Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Pohádka

Recenze (44)

plakát

Pračlověk (2018) 

Já se bavil v kině celou dobu :-) Nick Park je prostě borec. Byl jsem překvapen, že je to více o fotbale, než o pravěku, ale vznikla z toho zajímavá směska. Určitě by šlo vytěžit z obou témat více gagů, a také mi přišlo, že některé vtípky musely přijít vtipné jen dětem (Bafoň pokakán obří kachnou) a jiné zase byly cíleny jen na dospělé (Arsenal). Celkem vzato to však fungovalo dobře. A nejepší je ptákogram. (V originále "Bird message" ukazuje na nedokonalost angličtiny a naopak vyzdvihuje hravost češtiny a našeho dabingu).

plakát

O kouzelném jablku (2017) (amatérský film) 

Velmi příjemná pohádka. Dobrá zápletka, pěkné výkony herců i neherců, kteří zjevně převažovali. Na regionální amatérský film poměrně povedené triky a efekty. Za mě zasloužených 80%, hvězdička navíc je za to, že jsem z Klatov a místa, na kterých se natáčelo, jsou mi více než blízká.

plakát

Monty Pythonův létající cirkus (1969) (seriál) 

Pánové Cleese, Chapman, Idle, Jones, Palin a Gilliam vytvořili originální tvůrčí zřídlo, ze kterého vznikla tato pokladnice humoru. Tyto absurdní skeče si neustále utahují z BBC, armády, historie, ale i z plno jiných věcí. Originalita nápadů je dodnes nepřekonaná. Pracovali ve skupinkách Cleese-Chapman, Palin-Jones a Idle tvořil hlavně samostatně (jeho dílo jsou scénky, jak muž sedí za stolem před kamerou a hovoří dlouhý monolog, až se úplně zamotá do vlastních blábolů) Jednotlivé skeče pak dávali dohromady, spojoval je Gilliam svými bláznivými animacemi. Kdo nezná, rozhodně musí vidět. Také jsem zjistil, že verze, kterou občas uvádí Česká televize, má lepší titulky, než originální DVD. Pan Petr Palouš, který je vytvářel, totiž překládal i pasáže z jiných jazyků, protože Pythoni si občas dělají srandu např. z Francouzů a mluví francouzsky, na originálu však titulky k francouzštině chybí. Rovněž některé přeložené výrazy jsou zde lepší, nově vymyšlená nová česká slova (komikůň, kuroprud,…) Až to budou zase v ČT dávat, všem doporučuji televizní verzi. "Nudge, nudge, say no more..."

plakát

Medvídci (2001) 

Světlá výjimka mezi moderními pohádkami pro malé děti. Klidné příběhy, dlouhé záběry. Pro malé děti úžasná změna oproti většině soudobých animáků. Zápletky jsou jednoduché, primitivní, na první pohled nezáživné (setkání s divoce žijícím medvídkem, hraní si na kosmonauty s helmou z papírové krabice, kempování, rybaření s nečekanými úlovky, smažení palačinek…), ale pro dětského diváka perfektně podané: poeticky, klidně, a přitom odpovídajícím způsobem napínavě. Všechno to nikam neutíká, nikdo na nikoho nestřílí, nemusí používat žádné superschopnosti… Zaplaťpánbůh za takové pohádky. I z tohoto důvodu dávám pět hvězd.

plakát

Zpívej (2016) 

Velmi zábavné, nápadité a nabité gagy. Výtečná směs show, animovaných vtipností a napínavého příběhu. Děj byl sice odhadnutelný, ale nějak mi to nevadilo. Závěrečná „časosběrná“ sekvence stavění nového divadla byla nečekaná, ale velmi milá třešnička na dortu. Hodnotím 90% a všem doporučuji.

plakát

Jak medvídci zachránili Vánoce (1994) (TV film) 

Tento animák je krátký, veselý, napínavý, ale přitom něžný příběh o kouzlu Vánoc. Název stručně vypovídá v podstatě o celém filmu. S dětmi se na to díváme každoročně, již je to taková rodinná tradice a nikdy se to neomrzí. (Samozřejmě je to myšleno pro dětského diváka). Myslím si, že je to jedna z mála pohádek, která s sebou nese čistou, milou atmosféru Vánoc, tak odlišnou od všech přehnaných santaclausovských pohádek, které se odevšad tlačí a válcují klid a pohodu zimních svátků. Bohužel již nedávají moc často v televizi. Všem, kdo mají děti, tuto pohádku vřele doporučuji. Zasloužených 95%.

plakát

Volný pád (1993) 

"Já vím, co s tím je. Je to rozbitý." :-) Tenhle film je trefa do černého.

plakát

Svět draků (2004) (TV film) 

Proč by ne? Nejznámější mýtická bytost může klidně mít film sama o sobě "Co by, kdyby..." Všechny popisované podrobnosti způsobu života jsou zčásti vyfantazírované, zčásti jistě čerpají z mnohých legend. Ovšem vše je do detailu promyšlené (důvod chrlení ohně atd.), takže po dokoukání jsem jen zacvakl čelist, která mi během filmu klesla. Drak jako symbol opravdu prolíná téměř všemi kulturami a národy a toto zpracování legendy se podle mého velmi povedlo. 4* jsou zasloužené, ta pátá je osobní navíc od milovníka fantasy a draků zvlášť.

plakát

Wilsonov (2015) 

Nechápu nízká hodnocení, já se bavil od začátku do konce. Zjevně tento styl humoru nesedne každému. Jedná se o nadsázku a mírně nekorektní parodii, kterých je velmi málo. Všechny herecké výkony byly podle mě perfektní, zejména Dyk či Macháček. Trochu mi to připomnělo právě sklepovský humor.

plakát

Tři bratři (2014) 

Velmi povedené zpracování klasických pohádek do muzikálové pohádky. Určeno pro děti, což někteří hodnotící zjevně nepochopili. Ovšem i dospělí si podle mne najdou své: Jiří Lábus v roli čarodějnice z mokřin je skvělý, Dyk jako nejnatvrdlejší z bratrů je také zážitek. Písně Jaroslava Uhlíře jsou jednoduché, zpěvné a snadno zapamatovatelné, a děti je milují. (a my dospělí je také nemůžeme dostat dlouho z hlavy... "Vrkú, vrkú,... ")