Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (64)

plakát

Tajemná záře nad Pacifikem (1980) 

Pěkně udělaná reklama na americké námořnictvo a to nemyslím nijak zle. Pokud jste někdy chtěli vidět, jak vypadá život / s čím vším se můžete setkat na letadlové lodi (mají dokonce vlastní TV okruh), tak není lepší volby. Letadel, vrtulníků a všemožné techniky je zde více než dost, plus pár akčních scén k tomu. Vše je pak zabaleno do zajímavého nápadu s cestováním v čase, který sice není vysvětlen, ale ničemu to vlastně nevadí. Škoda, že nenatočily i alternativní konec s rozprášením japonské letky / úderného svazu lodí. Poprvé jsem shlédl kdysi dávno v minulém století a spíš z nostalgie dávám 4*.

plakát

Pozdravy od vraha (2020) 

Průměrný krimi thriller, který je zajímavý tím, že: 1) vraždy se odehrávají po celé Evropě a mění se tedy poměrně často scenérie, 2) faktem, že po vrazích jde policajt-otec jedné z obětí, takže má vše osobnější rozměr a 3) zjištěním, že Famke Janssen je se svým nateklým obličejem děsivější než všechny ty naaranžované oběti dohromady ;-). Jinak se film docela vleče, má nevýrazné finále a jako celek nezanechá nějaký hlubší dojem. Snad jen poznání, že angličtí detektivové jsou studení čumáci, němečtí překvapivě se srdcem a švédští tak nějak normál. Čekal bych to naopak, tedy že německý detektiv bude studený, švédský... atd.

plakát

Inga Lindström - Cesta k tobě (2005) (epizoda) 

Gertrůda se rozejde s Horstem, načež kývne na nabídku zastupovat nemocného pastora na ostrově Liljeham. Stát se pánbíčkářkou byl odjakživa její sen... to je přeci normální, že pěkná mladá žena netouží třeba po kariéře modelky, ale fláternice. Na místě se seznámí se samotářským, trochu stydlivým Álojzem, který skrývá jisté tajemství... jo a také chová psy. Samozřejmě se do sebe zamilují, 1x mají sex (spolu), ale nebojte - je to nudné, tedy vlastně cudné. Bum, je z toho hned těhotenství! No, Álojzovi se přesto do nového vztahu moc nechce a dítě už nechce vůbec (kvůli trauma z minulosti). Prekérka. Gertrůda je bezradná a navíc má stále v patách svého bývalého přítele Horsta... ten mimochodem zná z minulosti -jaké to překvapení- i Álojza. Naštěstí to s nemocným pastorem opět sekne, Álojz přijde znenadání k rozumu a možná bude i svatba. Doják jak kráva! Všichni se tam na sebe skoro nepřetržitě usmívají a dohromady se nic pořádně neděje... snad kromě občasné vyjížďky se psy. Romantický film jako stvořený pro přihlouplé ženy v domácnosti.

plakát

Ohnivé peklo (2016) (TV film) odpad!

Odporná kanadská urážka všech filmů s tématem požár/hasiči od Skleněného pekla, přes Oheň až třeba po Okrsek 49. Na tomhle zmetku je špatně úplně všechno - od hodně NEspeciálních efektů až po trapné panáky napodobující herce. Režiséra, scénáristu a vůbec celý štáb bych nechal zamknout v osmipodlažní kancelářské budově, zapálil jí a pravým, levým i dobrovolným hasičům zakázal přijet.

plakát

Predátor (1987) 

Dokonalý mix akce a napětí, aneb jak se z původně sebejistých lovců stává (takřka) bezbraná kořist. Že celý film jede jak namazaný stroj je zásluhou angažování celé řady opravdových profíků ve svých oborech, namátkou: Silvestri a jeho atmosférická hudba, která k filmu nejen skvěle pasuje, ale přímo ho povznáší na další úroveň nebo Winston a jeho geniální/děsivá maska mimozemšťana. Predátor patří bez debat mezi desítku nejlepších akčních sci-fi. Jen samotná scéna likvidace povstaleckého tábora strčí s přehledem do kapsy 99% všech akčních filmů. Arnold a režisér Tiernan v nejlepší formě.

plakát

Černá díra (1979) 

