Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi
  • Akční

Recenze (67)

plakát

Radost z myšlení (2023) (TV film) 

Osobnost Zdeňka Neubauera by si zasloužila lepší dokument. Jak po řemeslné stránce (chápu, že některé záběry jsou až 15 let staré, ale místy dokument připomíná dokumentace maturitních plesů z 90. let), tak i ve smylu lepšího představení jeho filosofického odkazu. Exkurz do originality jeho myšlení zkrátka nikdo ze zúčastněných nepředloží, přitom jde o jeho zásadní odkaz (ve srovnání třeba s chozením naboso). Velmi mě irituje, že ženy jsou zde stereotypně vyobrazeny jako pouhé chichotající se fanynky, ne jako intelektuálky. Dávám 1 hvězdu za dojemnou linku Neubauerovy ženy Máši a Zdeňka Kratochvíla.

plakát

Monstrum (2022) (seriál) 

V první polovině hrozně znepokojivá záležitost až na pomezí hodně nechutný noční můry. Dost pomalá stopáž vedla k tomu, že divák pozoruje pomalý vývoj postavy od šílený matky a na houby otce až po totální vyloučení z komunity vrstevníků. Vlastně mi Jeffa bylo svým způsobem líto, i když pochopení pro svý zvrácenosti se od diváka jistě nedočká. Velká část série se zabývá i dopadem jeho činů na rodiny a sousedy, podceňováním a šikanou černošské komunity ze strany policie, hledáním příčiny, co z lidí dělá bestie. Zásadní byl vztah otce k Jeffovi, kdy si člověk říká, jak moc je jeho láska motivována vinou. To všechno ze série dělá něco víc než jen věrné ztvárnění příběhu sériového vraha. Možná bych ke konci ubrala na patosu a stopáži.

plakát

Krásné bytosti (2022) 

Tenhle film je drsné, syrové a špinavé podobenství o dospíváni, který by nikdo z nás pro svoje děti nechtěl. Zoufalost a zmar pak vyvrcholí několika situacemi, jejichž filmové vyobrazení mi chvíli z hlavy nezmizí. Abuse, jak ho mají seveřani rádi, je tady dotáhnut do značné explicitnosti. Snad žádná postava tu není šťastná nebo alespoň v pohodě (možná až na Addiho malou sestru, která celou dobu maluje monstra). Ale i tak ty kluky člověk nemůže nemít rád. Semihappyend. Dětští herci podávají skvělé výkony. Každopádně doufám, že se podobný peklíčko nedělo panu režisérovi, který tvrdil, že ho k filmu inspirovalo jeho vlastní dospívání.

plakát

Volejte Saulovi (2015) (seriál) 

S koncem seriálu mizí velká srdcovka, bude se mi stýskat po Saulových komplikovaných šméčkách, bláznivých oblecích a jeho křaplavém hlase. Vztah s bratrem Chuckem a jejich rozhovory vnímám retrospektivně jako jednu z nejsilnějnějších zápletek ever, často na jejich interakce vzpomínám a přitom něčím jde o tak banální zápletku (žádné války gangů, jde jen o touhu po uznání respektovanějšího člena rodiny, který má přitom sám k dokonalosti daleko). Stejně tak celý Saul/Jimmy, neustále se pohybujicí na hraně obyčejnosti a geniality, dobroty a zla, lásky a politováníhodné malosti.

plakát

Lov (2020) 

Za dobrý nápad a rámci žánru 4*.

plakát

Abstinent (2019) 

Film nepůsobí zcela autenticky, ale jelikož jsem sama alkoholik, dávám ***.

plakát

Na cestě (2021) 

Mile absurdní komedie, z které se vyklube smutné loučení s členem rodiny. Humor pro našince velmi blízký a pochopitelný, možná proto, že i my víme, že u nás byli lidé nuceni vést dvojí život a jenom zavření v autě jste mohli říkat, co chcete. Skvělá hudba a přírodní kulisy.

plakát

Temná dcera (2021) 

Miluju Elenu Ferrante! Jenom ona dokaze skvele popsat nitro vyhorele matky, opustene manzelky a nechtene milenky. At uz je jakkoli kontroverzni (matka ktera opusti sve male deti), prepjate, ublizene. Je to genialni vypravecka. Takze jsem hodne zaujata, protoze film se mi libil uz jen kvuli predloze. Ale myslim, ze Maggie se prevod do obrazu povedl skvele, verne a zase na mne dychl ten tizivy pocit jako z knihy.

plakát

Ženská pomsta (2020) odpad!

To neni dobry ani jako kulisa. Kohak je herec nebo recitator? Fakt zly.