Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Pohádka

Oblíbené filmy (10)

Interande

Interande (2012)

Zajímavý počin, jen mně trochu zklamala propracovanost. Rozhodně bych ocenil více možných variant, jak celý příběh rozvinout. Participace diváka na průběhu filmu je obecně velkým nedostatkem. Nicméně rozumím, že technická omezení pro tento druh materiálu jsou značná.

O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli

O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli (1996)

Na většině webových stránek je tento film uváděn jako pohádka. To však není zcela přesné. Asi nejvýstižněji jej lze popsat termínem adaptace francouzské trubadúrské balady Jednoznačně kladně lze hodnotit výkon Jiřího Zahajského v roli krále. Ten však poněkud kontrastuje s výkony některých dalších herců (Např. Jiřího Pomeje, Filipa Blažka nebo Michaely Kuklové). Značné výhrady je možné mít i k řadě kostýmů, které byly více než špatné. A to především po stránce použitých (lesklých a značně nevhodných) látek. Velkými pozitivy pak byla velmi zdařilá Hudba Petra Traxlera, vybrané lokace nebo výkony skupiny Marcus M. Zajímavá byla rovněž persnalizace lidských pocitů (Strach a Láska). Docela by mne pak zajímalo, jak by ten film vypadal, kdyby padlo rozhodnutí jej natočit nově a poučit se z dřívějších nedostatků.

Postřižiny

Postřižiny (1980)

Postřižiny jsou jednoznačně zdařilým filmem, který dobře interpretuje novelu Bohumila Hrabala. Velmi oceňuji úspěšnou snahu zachovat postavy tak, aby každá měla svůj typický charakter včetně pozitivních i negativních osobních stránek. Negativa se hledají jen velmi obtížně. Protože i po stránce filmového řemesla je film velice dobře zpracován, a působí velmi poeticky, kdy poetika filmu velmi pěkně reflektuje poetiku Právě Bohumila Hrabala.

Mlhy Avalonu

Mlhy Avalonu (2001)

Ačkoliv to nemám běžně ve zvyku, dokázal jsem se na tento film dívat "jako na pohádku." Artušovské legendy dostaly zase jednou pěkně na fraky, ale alespoň to mělo nějakou úroveň. Rozhodně oceňuji způsob, jakým byl příběh "vyprávěn." Velmi zajímavé bylo také to, jak byly prezentovány mystické síly. Jejich prezentace byla jednoduchá a efektní, i bez zbytečné monstróznosti. Filmu rovněž prospělo i zapojení určité přírodní složky do mystiky, jako přestrojení za jelena atp. I stylizace byla velmi zajímavá, kdy ženy nebyly zmalované, jak předloňské omalovánky, a působily velmi přirozeně pěkně. Mužské postyvy pak působily taky, velmi přirozeně, a to s využitím přirozené dávky jemné obhroublosti, která jim přidávala na důvěryhodnosti. Celkový umělecký dojem tak byl se vším všudy velmi dobrý.