Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Životopisný

Recenze (623)

plakát

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021) 

Po delší době jsem se při českém filmu v kině neošíval a nepolévaly mě vlny  trapnosti. Čtyři hlavní hrdinové příběhu dramatika Pavla Hartla řeší svůj chlapský zlomový věk (nějak mezi 40 – 50) a vyrovnávají se s životním milníkem, vymezeným třídním srazem statečně a mnohdy také až zoufale. Po dlouhé době jsem viděl film, za který bychom se nemuseli stydět v zahraničí. Čtveřice Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák a Martin Hofmann jsou přesní až precizní ve svých rolích „smutných“ mužů, semletých životem. Film je uváděný jako komedie, také trailer láká na ty občasné veselejší momenty, ovšem do téhle kategorie film zabrousí jen občas. Daleko blíže má podle mého soudu k dramedy s tím, že vážnější témata i jejich vyznění v něm převažují. Ale ono to není na škodu, Pavel Hartl celý film udržel a ozdobil ho vynikajícími drobnými postavami a mikropříběhy všech, které do něj obsadil. A není jich málo, epizodních rolí i třeba jen na několik desítek sekund se ujaly opravdu prověření herci. Však si na ty minivýstupy Kryštofa Hádka s Jirkou Mádlem, Kristýny Leichtové, Taťány Medvecké, Martina Fingera nebo Petry Hřebíčkové počkejte. Za mě je to na skoro plný počet, který mi pokazila jen závěrečná scéna.. Dávám 85%, což se mi u českého filmu za poslední dvacetiletí snad ještě nestalo.

plakát

Gravitace (2013) 

Viděl jsem kdysi v kině a nedávno jsem si ho připomenul. Rozhodně si tenhle film nepouštějte v mobilu nebo v počítači. Čím větší obraz, tím lépe. Vizuál je totiž nejen úchvatný, je omračující! A dává zapomenout, že samotná survive story kosmonautky Ryanové (Sandra Bullock), která se snaží dostat na Zeměkouli je v podstatě jen sledem šťastných náhod, náhodných rozhodnutí, přehlídkou popřených fyzikálních zákonů a ustanovených pravidel pro lety nad zemskou stratosféru. Od záčatku je totiž jasné, že hlavní hrdinka neumře...Vyhnu se spoilerům, ale až dojde na všestranné využití hasicího přístroje nebo na zadávání povelů v čínštině (musejí být ve správném sledu a s určenými prodlevami), vzpomenete si na mě. Jenže co je to platný, když se Sandra po předchozích kosmických vizuálních orgiích vysvlékne ze skafandru? Zkrátka, i přes všechny nelogičnosti a vyložené nesmysly je Gravitace skvělý film. Když si na něj uděláte náladu (a pustíte si ho v co nejlepším rozlišení a na co největší ploše), odmění vás neuvěřitelnou podívanou. Alfonso Cuarón za něj posbíral hodně cen…a vy mu je taky rádi přiznáte. Dávám 90%, což je při tom jaká je to v podstatě blbina vlastně asi to nejrozporuplnější hodnocení, jaké jsem na čsfd udělil. Ale neslevím, byl to zážitek.

plakát

Noví mutanti (2020) 

Plytké a rozplizlé. A rozhodně to nebylo strašidelné. První dojmy a zklamané recenze nelhaly, tenhle film se bohužel nepovedl. A říkám rovnou, to že se tvůrcům nepodařilo natočit dramatický a strach stupňující thriller ze světa x-men když mají k dispozici fajn rozpočet, vcelku dost talentované herce a k tomu ještě skvělou zápletku je průšvih. Docela špatně se na to koukalo, protože než se dočkáme nějaké CGI x-men show, musíme přetrpět nekončící teenageerské tlachání a popichování rádoby cool zjevů, namíchaných podle sociologicko genderově-rasové příučky. Jestli teda chcete, spalte se sami, varování před shlédnutím a ztrátou času jste dostali. Dávám 30%.

plakát

Nebe s.r.o. - Série 1 (2019) (série) 

