Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (13)

plakát

Tenet (2020) 

Rok a půl jsem se nemohl dočkat, kdy Nolan přivede do kin svůj další film. A čekání se vyplatilo. Chrisovi jsem věřil tak, že jsem neviděl ani trailer a do kina tak šel bez tušení, co na mě čeká. Očekávání byla velká a stejně jako u Dunkerku (u kterého jsem měl i obavy) byla překonána. A to o hodně velký kus.. Počátek s Interstellarem dohromady jsou hadr ve srovnání se složitostí tohoto filmu. Dvouhodinová následná debata v lokále potvrdila, že je nutné tento film vidět znova, a asi ne jen jednou, abychom mohli vůbec začít smysluplně řešit, jak to vlastně funguje. Když vám uteče půlminuta, můžete začít od znova. Tenet vyžaduje neustálou pozornost a soustředění se. Přesně takové filmy mám rád. Ty, které vás nutí přemýšlet. Po jejichž zhlédnutí vás bolí hlava a se spadlou bradou a prázdným pohledem sledujete závěrečné titulky. Skvělé obsazení které bylo zárukou odpovídajících hereckých výkonů, úchvatná hudba skvěle doplňující jednotlivé scény, kamera přiznávám oproti Interstellaru a Dunkerku byla trochu slabší, ale i tak velmi dobrá. Můžeme se jen divit, proč nevzniká víc takto kvalitních filmů, když recept je jednoduchý. Režisér, scénárista a tvůrce konceptu v jedné osobě na jedné straně, čas na přípravu a doladění na druhé. Mile rád si počkám následující dva, tři i čtyři roky na další Nolanův film. Ať to bude cokoliv, jsem přesvědčen, že to bude zase zatraceně kvalitní práce.

plakát

Potomci lidí (2006) 

Silné téma, které má velký potenciál, je skvěle zpracováno. Ačkoliv je zde adaptována kniha a námět tak není původní, snímek je pro světovou kinematografii jedním z nejdůležitějších od roku 2000. Žádný podobný totiž není. Cuarón vykresluje bezútěšný svět, kdy lidstvo propadá panice a nezastaví se před ničím. Ač se odehrává v budoucnosti, dokáže být aktuální v době dnešní, i té, ve které byl vydán. Krásně vykresleno, jak jeden zvuk, skoro dvě desítky let neslyšený, dokáže ovlivnit chování lidí. Ať už k horšímu, či lepšímu. Film je zajímavý i svými zlomy během jedné scény. Například dvě postavy se spolu smějí během jízdy v autě, vše vypadá v pořádku, a za pár vteřin už bojují o život. To vše bez jediného střihu. Stejně tak scéna střetu vojáků a povstalců, natočená na jeden zátah s délkou asi šesti minut. Délky záběrů a pohled kamery je pro film důležitým aspektem, bez něhož by byl o poznání horší. Bez zbytečných vizuálních efektů, laciných vtípků a rádoby hrdniských hlášek, čistě provedená filmařina. Potomci lidí dokážou člověka vtáhnout do děje, překvapit, vyděsit, ale donutí ho i žasnout, přemýšlet, obdivovat, chytat se za hlavu. A právě proto jsou tak skvělým filmem.

plakát

Joker (2019) 

Psychologické drama bez větší akce, které vás i tak udrží v pozoru. Perfektní zpracování postavy s obrovským potenciálem. Měl jsem tendenci srovnávat Phoenixe a Ledgera. Upouštím od toho, v podstatě se jedná o dvě odlišné postavy. Obě skvěle zahrané. Výborný film o originu postavy, kterou všichni přehlížejí a vysmívají se jí. Postava, která následně rezignuje na jakoukoli snahu být někým, kým nemůže, a přijme svou skutečnou tvář. Neúmyslně způsobí rozpoutání nenávisti vůči systému, který funguje jen pro ty privilegované. Oproti Marvelu mají DC filmy jednu skvělou vlastnost, kdy se nesnaží za každou cenu využít každou druhou scénu k nějaké rádoby vtipné hlášce. Film je víceméně po celou dobu vážným dramatem, který nezabředává do komedie, pomineme-li jednu scénu. Mohlo by být zajímavé budoucí propojení této postavy s chystaným Batmanem od Reevese. Oceňuji i soundtrack, který pomáhá atmosféře filmu.

Poslední hodnocení (646)

Fabelmanovi (2022)

06.04.2024

Duna: Část druhá (2024)

19.03.2024

Zimní prázdniny (2023)

21.02.2024

Temný případ (2014) (seriál)

19.02.2024

Temný případ - Noční krajina (2024) (série) (S04)

19.02.2024

Ferrari (2023)

04.02.2024

Bod obnovy (2023)

26.01.2024

Tel Aviv v plamenech (2018)

19.01.2024

Sněžné bratrstvo (2023)

18.01.2024

Reklama