Veskrze průměrný snímek, který v době vzniku možná ohromoval efekty (nominace na Cenu Akademie), dnes už ale vypadá hódně zastarale, dá se říct až směšně (hlavně roboti). Jako když si pustím 20 let starou FPS hru a koukám jak vrána na tu grafiku. Za to samozřejmě filmy a zvláště sci-fi nemůžou. Za co ale můžou a to v jakékoliv době, je scénář a logika a zde se autoři opravdu "vyznamenali". 1) Nepochopil jsem jednání Dr. Reinhardta - nejdřív posádku lodi Palomino vítá, hostí večeří a nabízí sledování jeho experimentu s černou dírou, pak nařídí jejich zabití. Poté, co robot Maximilian i přes zákaz někomu ubližovat úplně zbytečně rozmašíruje Dr. Duranta, prosí Reinhardt Dr. McCraeovou o ochranu??? před Maximilianem, aby ji hned vzápětí nechal odvézt na lobotomii. Tak chtěl je Reinhardt zabít už od začátku a hrál jen divadlo nebo to byl prostě blázen? 2) Na lidi takřka vůbec nepůsobí dekomprese, klidně dýchají apod. (viz. závěrečná čtvrtina filmu). 3) Na lodi Cygnus se zcela nelogicky plýtvá prostorem (viz. rozlehlé, do očí bijící poloprázdné sály a chodby). 4) Úplně nejvíc mě dorazila scéna s večeří - při vypouštění raket do vesmíru se pečlivě zvažuje každý gram nákladu a tady má Reinhardt v jídelně křišťálový lustr, svícny, skleničky a dřevěný nábytek jako na zámku! Jasně, je to sci-fi a navíc se odehrává v roce 2130, ale trocha soudnosti by neškodila. Točit to dnes tak by tam nejspíš dali jídelní stůl a hrníčky z Ikey a ještě šikovně vydělali na product placementu. Já vím, moc to pitvám. Poznámka: Barryho monumentální hudba fajn, Forsterův herecký výkon v roli kapitána tragicky prkenný.

plakát

Specialisté - Krevní pouto (2017) (epizoda) 

To je ale náhodička. Úplně první díl seriálu je založen na náhodě a další díl, který jsem zhlédl, je to samé. Jen místo bývalého spolužáka-lupiče, na kterého narazí v tramvaji major, je to nyní bratr-lupič, na kterého "narazí" doma kapitánka. Jaká to náhoda, ale opět jsem se nudil. Tempo pomalé, napínavé jako projev jakéhokoliv politika, logika podivuhodná (proč ty peníze z loupeže nechal v autě?) a ta dvojice ukrutných drsňáků z Brna naprosto směšná. Asi jsem neuctivý, ale to se v Brně skutečně mluví tak debilně?

plakát

Smrt z podzemí (2007) (TV film) 

Kevin Sorbo je sympaťák a miláček. Producenti filmu Peace Arch Entertainment a Paquin Entertainment ani neví (nebo ví?), jaký kauf jeho obsazením udělali. Kevík se tentokrát potýká v roli kněze - na ekologické konferenci Čistá planeta - s jakousi podzemní hmotou ...bahnem? ...slizem? a je to hotové terno! To bláto totiž lidem při dotyku způsobuje halucinace, ve kterých se 'oživí' jejich největší strachy a většinou je i zahubí. Nabízí se tak úžasné hororové scény, kdy je jeden člověk naháněn vlkem, druhý zase zombíky, třetí houskovými knedlíky, čtvrtý pro změnu kolíky, pátý zase bobíky, prostě paráda. Normálně by to bylo tak na 3*, ale Kev to vyšponoval na suverénních 5*. Bohužel to malinko sráží neuspokojivé finále a také vedlejší role extrémně afektované celebrity-videoblogerky, která mě mírně řečeno iritovala. Ostatní a hlavně KevSor byly ale ve svých rolích excelentní. Konec ironie.

plakát

Lesní duch (2013) 

K*NDA. Nevzpomínám si, v jakém hororu jsem naposled viděl tolik galonů krve a tak reálně provedené brutality (viděna unrated verze). Po technické stránce je to natočeno precizně, ale pocitově se mě to - stejně jako v případě remaku Poltergeista - moc nedotklo. ASTRATTA. Jsou tu nájezdy kamerou, sexuální hrátky se stromem, pěkně ponuře udělaná chata se sklepem a okolí, "je" tu, ehm i ten Bruce, ale přesto tomu něco tak nějak chybí. MONTOSSE. Možná víc napětí místo masakrování každých 5 minut? Nějaké pořádné lekačky, které údajně nemá režisér rád? Nebo špetka humoru ve stylu druhého/třetího dílu? Asi od každého trochu. CANDA.

plakát

Specialisté - Útěk podle jízdního řádu (2017) (epizoda) 

Na první díl seriálu bych čekal nějaký pořádný nářez na upoutání pozornosti a ne podprůměrný námět založený na samé náhodě. Nejvíc mě samozřejmě dostala ta nejokatější náhoda: major vleze do tramvaje, v které uniká po vyloupení klenotnictví jeho bývalý spolužák, kterého léta neviděl a případ mají na starosti -jak jinak- majorovi podřízení. A co ta logika? Opravdu se ozbrojenci v tramvaji řeší bez použití zásahové jednotky? U scénáře evidentně chyběl nějaký odborný poradce typu Josefa Mareše... se slzami v očích vzpomínám na Případy 1. oddělení.