Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Deníček (2)

STRAIGHT OUTTA COMPTON

Životopisné hudební drama americké produkce popisující život kalifornské skupiny N.W.A. O 5ti klucích, kteří se narodili v Comptonu a vytvořili žánr „Gangsta rap". Film je z roku 2015.


Režie: F. Gary Gray
Scénář: Andrea Berloff, Jonathan Herman
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Joseph Trapanese
Hrají: Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr a další.

 

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout.
Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat.
V polovině 80. Let, když se pět mladých mužů předvede své talentované hudební umění a záhy se zalíbí svými brutálními, pobuřujícími texty tehdejší mladé generaci, začne vlna vzbouření proti mocenským autoritám.
Některé hity skupiny, která si dala jméno N.W.A., jako třeba Fuck the Police jsou o policejní brutalitě a rasové nenávisti, kvůli kterým byla skupina vyšetřována federálním vyšetřovacím úřadem FBI.

 

Ice Cuba stvárnil jeho syn O'Shea Jackson Jr.
Dr. Dreho měl původně stvárnit Michael B. Jordan, ale odmítl kvůli natáčení jiného snímku.
F. Gary Gray už dříve točil se dvěma rappery ze skupiny N.W.A. S Ice Cubem ve filmu Friday (1995) a s Dr. Drem ve filmu Vabank (1996).

 

Straight Outta Compton je super projekt, který potěší hlavně všechny fandy N. W. A. Z filmového hlediska mi tam ale přišla spousta věcí dost nedotažených, což by asi vyřešilo větší dokumentární pojmutí.

NOTORIOUS B.I.G

Autobiografické drama popisující vzestup a pád jednoho z nejlepších amerických rapperů Christophera Wallacea, který se proslavil jako „The Notorious B.I.G." Film sleduje jeho život od mládí, které strávil v Brooklynu až po jeho smrt v roce 1997.


Režie: George Tillman Jr.
Scénář: Peter Spirer, Cheo Hodari Coker
Kamera: Michael Grady
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Jamal Woolard, Mohamed Dione, Derek Luke, Dennis L.A. White, Marc John Jefferies a další.

 

Film začíná v momentě kdy velmi mladého Christophera (8) opustí otec. Vyrůstá v brooklynských čtvrtích 70. a 80. let. Dostal stipendium na katolické škole a jeho matka se ho snaží ochránit před nástrahami ulice. Je to však marné. V 16-17 letech prodává drogy
až do doby než se jeho přítelkyni narodí dítě. To ho vede k vydělávání peněz ať už cestou legální nebo jinou. Jeho rappová nahrávka se dostane do rukou hiphopového producenta Seana „Puffyho" Combse a ten z něho doslova přes noc vytvoří senzační afroamerický kulturní fenomén. Seznámí se s elitou americké rapové scény a pozná jednoho ze svých nejlepších přátel Tupaca Amaru Shakura. Ten ho provází cestou slávy, až do doby, než se v jejich nahrávacím studiu jednoho dne pokusí Tupaca někdo zabít. Pokus je neúspěšný a Tupac zůstává ležet dole v přízemí s těžkými zraněními. Když dolů výtahem přijede Biggie nalezne zkrvaveného Tupaca bez útočníků a v tom přijíždí policie pro kterou je Biggie hlavní podezřelí. Tupac se v nemocnici uzdravil, ale přestal důvěřovat Biggiemu. To znamená, že se Amerika rozdělila na 2 znepřátelené tábory. East coast s Biggiem a West side s Tupacem, Snoop dogem ,Ice Cubem a dalšími. S úspěchem však přicházejí nové tlaky a všechno graduje 13. Září 1996 kdy Tupac umírá na střelná zranění v Las Vegas. Obě dvě strany pak vedli velmi složité spory o tom, kdo byl ten špatný. Roku 1997 Biggie small umírá v Californii při cestě v z koncertu v autě na střelná zranění. Jeho matka však byla hrdá, protože viděla, jak jeho hudba ovlivňuje masy lidí, ať už byla smutná , veselá, nebo pohoršující. Biggie small se zapsal do sdrcí mnoha lidem a zanechal velký a silný odkaz který ovlivnil celosvětovou hudební tvorbu.


Co mě zaujalo
Wallaceho v mládí ztělesnil jeho vlastní syn Christopher Jordan Wallace a ve filmu je použito hodně reálních záběru z reakcí lidí na Biggieho smrt a z jeho pohřbu.