Když chcete natočit oddychovou blbinu, angažuje Steve Buscemiho jako přiblblého Boha. A doporučuje se nešetřit na rozpočtu, ať teda ta fabrika na boží zázraky ( a všechna další oddělení, zajišťující život na Zemi, od výrobny mraků a duhy, přes oddělení hlíny po oddělení hmyzu) vypadá dostatečně rozměrně, vybaveně, opotřebovaně a taky zalidněné. Na tuhle sedmidílnou komediální jednohubku, v které dostali velkou příležitost taky Daniel Radcliffe (áno, Harry Potter) nebo Karan Soni (Deadpoolův taxikář) jsem se vlastně netěšil, ale nakonec jsem jí s přítelkyní shltl za jeden večer. Zeměkoule byla zachráněna, Bůh si možná otevře svoji vytouženou restauraci, v které využije chňapátko a planeta Zabulon přišla o dobou projektovou manažerku. Mrkněte se na to, všech 7 dílů stálo  za to. Dáváme s přítelkyní oba shodných 90%, hodně nás to pobavilo. Doporučujeme k shlédnutí, byla by škoda se nechat připravit o britský humor, navazující na absurdity Mothy Pythonů nebo Stopařova průvodce po Galaxii..

plakát

Black Widow (2021) 

No bylo to slabý.. Projel jsem si recenze odzadu a už popsaná rozladění bych jen opakoval. Slabý příběh sám o sobě, nevyužití špionských vlastností Natashi Romanoff, v podstatě žádné epizody z její minulosti (v ději skok o 21 let!!) příliš žensky ukrafané, naprosto iracionální superschopnosti Black Widows včetně neprůstřelnosti (můžete s nima mrsknout z dvaceti metrů na beton, můžete na ně pálit těžkým kulometem, můžete je nabořit obrněným vozem..vstanou a jsou v podstatě rozcuchané a k tomu mají perfektně udělané nehty) ovšem v podstatě jsou to pouze dobře vytrénované vojandy… WTF? Co tam máme dále? Jak je nyní v době meetoo nezbytné, dostáváme silně akcentovaný „ženský element“ proti mužskému. Ano..už i v MCU jsme se dočkali, že výhradně mužské postavy jsou nanejvýš nesympatičtí pitomci. Nový ženský prvek pak je, že když žena zmlátí/přizabije jinou ženu, tak se jí musí upřímně omluvit. Byli jsme s přítelkyní, té největší radost udělala potitulková scéna s herečkou ze seriálu „Nové trable staré Christie“. Mě zas tak nějak víc než jí bavilo to CGI finále, když už se k němu film v podstatě prožvanil. Takže hodnotíme male&female 55%:35%. Nutně to ale vidět nemusíte, hlavně proto, že se o Black Widow nedozvíte nic, co bystě už nevěděli.

plakát

Lupin (2021) (seriál) 

Lupin patří rozhodně k tomu lepšímu, co co Netflix v současné době nabídl. Celý seriál stojí a padá s hlavním hrdinou v podání Omara Sy. Scénář lehce a bez pokusu o hlubší ponor do motivací nebo zabředávání do morálních dilemat klouže od zápletky k zápletce, občasné faktické nelogičnosti neřeší a když už není vyhnutí, tak sympatickému kriminálníkovi, kterému policajti odpustí i krádež náhrdelníku Marie Antoanetty z Louvru pomůže šťastná náhoda. Nebo filmový střih…10 epizod tvoří jeden ucelený příběh a nejslabší je v dílech, v kterých se z Lupina vytratí lehkost a humorná nadsázka a začne se brát příliš vážně. Naštěstí ta původní veselá taškařice nezhořkne úplně a očekávaného finále se divák dočká. Lupin je fakt fajn letní seriál a s přítelkyní ho můžeme jen doporučit. Hodnotíme 85% + 85%, na stovku to úplně nebylo. P.S. A jestli jste s Omarem Sy ještě neviděli Nedoknutelné (samozřejmě ty francouzské, ne ten hollywoodský odvar…), tak to rozhodně napravte!

plakát

Budapešťský podraz (2020) 

Shlédnuto z nabídky HBO.. A docela jsem se pobavil.. Guy ritchiovka po uhersku…o dost skromněji, ale přesto sebevědomá a odehraná s chutí v česku stále postrádanou. S neskutečnou písničkou na konci!! Ti maďaři se toho nebojej. Jen teda neměli moc šťastnou ruku při castingu. Hlavní figura byl dost nevýraznej týpek a právě přes něj to někdy docela drhlo. Ale přesto je to další maďarské překvapení. I když na Lajka – Cikána ve vesmíru to bohužel nemělo. Moc mě baví, jak se s tím ti uhři nemažou. *** Takže takhle asi. Jestli se vám líbila Teroristka, zejména od druhé poloviny, pak vám Budapešťský podraz přijde k chuti. Dávám 80%

plakát

Operace: Zlomený šíp (1996) 

