Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (25)

plakát

Duna (2021) 

Recenze pro ty, co nečetli knihy nebo neviděli minisérii z 2000: Dožeňte to a až pak hodnoťte.  Pro ty co ví: Musel jsem se na ten film podívat 2x, abych měl jistotu, ale je to tak - Villeneuve natočil epický film o Duně...kterému chybí kostýmy Theodora Pištěka, půvaby Báry Kodetové a no...Duna. Nechápu, jak se mu to (ne)povedlo, ale přes veškerou rozmáchlost, precizní efekty a podmanivou hudbu od Zimmera naprosto minul jakousi esenciální "dunovost" celé ságy. Je to až bolestně groteskní (a zároveň důvod k lokální hrdosti) si uvědomit, že zatímco filmík natáčený před 20 lety na Barrandově, kde herci šlapou po písku před namalovaným plátnem, vás během pár minut naprosto vtáhne, o dvě dekády novější blockbuster plný efektů je...jenom nuda plná efektů vykrádající "značku" Duna. Nejsem a priori fanoušek verze 2000, prostě konstatuji holý fakt, že Villeneuve přes veškeré efekty pominul základy filmařského řemesla a pouze uspokojoval poptávku marketingových průzkumů, což se podle mě nejvíc projevilo v castingu, který vůbec nesedí na postavy, hlavně věkem. Zatímco Alec Newman (Harrisonova verze z 2000) perfektně zvládl Paula Atreida jako chlapce i jako nesmiřitelného Muad'Diba, Timothée Chalamet bude vždycky jenom chlapec a tvrdého vojevůdce v něm uvidí tak publikum 8-14. Stejně tak Bára Kodetová hezky zvládá přechod od mladé ale dospělé bojovnice k rodičovství a jmenování Sajadínou, Zendaya jako kvaziatraktivní spolužačka Spidermana funguje hezky, ale dospělou bojovnici v ní prostě hledat nelze (ty rádoby tvrdý hlášky působí spíš komicky až drze) a až film dějově poposkočí a bude matkou Chalametových dětí, je to skoro na vazbu za povzbuzování k rodičovství pod zákonem. Co zaráží nejvíc je, co Villeneuve udělal s dějem. Chápu, že když potřebuju ságu na 6h z knížky o 120 stranách, musí scénárista něco přimyslet. Ale právě proto, že Duna je tlustá knížka našlapaná na detaily, je to, co s ní VilnejUve provedl, naprosto nepochopitelný - děj je nejdřív brutálně zredukován, načež ta redukce je pak nastavovaná vatou, která v knížce vůbec není...  Zbytek chybějících detailů, třeba diskriminace rudovlasých harkonenů na holohlavce v černém, už je jen pomyslnou třešinkou na připáleném toastu. Pro neznalce žánru, jejichž celé očekávání bylo "nějakou novou scifi" asi fajn dílko. Jinak tužší sousto pro všechny, kdo kromě super kamery, efektů a hudby chtějí taky nějaký děj a logiku. Napsal bych hořké sousto, ale ono právě není ani hořké. Prostě "jen" nechutná vůbec nijak. A to je ten problém.

plakát

Kung Fu: Legenda pokračuje (1993) (seriál) 

Seriál, jehož kvalita se všemi hodnoceními "odpad" jenom stoupá. Ne, není pro každého. A hlavně není pro fušery, kteří po "Kung-fu" v názvu očekávají oči-a-repráky-rvoucí frenetickou akci. Naopak, v kontextu zaměření seriálu je tam akce moc, a to jenom proto, že si to tehdejší doba žádala (zvlášť ve srovnání s původním seriálem, kde Carradine hraje svého předchůdce). I tak ale smekám před pokusem natočit věc, která dokáže kloubit tolik věcí najednou - střet čínské a americké kultury, pozlátkový život amerického poldy versus jednoduchý život mnicha, filozofie kung-fu versus konzumerismus. Ano, seriál má vzhledem k době svého natočení své mouchy. Ano, jako většina děl je poplatný své době, což na druhou stranu prostě k atmosféře seriálů z devadesátek patří. Ano, po určité době je vidět, že tvůrci po popčátečním úspěchu tu kaši nastavili trochu moc. I tak stále zůstává relativně klidným dílkem, které je založené především na dialogu a hlubší myšlence, ne na akci, což dnešní tvorbě (a z 99% té ohledně bojových umění) chybí. 3* +1 za odvahu dát do názvu kung-fu a nemlátit se každou minutu).

plakát

Matrix Resurrections (2021) odpad!

Nepamatuju si kdy naposled jsem daval odpad. Ale ted musim. Protoze tady neni co k hodnoceni. Tohle neni jakkoli ne/povedeny sequel Matrixu, tohle je reklama na to, ze lide nejsou binarni a muzete podriznout koho chcete, kdyz vas nastve - kdyz jste zena. A tahle reaklama ma nalepku a kulisy Matrixu, aby se lepe prodavala. Neverim, ze by tvurci puvodni trilogie meli vetsi slovo ve scenari a dejove lince, tahle splacanina takrka bez deje pusobi dojmem, ze se proste sesla parta teenageru a kazdy si prosadil, co mu prislo "cool". Sceny neuzavrene, dialogy plne obecnych hlasek, ale nenavazujici.. Neo nemuze letat, ale vylepsil silova pole, z Trinity je druha vyvolena-superman, jen nevime proc (cernovlasa konkurence Captain Marvel?) a scen "nevime proc" je tam vlastne vetsina.

