Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (10)

Impérium - Mafie v Atlantic City

Impérium - Mafie v Atlantic City (2010)

Po první sérii musím říct, že tenhle seriál je opravdu bomba! HBO holt seriály umí, a to nejen z 2. světové války. Boardwalk Empire je sice komornější, než jsem čekal, ale vykreslení doby a skvěle zahrané postavy mi zabraňují v tom, abych kritizoval absenci větší akce. Buscemi v hlavní roli skutečně září, ale i vedlejší role mají čím oslovit. Mě zatím nejvíc zaujal "two faces" zabiják Richard Harrow, jen škoda, že nedostává více prostoru. Teď už jen čekat, s čím příjde druhá série...

Rodina Sopránů

Rodina Sopránů (1999)

Tak tomuhle říkám seriálová sága. Člověk nesmí čekat v každém díle přestřelky a sekání prstů (i když na ně samozřejmě také dojde). Díky 86 padesátiminutovým dílům se divák dostane skutečně pod kůži všem postavám. Právě skvěle zahrané charaktery jsou hlavní devízou seriálu, ačkoli se v něm nevyskytuje snad ani jedna postava, která by se dala označit za kladnou. Sopranovi tak stojí v kontrastu proti Coppolově Kmotrovi, jelikož postrádají onu romantiku a poetičnost. Mafiáni vyměnili elegantní obleky za pestré šusťákovky a v zájmu zisku se dopouští těch největších sviňáren. Přesto mají Sopranovi neopakovatelnou atmosféru, neboť soudobá italská mafie stojí spíše na okraji zájmů tvůrců gangsterského žánru. Včera jsem shlédl poslední díl a mám nutkání začít od příštího týdne zase pěkně od začátku. Poslední scéna je zkrátka geniální (po internetu kolují její různé výkladové analýzy) a Don´t stop believing od Journey mi zní v hlavě doteď.

Romanzo criminale - La serie

Romanzo criminale - La serie (2008)

Italský klenot, který bohužel zřejmě zůstane mimo pozornost zdejších uživatelů. 22 dílů ve společnosti nejslavnějšího římského gangu - Banda della Magliana, skutečně stojí za to. Parta mladých podnikavých kamarádů expanduje v divokém období italských dějin (70. - 80. léta) natolik, že začne křížit zájmy Camorry, Cosy Nostry, fašistů i podvratných tajných služeb. Je jasné, že jejich vzájemná oddanost nevydrží nápor milionů lir a vzrůstající moci. Ke konci je to už dosti smutná podívaná, při níž si jdou bývalí přátelé vzájemně po krku a z tvrdého jádra se podaří přežít jen nepatrné hrstce. Nostalgický závěr mě nutí si celý seriál v nejbližší době zopakovat hezky od začátku. P. S. Stefano Sollima umí výtečně pracovat s hudbou, což dokazuje i při svém nejnovějším seriálu Gomorra, který v současnosti běží na ČT2. Jak jsem však psal v úvodu - na rozdíl od něj se Romanzo Criminale na české obrazovky jen tak nedostane :-(.