Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Poslední recenze (4)

plakát

The Punisher - Season 2 (2019) (série) 

U druhé série nastal stejný problém jako u čtvrté řady Banshee. Skoro jsem měl pocit, že je to od stejných tvůrců. Působí to, jakoby tvůrci nevěděli, o čem bude druhá řada a jak ji pojmou. Pokud to nevěděli, tak musím říct, že castingově selhaly. Pokud ano, tak by příště měli obsadit někoho, kdo bude zvládat hrát psychologicky prokreslenější postavy, protože kromě Bernthala, který stejně nemá skoro co hrát, je tady každý nepřesvědčivý a dává vzpomenout na seriály typu Walker, Texas Ranger, což dost připomíná i zápletka stojící na hodně nepravědpodobných náhodách. Je to ale přece jenom fikční svět komiksu, takže když pominu náhody, tak hlavním problémem je především přechod z akčního režimu do roviny psychologické. Ben Barnes, který hrál Billyho, působí, že si nastudoval postavu psychopata z jiných hodně béčkových akčních filmů z přelomu 80./90.let. Bylo utrpení sledovat jeho přehrávání, stejně tak poslouchat Amber Revah(agentka Madani), jak si šlape na jazyk se svým monotónním křečovitým výrazem. Protože jde o komiks a ještě k tomu o Marvel, tak chápu, že se může objevit nějaký idiot, který to nazve uměleckým záměrem se zpracováním přiblížit béčkovým klišé, ale tohle období už je pár let za náma a nevidím důvod se k tomu vracet. Hrát na strunu guilty pleasure, když si vezmeme, že to má skoro 12 hodin, je v tomhle případě až kacířské mrhání časem. Ve výsledku s žádnou myšlenkou seriál nepřišel. Předchozí série byla zkurveně republikánská, snažící se zesměšnit demokraty, díky čemuž aspoň víme, koho volí Marvel, ale tahle série působí, že vznikla jenom proto, že musela. Určitě se nemůžou tvůrci schovávat za umělecký záměr, tohle je výsledek vyčerpanosti, korporátního kapitalismu, který i přes nulovou invenci, jakýkoliv nový nápad, myšlenku, se vám stejně bude snažit prodat další bezvýznamný produkt, protože jednak může, a hlavně musí. Takže ve výsledku je to výpověď o nás, obětech šíleného nezastavitelného stroje kapitalismu, který generuje další a další sračky, co konzumujeme, abychom zapoměli na to, co je kolem nás. V Marvelu se asi nikdy nezamyslí nad uhlíkovou stopou, kterou zanechají díky natáčení takových zbytečností. To je na nás...a samozřejmě zhlédnutím tohoto díla jsem spoluzodpovědným za stav světa.

plakát

The Punisher (2017) (seriál) 

Dal bych i 5*, ale mám s tím ideologický problém, kdy mám pocit, že i 4* je moc. Tak jako na oscarech oceňují filmy na základě politických přesvědčeních, především pokud jsou ve společnosti nálady, které vyžadují nějaký imperativ, tak nevidím důvod, proč takhle nehodnotit i Punishera. Vlastně naprosto chápu pokud by tomu někdo dal odpad, i přesto, že filmařsky je to skvěle vybroušené dílo. Je mi celkem líto, že zrovna tady Bernthal podává svůj nejlepší výkon a role Punishera je přímo šita na míru jeho psychopatickému xichtu. Co mi vadí a je poslední dobou velmi v kurzu, je právě fetišizace násilí, zbraní, krve a bolesti. V tom je i skrytá oslava všeho zmíněného. Celá ta dokonale fyzicky zahraná bolest je vlastně v něčem krásná. Tato druhá strana Marvelu, která se snaží vykreslovat realističtěji a reagionálněji než v blockbasterech řešící globální hrozby, je právě tím, co vyvolává iluzorní pocit, že je snad v našich silách si tímhle projít i v našem životě, a snad i hledat pochopení pro tyhle lidi, a tím i ospravedlňovat takové činy. Největší problém přichází v 9. dílu, tuším, u kterého jsem pochopil proč posunuli premiéru seriálu. Vzhledem k další párty v Americe, kde nějaký pičus se zbraní v ruce pálil do lidí, je to pochopitelné. Trumpa a kohokoliv jiného z řad vymrdaných republikánů nenapadlo, že by mohli už konečně začít trochu více regulovat držení zbraní. A tenhle seriál je vlastně obhajobou tohoto pro ně citlivého tématu. Z člověka, který v seriálu se snaží o regulaci a podle toho, jak to tam vysvětluje, tak musím říct, že to bylo velmi rozumné, udělali totálního idiota. Zesměšnili ho, ale upřímně, kdyby před vámi vystřelili pár týpkům mozek z hlavy, tak se taky poserete a zdrhnete pryč. Tady se opět glorifikuje přehnané hrdinství, které hraničí spíš s blbostí. A tvůrci seriálu si jsou moc dobře vědomi, že v USA už jsou tyhle nálady ve společnosti, které chtějí větší dohled nad držení zbraní. Jinak by samozřejmě neposunuli premiéru seriálu. Proč tedy taky činí? Bojí se vyjít ze své konformní zóny, být konfrontování s ústavou a se současnou vládnoucí elitou? Číší z toho jen snaha vydělat co nejvíc peněz na vlně toho, co si mainstreamový dívák teď přeje. A to je momentálně násilí, krev a zbraně. Kurva, jestli se dneska dobře nevyspím, tak to dostane odpad. Enjoy violence.

plakát

Masa (2016) 

Film, ktery mi rekl, ze jsem nikdo a to neni malo. Matrix 21. stoleti. Nelitostny tandem Bystrican-Pavlasek,masozravec a vegetarian jenom o vikendech, podavaji nelichotivy obraz o soucasnem stavu lidstvi. Chci byt psem.

Poslední hodnocení (2 417)

Cesta ven (2022) (seriál)

14.04.2024

Problém tří těles (2024) (seriál)

07.04.2024

Duna: Část druhá (2024)

17.03.2024

Drive My Car (2021)

15.03.2024

Až se slunce potopí do moře mraků (2023)

15.03.2024

Zvědavost (2022) (studentský film)

15.03.2024

Oyu (2023)

15.03.2024

Podezřelá (2022)

03.03.2024

Jmenuji se Lo Ki-wan (2024)

03.03.2024

Reklama