Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (4 470)

plakát

Vernisáž (1990) (TV film) 

O lidech. Bohužel.

plakát

Audience (1990) (divadelní záznam) 

"Jsem blbej, ale férovej!" - "To je fakt." Tahle hra bude mít sílu už napořád.

plakát

Viník (2021) 

Komorní a tak dobře napsaný film, že na mě působil skoro jako nějaká adaptace velmi dobré rozhlasové hry. Originál jsem neviděl, a tak jsem mohl být (sympatickou hodinu a půl) napjatý a čekat, co se z toho vyklube, protože od začátku v té zvláštní noční atmosféře viselo ve vzduchu něco podezřelého. Jake Gyllenhaal je skvělý a pointa se povedla - vzhledem k ní a k celkovému vyznění chápu, proč měli Američané potřebu natočit (přetočit) si právě tento film a právě v této době.

plakát

Být Jamesem Bondem (2021) 

Óda na Daniela Craiga je zcela zasloužená. Od snášení všeobecného hejtování přes start superhvězdné kariéry a všeho, co obnáší, po dojemné rozloučení s celým štábem Není čas zemřit... Tenhle Bond tu bude scházet.

plakát

Dobře placená procházka (1966) (TV film) 

Dobře placená procházka je už klasika, kterou znám nazpaměť. Takže když jsem dnes zjistil, že ji nemám ohodnocenou, mohl jsem ji ohodnotit z hlavy a bylo by hotovo. Jenomže proč bych se na ni nepodíval znovu? Navíc v den neuvěřitelných devadesátin ještě neuvěřitelnějšího Jiřího Suchého! Tak všechno nejlepší!

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Lepší rozlučku si nemohl nikdo přát - Bond, Craig, my... Nikdo. Po Danielu Craigovi jako 007 se mi bude stýskat, ale jsem děsně rád, že natočil pět tak skvělých filmů (ne, nepochyboval jsem, že po Spectre přijde ještě jeden, ať se říkalo cokoliv), které si tak krásně hrály s notoricky známými bondovskými atributy (tentokrát konečně dostáváme pořádnou padoušskou superzákladnu) i s námi a které byla prostě radost sledovat. Není čas zemřít je víc než jen poslední díl jedné série, je to velmi fanouškovská záležitost, na kterou nemá smysl chodit bez znalosti předchozích Craigových filmů a kterou si ještě více užijete, když znáte i starší filmy, hlavně asi Ve službách jejího veličenstva. Scénář zužitkoval všechno, co mu poslední čtyři filmy nabídly, a ještě k tomu přidal něco nového, Fukunagova režie je v akčních scénách dravá i hravá, v těch ostatních scénách se spoléhá hlavně na herce (rád bych vyzdvihl rozkošnou Anu de Armas, se kterou bych chtěl vidět samostatný film), osudovou atmosféru dokresluje a tempo udává burácející Hans Zimmer, který si dal záležet a odkazu Johna Barryho určitě ostudu nedělá. Tak díky za záchranu světa i za ty bijáky, Bonde. Jamesi Bonde.

plakát

Pas do Pimlica (1949) 

Takový britský poválečný Kocourkov nebo Nejlepší člověk. Musel jsem se podívat, jestli se scénář alespoň neinspiroval nějakou skutečnou událostí, protože děj je tak absurdní, že by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby v něm to zrnko pravdy bylo. Ale prý není.

plakát

Shoky & Morthy: Poslední velká akce (2021) 

Jsem rád, že i u nás čas od času vznikne takhle krásně drzá žánrovka, ze které vyloženě čiší nadšení tvůrců a upřímné přesvědčení, že se diváci pobaví stejně jako oni. Shokymu & Morthymu o nic jiného ani nejde a je to fajn. Ano, mohli byste říct, že tři čtvrtiny filmu Andy Fehu natočil pravděpodobně jen proto, aby mohl natočit i to nevídané finále... A měli byste pravdu. Jenže ono je to zábavné vlastně celou dobu, Štěpán Kozub toho svého lempla hraje jako ďábel a Tomáš Magnusek je tak skvělý, že budete litovat každé minuty, kdy ve filmu není. Vážně.

plakát

Cesta domů (2021) 

Úžasné zakončení a celkově úžasná filmová trilogie. Bolek Polívka dokazuje, že si ho jen málokterý film, v němž se v poslední době objevil, doopravdy zasloužil, protože ačkoliv se podvoluje Vorlovu režijnímu vedení a stejně jako ostatní záměrně přehrává, stále hraje jako ďábel a je to právě on a s ním Tomáš Hanák, kdo z Cesty domů dělá velký zážitek. Ovšem ani ostatní se nemají zač stydět, protože po minulém snímku, který se věnoval hlavně mladým hrdinům, je tenhle dokonale vyvážený a každý v něm má své místo. Jen málokomu se povede vystihnout ráz venkova, povahu jeho obyvatel a krásu přírody, v níž často doslova nechávají životy, tak autenticky jako Tomáši Vorlovi.

plakát

Král (2019) 

Staré dobré časy poctivých historických filmů zase na dvě hodiny a kousek ožily, Král je skvělý. Je to drsná, špinavá a studená podívaná, která se ale opírá v první řadě o příběh, postavy a výborně vybrané herce, ačkoliv na ty scény, které od takového filmu čekáte, dojde také (ta bitva, ta bitva!). Režie, výprava... Všechno na jedničku, autentické snad tak, jako kdyby se štáb strojem času přenesl do 15. století. A Timothée Chalamet vlastně už tady hraje Paula Atreida - přesně takhle jsem si ho totiž představoval.