Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční

Oblíbení režiséři (10)

Pavol Barabáš

Skutečně moudrý člověk nadaný tvůrčí silou spřízněn s přírodou otevírá nové dálky, nové pohledy a jeho dobrodružné cesty za poznáním mají vypovídající hodnotu, jež patrně musí každému cestovatelskému duchu diváka zalahodit.

Sergio Leone

Proč ho mám mezi oblíbenými? Jeho filmy patří k super westernům, a protože hlavně, tomuto skomírajícímu žánru zcela fantastickým způsobem vlil do žil čerstvou krev a probudil nový zájem u diváka o něj. A i když to nebyl nikdy žánr realistický a šlo jen o romantickou idealizaci amerických dějin, tak to ale na věci nic nemění. Protože dokázal, že z posmívaného westernového žánru se dalo natočit dílo na dobré zábavné úrovni. Především v tom, že dokázal zúročit nejen svůj filmový talent originální stylem v dokonalé gradaci scén, ale i schopnosti skloubit svá westernové díla s vynikající Morriconeho hudbou, jež dodávala jeho filmům precizní souhru. Čímž chci říci, že před jeho uměním skromně skláním hlavu a smekám pomyslný klobouk.

Harald Reinl

Muž, který nikdy neusiloval o takzvané velké umění, ale měl mimořádný dar především pro filmovou zábavu a dovedl si vybrat zajímavé představitele. V každém případě tento režisér ve svých širokoúhlých a barvitě laděných filmech neuvěřitelným způsobem zpopularizoval zapomenuté románové hrdiny Vinnetoua a Old Shatterhanda. A přesto, že se jeho filmové příběhy dost vzdalovaly od literárních předloh Karla Maye, tak dovedl zcela významným způsobem ovlivnit několik dětských generací, které se třeba rády místo účasti v Pionýru vžily do role zálesáků či indiánů Dalekého západu. Což jinými slovy znamená, že přinesl na svou dobu do komunistického Československa netradiční, ale vkusně namíchané dobrodružství, čímž vyrazil socialistické filmové produkci naprosto dech. A co bylo pro jeho pojetí filmu charakteristické? Právo a spravedlnost nakonec vždy zvítězily, to lze jenom a jenom připočíst Haraldu Reinlovi ke cti.

Karel Kachyňa

Silnou stránkou pojetí jeho filmů byla poetika a sociální realita, kterou uměl vytvořit v různých časových obdobích, jak pro dospělé, tak pro děti. Je více než jasné, že jeho krásné filmy mě pokaždé příjemně naladí.

František Vláčil

Básník filmového kumštu a nesporně jeden z nejschopnějších mistrů české filmové baladické tvorby. Co více dodat "paráda".

Ovládací panel
186. nej uživatel Česko
117 bodů