Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Ztraceno v překladu

Ztraceno v překladu (2003)

Krásné melodrama jako ze života. Tak civilní, tak obyčejné, tak prosté - a právě proto tak kouzelné. Ztraceno v překladu má plno tak silných momentů, které svazují uzel v krku. Jsou to vteřiny, okamžiky... Bob přijíždí do Tokia... Na karaoke párty zpívá More Than This... Momenty křehké intimity, které říkají vše. Je tu i krásně decentní humor (Santori rules), a ten závěr... Co dodat, než že tenhle film nemá chybu?

Americká krása

Americká krása (1999)

Drsné, až zákeřné, naprosto hypnotické. Bravurně zpracované téma o temných stránkách lidských duší, ať jsou maloměšťáci nebo měšťáci, Američani nebo Češi. Drama ostré jako břitva, načasované jako bomba, vycizelované jako švýcarské hodinky. 5*

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Nádherná zamilovaná vánoční atmosféra, Curtis je prostě mistr příběhu. Je úžasně úsporný, přestože má mnoho postav, všechny je divákovi představí tak, že se s nimi ztotožní a prožívá to s nimi. Poprvé jsem to viděl uprostřed žhavého léta a nemohl jsem se dočkat Vánoc :)

Nebe nad Berlínem

Nebe nad Berlínem (1987)

100 % - Na tohle se člověk dívá jen se zatajeným dechem. Krásná filmová meditace o "metafyzičnu", ovšem jenom pro toho, kdo je na tuhle vlnu naladěný. Ostatní se musejí nudit, no né každého tohle šálek kávy jest...

Tak daleko, tak blízko!

Tak daleko, tak blízko! (1993)

100 % - S Nebem nad Berlínem jeden z nejúžasnějších dvojfilmů, co jsem kdy viděl. Ve srovnání s Nebem je více dějový, a tudíž ho "stráví" širší divácká populace. I tak je ale na jeho vychutnání potřeba takové zvláštní vnitřní rozpoložení. A Otto Sander je prostě vynikající! A Nastassja Kinski? Asi nejéteričtější bytost filmového plátna, co znám...

Bělásek

Bělásek (1995)

Téma outsidera vysmívaného a utlačovaného většinou sice vskutku není niajk originální, to přece ale ještě neznamená, že krásný film musí mít nutně originální zápletku. Záleží především na tom, jak je zpracovaná. Salvovi se to povedlo bravurně. Ano, je to velmi dojemné, ale přesně v mezích.

Million Dollar Hotel

Million Dollar Hotel (2000)

Mně tohle strašně dostalo, a to ne proto, že miluju U2. Kdyby to byla nuda s písničkama U2, radši bych si pustil DVD se záznamem nějakého koncertu než koukat na film. Ale Wenders opět ukázal, že je skvělý režisér. Bizarní hotel uprostřed moderního velkoměsta, hotel s přídechem starých časů, bizarní obyvatelé, skrývající ve svých duší hodně roztodivné touhy a frustrace. Pomalé rozplétání příběhu, krásná práce kamery, krásná hudba (jsme u toho:)... Pro Wenderse musí mít člověk pochopení, milovníci popcornovek tohle nemůžou nikdy chápat.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

100 % - Geniální film, který má všechno, co správný film má mít. Skvělé jsou dialogy ve stylu "proč to říkat jednoduše a jasně, když to jde složitě a komplikovaně". Scéna s Le Big Mac mě totálně dostala a dostává vždycky, když to vidím znova. A nejen ta... "I want you to go in that bag, and find my wallet. / Which one is it? / It's the one that says Bad Motherfucker."

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

100 % - Jeden z nejpůsobivějších filmů v dějinách kinematografie a nejlepší Kubrickův film vůbec. Dokonalá vizuální stránka, ohromující statické záběry, nádherná Straussova hudba versus děsivé ticho... a hlavně, nejhororovější pasáž, jakou vůbec znám - od chvíle, kdy Dave vstoupí do toho zvláštního pokoje a uzří sebe sama... brr, jen na to pomyslím a běhá mi mráz po zádech.

Osudový dotek

Osudový dotek (2004)

100 % - Tento film je pro mě pecka. Špičkový námět přetavený do špičkového scénáře a špičkově natočený. Nemám slov...