Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Krimi

Oblíbené seriály (7)

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Narozdíl od Star treku jsem na tohle vždy spěchal ze školy, abych stihl začátek a slintal nad každou sekundou. Seriál navazuje přímo na původní film s jinými herci (tedy jedním hercem), ale naštěstí to nevadí. Prvních několik epizod bylo takových oťukávacích a autoři později upustili od několika věcí, které sice byly realističtější, ale zbytečně by navyšovaly stopáž. Např. je logické, že nám mimozemšťané nerozumí a musí se náš jazyk naučit. Na začátku je tedy ukázáno, že tam prostě může být problém v komunikaci. V dalších epizodách umí všichni automaticky anglicky a ničemu to nevadí. Také zkrácení aktivace hvězdné brány a průchod červí dírou se později stalo zbytečným a zůstává tedy více času na samotný příběh. Ten je většinou tak originální, že je občas škoda, že ho autoři vměstnali jen do 40ti minut (výjimečně rozdělili na 2 epizody). Ovšem ani to nevadí, protože tím v celém seriálu nenajdeme snad ani jedno hluché nebo zbytečné místo (narozdíl od Ztraceni nebo Živí mrtví). Postupem času se začne v seriálu vyvíjet nějaký příběh a rázem je vše napínavější. Epizoda má buď zcela samostatný scénář nebo navazuje na příběh. V době vydání přinesl tento seriál svěží vítr do sci-fi. Důraz na akci, sem tam vtip, Kártrová vždycky řekne nějakej uvěřitelnej blábol. Prostě fantazie. Těžko najdete epizodu, kde by hlavním postavám nešlo o krk a často jde o záchranu celé planety. I když je vidět, že seriál vznikl tak nějak z čista jasna, tak autoři neudělali zásadní chybu, která by znemožnila pokračování. Snad kromě "zakňaktelu", ale s tím si poradili jednoduše tak, že se ve většině epizod nevyskytuje. Po změně několika hlavních postav už to vypadalo, že může nastat problém, ale tvůrci i v 9 a 10-té sérii přicházejí s těžkým kalibrem - originalitou a zase akcí. Pokud by se hodnotila každá epizoda zvlášť, tak některé přece jen neměli scénář na 40 minut a byly tedy ve výsledku slabší, ale přesto nelze jinak než za plný počet. Tohle je základ pro Atlantidu, která si vytváří po 7. mé sezóně samostatnou dějovou linku.

Hvězdná brána: Atlantida

Hvězdná brána: Atlantida (2004)

Může mít seriál po 7mi řadách lepší pokračování? Ve sci-fi zřejmě ANO. Atlantida přidává akci, napětí, efekty, prvky hororu. Zapomeňte na spřátelené světy. V této galaxii každý nejprve střílí a pak se ptá. Aby toho nebylo málo, tak od začátku je v ohrožení nejenom posádka Atlantidy, ale celé lidstvo. Jako fanda sci-fi bych chtěl víc sérií, ale bohužel je finančně nákladné to pro nás málo točit. Přitom ke štěstí mi často stačila jen úvodní znělka a učůrával jsem blahem.

Star Trek: Enterprise

Star Trek: Enterprise (2001)

Normálně by šlo jen o tuctový Star Trek, ale najednou je tu příběh, díky kterému tento seriál vyčnívá z řady. Bohužel k dokonalosti cosi chybí. Epizody se často pomalu táhnou. Trip je občas otravný. První řady jsou spíše napodobeninou předchozích Star Treků. Nicméně tvůrci se později rozhodli vydat jinou, lepší cestou. Přijde příběh, který je dobrý a napínavý. Emzáci s tykadlama jsou fakt hustý. Brutální množství epizod na řadu tak najednou uplyne jako voda a vy chcete víc. Bohužel víc toho není :( Pro fandy vesmíru a sci-fi nutnost. Ostatní to vypnou hádám v půlce prvního dílu. 5 hvězd řady s příběhem, 3 hvězdy ty ostatní.

Babylon 5

Babylon 5 (1993)

Viděno teprve nedávno. Televizní diváci museli být od 3. série úplně v háji, protože nelze si pamatovat klíčové věci ze všech sérií. Hlavně když se na plátně objeví Patricia Tallman nebo Mira Furlan, tak prostě mozek jako takový přestává fungovat. Ideální je tedy shlédnout vše na jeden zátah. Srovnávání se Star Trekem je nesmysl. Toto je zcela něco jiného. Tento seriál vyniká především příběhem, kterému se nevyrovná žádné jiné scifi.

Rick a Morty

Rick a Morty (2013)

Cokoli přijde po tomhle, už nemůže být lepší. Každá epizoda obsahuje většinou 2 dějové linky a skryté pointy, případně ještě paroduje nějaký film (taky většinou víc najednou). Velmi náročné na sledování i inteligenci diváka. Některé zásadní věci zachytíte až po druhém shlédnutí všech řad, protože je tam skrytá návaznost (zlý Morty?). A když nad tím nechcete přemýšlet, tak se jen bavíte. Kdo dal 3 hvězdy je suchar a pochopil tak desetinu obsahu.