Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Páni kluci

Páni kluci (1975)

Může mít kluk z vesnice lepšího průvodce dětstvím? Když u nás zazvonil zvonek a táta otvíral se slovy "tak co zase kde proved?", zdrhal jsem se na zahradu schovat mezi tůjky a v hlavě mi přitom zněla krásná znělka bezstarostného mládí, kterou musí umět zapískat každý správný uličník. Páni, kluci, snad nás to nikdy nepřejde...!

Interstate 60

Interstate 60 (2002)

Nebát se vidět věci jinak, hledat cesty mimo mapu, mít v kapse šťastnou osmičku a vedle sebe anděla. Pak je můj život takový, jaký ho chci mít já sám, a ne jaký by měl být podle druhých. Film, jehož myšlenka se rovná mému přístupu k životu.

Pád do ticha

Pád do ticha (2003)

Na státnicích jsem zaslechl rozhovor dvou hošanů, kteří Pád do ticha trhali jako lovecký ovčák trhá křepelku. Pak u zkoušek pohořeli a když s brekem odcházeli, vypadalo to, že jdou natáčet druhý díl. Tak hodně zdaru, třeba přijdete na to, v čem spočívá pravé kouzlo této podívané.

Wind River

Wind River (2017)

Nemám rád svatby a z malejch dětí mi naskakuje kopřivka, ale kdyby se tenhle film zhmotnil v ženu, vzal bych si ji hned teď jak tady sedím v tom křesle a měl s ní plnou mateřskou školku. Taylor Sheridan totiž není režisér, on je normální zloděj, protože mi na dvě hodiny ukradl duši, která se potácela v tom nejčistějším prostředí, jaké jsem kdy na plátně viděl. Ať se jde systém hodnocení ČSFD bodnout, protože co jsem z atmosféry a všech těch lidí tady cítil, tak na to ještě nikdo nevyrobil dostatečný počet hvězdiček.

Fanfán Tulipán

Fanfán Tulipán (1952)

"Jak malebná úžlabina se vine mezi vrchy. Smí se rybář zastavit na břehu?" Bravo! I přes svůj požehnaný věk zůstane tento film navěky mladým, jak mladistvě svěží je jeho pohled na svět očima labužníka.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Lahůdka světové kinematografie, kterou bych mohl snídat, obědvat i večeřet sedm dní v týdnu. Buďme hrdi na to, že právě tady máme své zastoupení.

Drž hubu!

Drž hubu! (2003)

Díky tomuhle filmu pokaždé, když slyším "drž hubu!", automaticky řvu "Rubyyyyy!" A věřte tomu nebo ne, pokaždé se odněkud ozve "hóóóóóvno!"

Vinnetou - Poslední výstřel

Vinnetou - Poslední výstřel (1965)

Netajím se tím, že jako malý kluk jsem Vinnetoua hltal plnými doušky. Všechny díly o náčelníkovi Apačů znám nazpaměť, na karnevaly jsem chodil v masce buď samotného Vinnetoua anebo jeho bílého bratra Old Shatterhanda, doma jsem běhal v obýváku s čelenkou a dlouhou parukou, schovával se za gauče a vařečkou střílel zlé bandity. Pierre Brice a Lex Barker mi utvořili modly. S odstupem času vnímám tu naivitu, utopii, místy až přehnanou snahu o vyjádření gentlemanství. Jistě, nejsem slepý. Ovšem, ty vzpomínky na dětství... Poslední výstřel je zcela určitě nejpovedenější ze všech Mayovek, to mi taktéž nikdo nevymluví. Jedna dlouhá a nabitá idiánská jízda. Chuť slz, které jsem vyplakal na konci, nikdy nezapomenu.

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Už několikrát jsem měl u závěrečných titulků otevřená ústa, ale co se ve mě odehrávalo tentokrát... Pln dojetí, melancholie a absolutního naplnění zůstal jsem přikován k sedačce dobrých patnáct minut po skončení závěrečné skladby s názvem Gran Torino. Skladby, kterou si napsal a částečně i nazpíval sám velký Clint Eastwood jako epitaf ke své prozatím poslední filmové smrti. Velice obtížně se mi hledají slova, jež by vystihla pocit, který ve mně tento film zanechává. Čekal jsem mnohé, počínaje siláckými řečmi a konče akčními scénami. Ale že budu svědkem skvělého humoru a že mě příběh přiměje k upřímným slzám dojetí, to by mě skutečně nenapadlo ani v tom nejodvážnějším snu. Clinte Eastwoode, ty jeden mrzutý dědku, u mě jsi borec!

Smrtonosná past 3

Smrtonosná past 3 (1995)

Každej pořádnej chlap tu má právo na slabost pro aspoň jeden pořádnej chlapskej náser. Pardon, že jsem tak sprostej, ale on se ani John McClane s ničím zrovna dvakrát nemazlí, dokonce i s chlapákem Salmonelem tu zametá jak s hadrem na podlahu, a stejně je tenhle film pro mojí chlapskou duši učesanější než kdejaká blondýna z Londýna. Takže, milé dámy, máte pohov. Tohle jako jednu z mála věcí zvládnu bez vás.