plakát

Tři přání pro Popelku (2021) 

Dal jsem si na čas mezi filmem a recenzí a pocit, který přetrvává je smutek. Na rozdíl od mnoha kolegů se zdržím srovnávání norské popelky s českou - jiná země, jiná kultura, debaty proč zrovna tohle je jinak mi přijdou prázdné. Je mi ale líto, že místo o norské zpracování pohádky tady jde o konkrétní scény a "vtipy" a pohádka o popelce je tomu jen podkladem, který byl zrovna po ruce. Stručně řečeno, že pohádka je ohýbána podle toho, čím se tvůrci zrovna potřebovali předvést, zatímco v tvorbě podle předlohy by to mělo být přesně naopak. Takže dle zákonů emmancipace, princ není jen mladý a nafoukaný, je to troll, který neumí mluvit, vyjadřovat city a rozhodovat se a ve všech těchto situacích, jakož i na mostě, ho zachraňuje hrdinná Popelka. Zcela mimo samotnou problematiku menšin - scény s princovými družníky, ze kterých se okatě stává pár, jsou naroubovány velmi uměle a nezasazeny do celkového příběhu - asi jako kdyby už byla pohádka hotová a pak přišel "rozkaz shora", ať se dodělá tahle dějová 'linka'. Kombinace "dobových" kulis a moderní mluvy mě bavila, druhou hvězdu přidávám za téměř dokonalou práci se světlem, která je v násherném norsku těžší, než jinde. Ani skvělá macecha a rázný král-otec nebo románek starého sluhy a kuchařky žel nedokážou smýt pachuť umělého paskvilu, který z nádherné pohádky někdo na poslední chvíli udělal.

plakát

Soukromá válka pana Wilsona (2007) 

1,5* za Toma Hankse, 2* za Amy Adams + 0,5* za její nádherný vlasy a pihy. Hodnocení zbytku filmu je nasnadě ;)

plakát

Kód Enigmy (2014) 

Styl vyprávění a kamera určitě aktuálnější, než u původní Enigmy (2001), zato ale s podstatně podstatně mělčím příběhem. Jakoby se scénárista nemohl rozhodnout, kterou linku si vybrat - jestli teda bude film o Enigmě nebo Turingovi nebo jeho sexuální orientaci nebo o válce a morálních dilematech. A tak celý film táhne Cumberbatch, kterému jde asociální Turing skvěle, a břitký Charles Dance - děj i ostatní dobří herci (Matthew Goode) upadají do pozadí. Škoda, protože zrovna tahle role Keiře Knightley sedla mnohem víc, než rády drsná kapitánka v pozdějších pirátech. Stroj, o kterém celý film má být, a jeho lámání má jednotky procent stopáže. Šlo to prostě líp, děcka.

plakát

Účastníci zájezdu (2006) 

Tvrdit, že o typickém češství vypovídá Švejk nebo Slunce, seno, cokoli je těžce zastaralá pravda. TOHLE jsme my. Resp. vy, Češi. Ale i my nečeši, co tu "jenom" vyrůstáme jsme tím cinklí, jinak by nás Účastníci nemohli oslovit =))

plakát

Dračí doupě 2 (2005) 

Plusy: Znovu Damodar, ucházející efekty (většinou), Clemency Burton-Hill jako drsná barbarka. Mínusy: Příběh příliš podle pravítka, scénáři někdo škrtl 1/4 IQ. U jedničky se snažili, tady to sprostě spoléhá na kult. Proč teda 3 hvězdy? Protože ve srovnání s novým Hellboyem 2019 se jedná o výpravný velkofilm jemně okořeněný kvalitním humorem. Proto.

plakát

Dračí doupě (2000) 

Dost mi vadil ukecaný zlodějíček Marlon Wayans - na klasické fantasy se mi jeho americký humor i xicht moc nehodil, zbytek filmu ale nechápu, proč sklízí takovou kritiku. Well, asi to není nejduchaplnější film, jaký jsme kdy viděli, ale přesně takhle začátky fantasy vypadaly - vlastně vypadaly ještě hůř, to se sebral nějaký tupec-rytíř, hlavně v bílé zbroji a šel temnému mágovi do temné věže v temném hradě rozsekat jeho temnou p...u stolu se tomu říkalo Hack&Slash. Příběh o tom, jak se zloděj z ulice rozhodne bít za lepší věc nejen, že má co do sebe, ale cením si i odpuštění klasických opiček a la telenovela, kde v půlce filmu zjistíte, že onen zloděj je "náhodou" syn kdekoho a proto je předurčen k...a že tam musí být draci a elfové za každou cenu, když se film jmenuje jak se jmenuje...Alespoň je vidět, že to opravdu nebyl digitalista Jackson, kdo jako první dal do fantasy filmu vtipného trpaslíka. Nejlepší charakter - Damodar - tvrďák, co je na ostatní ještě tvrdší, protože uvnitř je to slaboch co se bojí a radši drží hubu a krok? Pecka. Škoda jen těžce nevýrazné císařovny v podání Thory Birch, ale alespoň se holka odrazila do Americké krásy...za mě nostalgických 70%.

plakát

Krotitelé duchů (2016) odpad!

Tendence točit více filmů s ženami v hlavních rolích, proč ne, vlastně to vítám. Ale tupý remake ve stylu "vezmu klasiku přelomu 80./90., změním pohlaví hlavního obsazení a zbytek doplním čímkoli" prostě JE odpad.