Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (108)

MOST!

MOST! (2019) (seriál)

Pro natáčecí účely se v hospodě Severka nalévalo a konzumovalo výhradně nealkoholické pivo.

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov (2010)

Filmové zpracování příběhu na rozdíl od literární předlohy, ve které je celý děj formulován jako vyprávění z deníku doktora Sheehana (Mark Ruffalo), neobsahuje mimo jiné jednu poměrně zajímavou pasáž, kde se v závěru příběhu Teddymu (Leonardo DiCaprio) téměř podaří z ostrova skutečně uprchnout. Pasáž se nachází těsně přes závěrečnou scénou v majáku a Teddy v ní doplave do přístavu k trajektu, který však na pokyn správce nakonec neodpluje.

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov (2010)

Žena, kterou vidíme v úvodu filmu se sešitou jizvou na krku v momentě, kdy vstupují vyšetřovatelé do nemocničního areálu, má v původní literární předloze ještě jednu zajímavou pasáž, na kterou odkazuje scéna z filmu. Ve filmu si při pohledu na Teddyho (Leonardo DiCaprio) přiloží prst k ústům coby gesto k naznačení tichosti a následně s úsměvem zakroutí hlavou. Divák však neví, že v knižní předloze později tuto ženu vyšetřovatelé potkají znovu a žena jim opět s úsměvem sdělí, že na tomto ostrově již zůstanou navždy. Následně dodá nevýraznou poznámku, jejíž smysl divák pochopí až v pozdějším ději, doslova řekne: „Oni tady udržují tajemství. To je to, co sytí tohle peklo."

I Want to Be a Soldier

I Want to Be a Soldier (2010)

Přestože se děj filmově odehrává v anglicky mluvící zemi, ve skutečnosti probíhalo natáčení ve Španělsku a naprostá většina účinkujících a štábu jsou rodilí Španělé, včetně hlavního protagonisty Ferguse Riordana. Tvůrci však vynaložili mnoho práce, aby byl příběh zasazen do amerického prostředí. Diváci si mohou povšimnout, že na mnoha místech se ve filmu objevují anglicky psané texty, vzkazy rodičům či anglicky psané deníky. Ve filmu se též vyskytují americké vlajky a je zde mimo jiné jasně patrný model amerického školství. Tato celá iluze západního kontinentu je tedy vytvořena v jiné části světa, než na první pohled vypadá.

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov (2010)

V původní literární předloze filmu, kterou napsal Dennis Lehane, je vícero zajímavých pasáží, které se v konečné verzi filmu neobjevily. Jako příklad lze uvést pasáž, kdy doktor Cawley (Ben Kingsley) vede s Teddym (Leonardo DiCaprio) soukromý rozhovor a lékař se přizná, že u něj diagnostikoval sebevražedné sklony. Nabídne Teddymu kontakt na odborné lékaře, kteří se touto problematikou zaobírají, a Teddy odmítne. Na toto reaguje Cawley tak, že Teddymu oznámí, že v takovém případě je otázka možné sebevraždy nikoliv otázkou vloh, ale otázkou času.

I Want to Be a Soldier

I Want to Be a Soldier (2010)

Hlavní představitel Alexe Fergus Riordan dostal jako dárek při premiéře filmu rubikovou kostku. Jde o analogii k rubikové kostce z filmu, se kterou si ve filmu přetvářivě hrál, aby před rodiči vypadal jako hodný chlapec.

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov (2010)

Další ve filmu neztvárněnou pasáží je scéna, kdy se Teddy (Leonardo DiCaprio) s Chuckem (Mark Ruffalo) vydají do pevnosti, kde se je pokusí zadržet strážný s tím, že nemají právo se svévolně pohybovat po nemocničním areálu. Na toto Teddy reaguje tak, že vytáhne svůj odznak Federálního šerifa a strážnému oznámí, že mu tento odznak přináší veškeré pravomoci na Federálním území a že není nic, co by mu mohlo v cestě zabránit. Doslova seřve strážného, který váhá, jestli si toto má nechat líbit nebo ne, a nakonec Teddyho s Chuckem propustí. Paradoxem je, že pokud by strážný dal na svou nedůvěřivost, zjistil by, že v ten moment již dle Federálního práva nemají na ostrově co vyšetřovat, a tudíž nemají práva, kterými se Teddy obhajoval.

KR 13

KR 13 (2009)

Tony Mazzolla (Shea Whigham) ve filmu nosí tričko s nápisem Bayside Tigers, což byl název školního týmu v seriálu Saved by the Bell (od r. 1989).

Soudní síň

Soudní síň (2008) (pořad)

Jaroslav Mendel, představitel JUDr. Ernesta Sadowského, se jako jediný z tria soudců nikdy nezabýval právem ani nikdy nepůsobil v oblasti justice nebo vězeňství.

Valkýra

Valkýra (2008)

Ve filmu se objevil i režisér Bryan Singer. Konkrétně v pasáži, v níž Stauffenberg (Tom Cruise) a jeho asistent Haeften (Jamie Parker) skladají ve Vlčím doupěti bombu. Scéna, v níž kamera zabírá polodetail rukou obou herců, byla dotočena až v době, kdy už nebyl k dispozici Jamie Parker, a jeho ruce zastoupily ty Singerovy.

Valkýra

Valkýra (2008)

Ve scéně, kdy je Stauffenberg (Tom Cruise) sám v místnosti a snaží se umístit připravenou nálož do aktovky, mu aktovka ujíždí po stole, protože se mu s ní jednou rukou špatně manipuluje. Ve skutečnosti toto ve scénáři nebylo nijak popsáno, nicméně tvůrcům se autentické ztvárnění natolik líbilo, že jej použili ve výsledném filmu.

Soudní síň

Soudní síň (2008) (pořad)

Jaroslav Penc, který ztvárňuje postavu soudce Alfonze Richtera, má právní vzdělání a vystudoval Právnickou fakultu univerzity Komenského v Bratislavě. V soukromí pracuje jako advokát.

Soudní síň

Soudní síň (2008) (pořad)

Jana Buršáková, která ztvárňuje postavu soudkyně, ve svém osobním životě pracovala jako příslušnice sboru vězeňské a justiční stráže a pravidelně absolvovala semináře v oblasti práva.

Valkýra

Valkýra (2008)

Do záběru, kterým začíná úvodní pasáž v Africe, byla vlajka přidána digitálně až v postprodukci.

Útěk z vězení - Série 4

Útěk z vězení - Série 4 (2008) (série)

V průběhu natáčení 4. řady seriálu byli herci okradeni. Přímo ve studiu FOX se neznámí pachatelé vloupali do jejich karavanů. Ukradli hotovost, kreditní karty, dokumenty a počítač. Celková částka se pohybovala okolo 50 000 amerických dolarů. Nejvíce to odnesli Jodi Lyn O'Keefe (Gretchen) a Dominic Purcell (Lincoln Burrows).

Soudní síň

Soudní síň (2008) (pořad)

FIBO Na tvorbě pořadu se podílí odborní poradci a osoby s právním vzděláním, někteří z nich ztvárňují role žalobců či obhájců. Mezi mnohými diváky převládá domnění, že se jedná o skutečné autentické záběry ze soudních procesů.

Valkýra

Valkýra (2008)

Věk představitelů Stauffenbergových (Tom Cruise) dětí je trochu odlišný od toho, jaký je uveden v literárním scénáři. Synům by mělo být 9, 7 a 5 let a dceři 2 roky. Z filmu je však patrné, že herci jsou starší.

Reklama