Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor

Oblíbené seriály (10)

Clannad

Clannad (2007)

Psát komentář ke Clannadu je pro mě celkem obtížné, protože se tu nechci na stovku řádků rozepisovat, co všechno je na něm dobré, takže se to pokusím trošku hodně zkrátit. Proč mám tak rád Clannad? Je to celkem jednoduché. Tak silné emoce, které ve mě vyvolal, se nepodařilo nejen žádnému jinému anime, ale opravdu snad ani žádnému jinému médiu. Další důvod? Oproti ostatním romantickým anime se tady podíváme daleko dál, než kde jsme normálně skončili, takže se od první série, která se odehrávala typicky na střední škole a moc nového toho nepřinesla (ale stále je alespoň pro mě dost fajn), dostaneme do After story, které všechno dostane daleko dál než se většina anime odváží. Jedna ze dvou sérií, kde mám po dokončení pocit, že jsem se v něčem alespoň trochu posunul dál. Po nabrání sil si tento kousek velice rád zopakuji. 10/10. Edit 2. 1. 2022: Po druhé dokončeno, stále stejně dobré. 

Šinseiki Evangelion

Šinseiki Evangelion (1995)

Evangelion. Ta série, která světu dokázala, že anime nemusí být jenom pro děti. Navíc ta série, která mě k anime dostala a ukázala mi, že mě anime může opravdu bavit. Co je na Evangelionu to nejlepší? Opravdovost. Na nic si tu nikdo nehraje a divák má pocit, že přesně takhle by to dopadlo, kdybyste malému a navíc deprimovanému klukovi řekli "jdi do toho robota a zachraň svět". No, takové břemeno by opravdu nebylo lehké na ničí psychiku. Dále je tu skvělá propracovanost děje a světa, který vám při každém dalším shlédnutí poodhalí něco nového, čeho jste si nejdříve nevšimli. Potom tu máme skvělou křesťanskou symboliku, úžasně vytvořenou psychologii snad všech postav a skvělý hudební doprovod. Společně s následujícím filmem se jedná o to nejlepší, co nám kdy anime tvorba přinesla. 10/10, TOP 1 na mém listu, očekávám že tomu tak zůstane ještě dlouho.

Šinsekai jori

Šinsekai jori (2012)

Mistrovské dílo. Ještě před chvílí jsem považoval za jedno z největších překvapení v anime Cuki ga kirei nebo teprve před pár dny objevené Nagi no asu kara a očekával jsem, že opět nějakou dobu na něco takového nenarazím. Jak jsem se jen mýlil. Proč je ale Šinsekai jori tak skvělé?  Prvních několik dílů jsem sérii považoval stále jen za silný nadprůměr, hlavně protože trvalo přibližně osm dílů, než jsem teprve poznal, jakým směrem série chce jít. Podíváme se do až utopického světa, kde neexistuje žádný zločin. Tento svět, který je zasazen do budoucnosti toho našeho, obývají lidé na první pohled naprosto normální. Normální ale úplně nejsou, dokáží totiž používat takzvané "zaklínadlo", telekinezi. Sledujeme skupinku pěti dětí, kteří v tomto světě vyrůstají a k mému překvapení nesledujeme jen kratší dobu z jejich dětství, ale máme šanci nahlédnout do daleko většího časového úseku od dětství až po dospělost. S nimi pomalu začneme zjišťovat, že tento svět není tak dokonalý jak se zdá, ale je na něm něco opravdu špatně. Toho ale není dosaženo jen tím, že si to uvědomíme až v moment, kdy se opravdu něco stane, ale celou sérií provázaná, naprosto nezaměnitelná atmosféra vám to prozradí téměř okamžitě. O samotné atmosféře tohoto díla bych zde dokázal vyprávět hodiny, jen ale asi stačí poznamenat, že mě málo kdy něco tak uhranulo a připoutalo ke sledování, jako tomu bylo zde a toho "příjemně nepříjemného" pocitu bylo dosaženo dokonale. Samotný příběh byl pojat naprosto úžasně, jelikož si tvůrci celou dobu hrají s vašimi očekáváními a když si po pár dílech budete myslet, že se bude jednat o pěkné dětské dobrodružství, během chvíli se to může převrátit až do válečného dramatu s velkou spoustou morálních otázek, kdy už po chvíli sami nebudete vědět, co je správně a co ne. Byl jsem také velice rád, že nebyl zvolen způsob úplně přímočarého vyprávění a ve všem jsem si mohl hledat to své. V příběhu se nachází velká spousta detailů, které můžete ignorovat, když si je ale později dáte do souvislostí, dokážete si získat daleko větší přehled o veškerém dění, o kterém nemusí třeba vědět ani hlavní hrdinové. Vy se ale jen modlíte, aby se událost, která vám právě došla, opravdu neodehrála. To vše doprovází naprosto skvělá hudba a tím nemyslím jen Dvořákovu "Novosvětskou". Celkově se nebojím říct, že se jedná o jedno z těch nejlepších anime, které jsem viděl. Trošku mě mrzí, že série není známější, po shlédnutí ale dokážu pochopit, proč se jí mainstream nechytil. 10/10.

