu byly točeny na zámku Ettington Park v Anglii, který vykazuje charakteristické rysy romantické pseudogotiky (datované k roku 1786).

Černý den v Black Rock

Černý den v Black Rock (1955)

Film se měl původně jmenovat stejně jako literární předloha "Bad Day at Hondo" (Špatný den v Hondu), ale nakonec byl změněn, protože již roku 1953 byl natočen western s Johnem Waynem s názvem Hondo.

Pistole pro Ringa

Pistole pro Ringa (1965)

Režisér Tessari natočil dva westerny o Ringovi hned po úspěchu Leoneho prvního filmu dolarové trilogie Pro hrst dolarů, na jehož scénáři se Tessari podílel. Také Ringo se točil ve španělské Almérii a byl velice úspěšný.

Tygr z Ešnapuru

Tygr z Ešnapuru (1959)

Film vznikl jako remake černobílého němého filmu J. Maye z roku 1921 na návrh producenta Artura Braunera, jehož jméno je mj. spjato s filmovými mayovkami. Jako námět k Tygrovi z Ešnapuru a Indické hrobce posloužil román They von Harbou, která byla po určitou dobu manželkou Fritze Langa. Roku 1932 vstoupila do NSDAP a rok později se rozvedli. Fritz Lang musel jako položid uprchnout před nacisty do USA.

Pjuščije krov

Pjuščije krov (1991)

Představitelka Dášy, Marina Majkom se stala koncem 80. let moldavskou miss.

Pjuščije krov

Pjuščije krov (1991)

Hudbu složil kultovní skladatel, Sergej Kurechin.

Agguato sul grande fiume

Agguato sul grande fiume (1964)

Komickou postavu Doc Monroa hraje Karl Lieffen, vlastně K. František Lifka, původem ze severních Čech.

Pohádka o putování

Pohádka o putování (1982)

Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky.

Padlé ženy

Padlé ženy (2002)

Člen rady Arts Council na filmovém festivalu v Benátkách, Valerio Riva, protestoval proti ocenění tohoto díla, s tím že jde údajně o propagandistický film, srovnatelný např. s nacistickou tvorbou Leni Riefenstahlové.

Tajemný mnich

Tajemný mnich (1965)

Tajemný mnich byl natočen roku 1965 podle románu Edgara Wallace „The Terror“ jako poslední z černobílé série, vzešlé z Rialto Film v Berlíně. Vnější záběry zámku Darkwood byly pořízeny ve skutečnosti na historizující budově šlechtického sídla v Hastenbecku u Hannoveru.

Der letzte Ritt nach Santa Cruz

Der letzte Ritt nach Santa Cruz (1964)

Scénář k filmu napsal Alex Berg (=Herbert Reinecker) podle povídky rakouského spisovatele Charlese Sealsfielda (1793-1864), pocházejícího z jižní Moravy (Popice u Znojma). Původní jméno spisovatelovo bylo Karl Postl a zajímal se o život Indiánů, jimž věnoval několik svých literárních děl.

Reklama