„Až budeme jednou válčit s Utahem, tak určitě vyhrajeme“. Pro mě jedna z přehlížených akčních jednohubek s lahůdkově zahraným padouchem Johna Travolty a sympatickým klaďasem Christianem Slaterem. Rozjezd nabírá tempo pozvolna, ale jakmile dojde k ukradení dvou atomovek při cvičném nočním letu, akční a velmi výbušné tempo nepoleví do poslední minuty. Jedna atomovka bouchne (pod zemí), v ohnivých explozích najde konec řada vrtulníků, za autama se práší a frenetické tempo diváka dopraví k titulkům naprosto bez zádrhelů. No jasně, není to art kino. Broken Arrow je čirá akční podívaná, dokumentující jednu epochu, kdy chodit na tyhle filmy nebyla ostuda, i když byly digitální triky v plenkách. Dávám 85% a rád se podívám nejméně ještě jednou.

plakát

Království nebeské (2005) 

Asi nejslabší historický velkofilm z áčkové řady. Vleče se jako román sira Waltera Scotta. Když už dojde na souboje (velmi občasné), tak je dokonce i na co koukat. To ovšem, a podtrhuji bohužel, neplatí pro závěrečnou velkobitvu o Jeruzalém, ta se tedy nějak nepovedla… Ridley Scott si prostě vzal do hlavy, že tentokrát bude vyprávět velké historické drama, postavené na dialozích o bohu a souvisejících morálních dilematech, o odpovědnosti bohatých k chudým, o plánech na křesťansko-muslimské harmonické soužití na Blízkém východě, o válečnické a rodové cti... A že prostě akční scény omezí. Nabízí se otázka, jestli Ridley Scott své diváky nepřecenil, když jim na plakátech a v trailerech vyobrazí borce s mečema v atraktivních středověkých kulisách a zbrojích, aby je pak v samotném filmu usadil do lavic jakoukoliv zábavu ubíjející dvouhodinovky filozofie a náboženství. Jestli to takhle myslel, tak podcenil nejen diváky, ale také casting. Rozhodně neměl obsazovat do ústřední role krasoně Orlanda/Balian, kterej před našima očima zažívá drama s tím, že prostě neví jak takto pojaté historické drama uhrát. A výjimečně nevýrazná je ve své hlavní „ženské roli“ také Eva Green/Sybilla. Což je dvojnásobná škoda, protože se nám před očima naprosto rozpadá ústřední pár, který se víceméně bezmocně potácí kulisami. Ale musím říct, že se mi přes řečené výše film docela líbil. Přistoupil jsem na tu hru…že sleduji moderními prostředky natočené starosvětské drama, v kterém jde o humanismus ve střetu dvou naprosto odlišných světů. V kterém se nepříteli za jeho odvahu a chrabrost prokazuje úcta a v kterém si obě strany konfliktu uvědomují, že než tasí meče, mohou se pokusit o nějaku tu diplomaci. Dávám teda 60% a jsem moc rád že Ridley Scott u tohoto žánru nezůstal. Dal nám Gladiátora... a tím to má u mě dobré!!

plakát

Princezna zakletá v čase (2020) 

Výpravně pojatá ale bohužel velmi nezábavná vykrádačka světové sci-fi a fantasy, které českými kiny prolétly  - odhaduji - v posledních 15 letech. Divák se alespoň může zabavit, kolik blockbusterových filmů nebo alespoň ikonických rekvizit/masek z nich v příběhu nesympatické princezny, prožívající v podstatě jeden den, postupně odhalí. Já viděl variace na gondorské kostýmy, gandalfovu hůl, Helu z Ragnaroku, kouzla doktora Strange a nástup Avengerů k finálnímu battle. To vše v příběhu (dobře..v pohádce) jehož leitmotivem byla časová zápletka z Na hraně zítřka (střet s nepřítelem, kdy se ústřední trojice musí postupně probojovat všemi nástrahami a stihnout to za jeden den). Jenomže Marek Lambora opravdu není Tom Cruise a Natalia Germani není Emily Blunt. Opravdu oceňuju pokus o natočení pohádky „jinak“…ale nová Sněhurka a Lovec nebo Hvězdný Prach se bohužel nekoná. Názor si pochopitelně udělejte sami, jen upozorňuju, že tohle dílko má skoro dvě hodiny, jsou v něm vcelku dobře provedené triky, bohužel ale taky velmi chudé kostýmy a vůbec celá výprava a opravdu špatný zvuk, kdy některým postavám není rozumět (nejhůř to odnesl temně mumlající alchymista Roman Zach). Takže… 35% je tak akorát, body plus za vcelku vydařenou scénickou hudbu.