Cuki ga kirei

Cuki ga kirei (2017)

Cuki ga kirei je velice nenápadné anime, od kterého jsem si ze začátku absolutně nic nesliboval. Tím pádem se jednalo o jedno z největších překvapení, které jsem u jakéhokoliv anime zažil. Jedná se o ten druh romantického anime, který mám daleko raději, a to je soustředění se na samotný vztah a ne čekání 24 epizod než se postavy chytí za ruce (proto mám tak rád After story a Golden time). Čím ale tato série vyniká nejvíce, tak je to naprostá uvěřitelnost a reálnost, kterou ve velkém množství romantických sérií nenajdete. Hlavní postavy, studenti nižší střední opravdu zatím neměli žádný vztah a podle toho to taky vypadá. Ze začátku si opravdu nevědí rady, ale můžeme už od prvních epizod sledovat jejich dospívání, a to nejen co se vztahů týče. Celých 12 epizod sledujeme vývoj samotného vztahu, který se například od již zmíněného Golden Time nebo třeba Horimiyii nezasekne na pár dílů v jednom bodě, ale stále můžeme vidět krůčky směrem dopředu. Tím pádem tady nemáme ani žádné fillerové díly typu "beach episode" jako všude jinde a stopáž dvanácti dílů je zde naprosto ideální, aneb takhle bych si představoval 5 centimetrů za sekundu v seriálové podobě. Všechno je navíc podloženo pěkným vizuálem (když nepočítám občasné CGI v pozadí, z toho jsem měl skoro chuť vyrvat si oči) a příjemnou hudbou. Bez otálení tomu můžu dát 9,5/10. (Další fajn komentář - Hromino)

Ókami to kóšinrjó

Ókami to kóšinrjó (2008)

(Původní komentář z 14. 4. 2021) Pokud o Ókami to kóšinrjó řeknete, že vám to připadá nudné a pomalé, bude to snad jediný případ mého oblíbeného anime, u kterého vám odpovím snad jenom "ok, naprosto chápu". Hned po velkém důrazu na vývoj dvou hlavních postav se tu totiž série soustředí na téma středověkého obchodování a když vás tohle téma nezajímá, jednoduše vás to nejspíše moc bavit nebude a vše vám bude připadat jen velice zdlouhavé. Středověké obchodování tu totiž není vybráno pouze jako prostředek, jak dostat postavu z příběhového bodu A do bodu B, kdy si vlastně později nevzpomenete, že jste se tam dostali kvůli nějakému obchodu protože se už tak nějak řeší něco úplně odlišného. Ne. Tady se opravdu většina zápletek točí právě ohledně toho, kde koupit zlato, jak ho prodat, jak se přemístit přes nebezpečnou cestu a jaký velký význam může mít pastýřka. Vše se odehrává v krásném a zajímavém světě, který je propracovaný natolik, abych si ho mohl opravdu oblíbit a hledat v něm různé menší detaily. To všechno je doplněno párem dvou hlavních postav, jejichž skvělý vývoj vztahu je ta druhá velká věc, která sérii žene kupředu. Za obě série 9,5/10.