Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (448)

plakát

Gentlemani (2024) (seriál) 

Původní film je parádní a svižná "ritchiovka", které pomohlo i výborné obsazení. Tento seriál mi však připadá jako pouhý postranní produkt, který se snaží něco vytřískat ze své stejnojmenné celovečerní předlohy. Utahaný děj mi nepřišel zajímavý a osudy hlavních i vedlejších postav, které se snaží tvářit nesmírně cool, mi byly v podstatě lhostejné.

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Troufám si tvrdit, že jsem o Hojerovi a Markovičovi viděl/četl vše, co je veřejně dostupné. Právě díky tomu jsem schopný naplno ocenit tuhle šestidílnou parádu! Tvůrci si dali opravdu poctivě záležet na normalizační retro atmosféře, od všudypřítomného kouření až po takové detaily, jako je vybavení domácností a kanceláří. Naprosto famózní jsou poté herecké výkony, zejména trio Lněnička, Neužil a Uhlík. Zejména posledně jmenovaný se do svého "Ládi" neskutečně obul. Ačkoli se totiž skutečnému kanibalovi až tak fyzicky nepodobá, jde vidět, že hodně času strávil sledováním videomateriálů se skutečným Hojerem. Například jeho gestikulace či držení cigarety jsou naprosto věrné. Stejně jako většině lidí mi vadil mladý Mišík, který se do seriálu vůbec nehodil. Naštěstí tolik času na obrazovce nestrávil. Už se moc těším na druhou sérii, která by se měla věnovat případu "spartakiádního vraha" Jiřího Straky.

plakát

Hra na lásku (1977) 

V poslední době jsem si tenhle typ italských filmů ze 70. let oblíbil - svérázný humor, krásné ženy a i přes hořké momenty všudypřítomný optimismus a radost z "dolce vita". Hra na lásku se sice zhruba v polovině změní na vážné kriminální drama, přičemž lehce ztrácí dech, ale i tak převládá relativní spokojenost.

plakát

Jak se stát šéfem mafie (2023) (seriál) 

Vlastně se jedná o docela morálně pochybnou záležitost. Tvůrci divákům v šesti dílech servírují "playbook", jak se stát úspěšným šéfem zločineckého syndikátu, přičemž bez patřičné sebereflexe do značné míry adorují několikanásobné vrahy, jakými jsou postupně Al Capone, Frank Lucas, Salvatore Riina, John Gotti, Whitey Bulger a Pablo Escobar. Inteligentní divák samozřejmě pochopí satirické vyznění, a to i díky cynickému komentáři Petera "Tyriona" Dinklage, jehož na poslech příjemný hlas nás všemi šesti díly provází. Příjemná je rovněž kombinace dokumentárních záběrů a komiksových animací.

plakát

Dostaňte Gottiho (2023) (seriál) 

Znalcům Gottiho případu a divákům, kteří se orientují v problematice a historii italsko-americké mafie, nepřinese tato třídílná dokumentární série absolutně nic nového. Na druhou stranu vyprávění má spád a je to líbivě natočeno, takže proč ne. Výsledek neurazí jak znalce a fajnšmekry, tak nováčky nepolíbené danou tematikou.

plakát

Bez lítosti (2023) (seriál) 

Kvalitně zpracovaná dokumentární série, která divákům přiblíží známé české kriminální kauzy nedávné minulosti. Velkým plusem jsou výpovědi samotných vrahů. Dostane se jak na známé a již mnohokrát zpracované případy (Stodola, Širůček), tak také na ty dosud nezpracované a pro mnohé neznámé (Sudků, Fian, Kopecký).

plakát

Dobré ráno, Brno! (2023) (seriál) 

Po rozpačitém začátku se to vyšplhalo na 4* a očekávání další série. Za nejvydařenější považuju 5. epizodu a vypjatou schůzku brněnských a ostravských hlavounů na dálničním odpočívadle ve stylu mafiánských klasik.

plakát

Docent (2023) (seriál) 

Po bezkonkurenčních Případech 1. oddělení se scénaristické duo Mareš-Malinda rozhodlo podílet na mainstreamovější detektivní minisérii, přičemž se mohlo spolehnout na osvědčenou partu herců. Zatímco však dnes již kultovní "Případy" těží z reálných kriminálních kauz a zobrazování skutečných policejních postupů, Docent se utápí v tradičních klišé a bez povšimnutí zapadá do běžné české seriálové tvorby. Za problematické považuju především chování hlavních postav a vykreslení jejich charakterů. Neustálé emocionální výbuchy (především Terezy Ramby a v menší míře i Ondřeje Vetchého) působí značně nepřirozeně a zdvihají otazník, jak by takové osoby vůbec mohly projít přijímacími psychotesty. Připravované 2. sérii zřejmě dám šanci, ale rozhodně nemůžu tvrdit, že bych se na ni vyloženě těšil.

plakát

Na západní frontě klid (2022) 

Zatímco stejnojmenné filmy z roku 1930 a 1979 se snaží věrně držet knižní předlohy, tento si v podstatě pouze vypůjčil jména několika postav a téma zákopové války na západní frontě. Ve výsledku nám tak jen servíruje skvěle natočená blátivá jatka, jejichž výpovědní hodnota o zbytečnosti války a ničení mladých životů podporuje Remarquovo poselství stejně (a pro dnešní mladou generaci možná i lépe) jako doslovná adaptace.

plakát

Monstrum (2022) (seriál) 

Výborný seriál, který v deseti dílech detailně zpracovává znepokojivý příběh Jeffreyho Dahmera - sériového vraha, nekrofila a kanibala. Prostor je dán nejen životu a psychologickému vývoji Dahmera, ale také rodinám jeho obětí a zejména rodičům jeho samotného, kteří se museli vyrovnávat s činy svého syna. Evan Peters, který mě kdysi zaujal už v první sérii American Horror Story, předvedl skvělý herecký výkon, za který ho určitě nemine nejedno ocenění. Ač velice nerad, musím strhnout jednu hvězdu, a to za typický netflixácký nešvar - násilně vtlačenou BLM agitaci. Každý, kdo je s Dahmerovým případem obeznámen, ví, že jeho zločiny neměly rasový podtext. Mnozí za rasistu naopak označují spíše Dahmerova na doživotí odsouzeného vraha Christophera Scarvera, který je však v seriálu vyobrazen spíše jako spravedlivý mstitel truchlících pozůstalých.