Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (3 853)

plakát

Lupin (2021) (seriál) 

Šaramantní, až okouzlující Omar v šestákovém příběhu, který přenesením do současnosti ztratil svou dětinskou romantičnost, a získal docela reálné zázemí. Krádež diamantů je rafinovaná, leč později mi děj přišel přece jen natahovaný. SHRNUTÍ: Já bych mu ten náhrdelník přála.

plakát

12 let v řetězech (2013) 

Hrozný příběh a hrozná názorná ukázka, co jsou schopni lidé dělat druhým, když nad nimi mají absolutní moc. Je to ubíjející, depresivní film,  ale je důležitý. Výborné herecké výkony, byť svou přesvědčivostí mě uvrhly do ještě větší deprese a stísněnosti. SHRNUTÍ: Kdybychom měli otroky, jak bychom se k nim chovali? Uvědomovali bychom si, stejně jako "pánové" v tomto filmu, že na to nemáme právo, že je zločin někoho vlastnit, že si zasloužíme trest a že vzpoura by smetla celý náš dosavadní život i nás? A chovali bychom se pak proto ještě hůř?

plakát

Sissi a Yetti (2007) 

Říkala jsem si: Pro koho to natočili? Někdy dětinské vtípky, někdy drsnější sexuální narážky, jindy absurdní humor......  Pak jsem se několikrát zasmála a řekla si: "Pro koho? Natočili to pro mě!" Protože jsem se bavila, třebaže příběh je totálně střelený a ano, obšlehnutý z části ze Shreka. _____ Ale když Yetti použije přirovnání: "Tomu se vyrovná jen stresování potkanů." Nebo když křičí na poloutopenou Sissy plující pod ledem: "Vylez z tý vody, máš už úplně modrý rty!", tak jsem se prostě smála. A snad jen Němci by mohli přijít na to, udělat si kopii vlastního milostného dopisu. Pro všechny případy. K absolutní guilty pleasure mi chyběla jen lepší výtvarná stránka, protože tohle pojetí bylo hodně toporné a místy až odpudivé. SHRNUTÍ: Když dáte Němcům šanci, zjistíte, že i oni dokáží být vtipní. Po svém.

plakát

Provinční městečko E (2019) 

Válka prostupuje i po více než sedmdesáti letech od jejího konce celé městečko, jeho podobu i smýšlení jeho obyvatel. Propaganda je všudypřítomná a děsivé je, že dává rovnítko mezi současností a minulostí. Už do dětí v mateřské školce se vtlouká: nacisté=současná Evropa a my, Rusové, stojíme jako hráz proti nim. ____ Dokument dobře pracuje s válkou propagandistickou, která vyzdvihuje hrdinství a slávu a s válkou reálnou, kdy babička vzpomíná na hrůzy, které skutečně zažila nebo rodiče truchlící po synovi padlém před několika lety v Čečensku. Zatímco propagandistická válka láká mámivým přeludem glorioly hrdinství, vzpomínky na skutečnou válku bolí i po letech a varují. Zdá se ale, že v městečku realistický hlas nikdo neslyší a všichni se spíše vyžívají ve slavnostech, recitacích a propagandou změněných vzpomínkách na bývalou slávu a dnešní úkol zůstat těmi jedinými spravedlivými, čistými, kteří opět zachrání svět před zlem, tentokrát v podání západní Evropy. _____ Je to děsivý obrázek, a bohužel, pochopitelný. Když vidíme bídu obyvatel městečka, nezaměstnanost, alkoholismus, celkový rozvrat, pocit opuštění a zrady - může z takové konstelace vzejít jen něco strašného. Zvlášť, když je přiživována jen propagandou zbarvenými vzpomínkami a údajně jediné slavné chvíle - na válku. SHRNUTÍ: Můžeme se na to dívat jako na experiment ve stylu Truman show, ale tohle je celá země! P. S. Velmi výmluvné je, že ve městečku stojí jeden památník padlým vedle druhého, zatímco hned vedle v lese stále ještě leží, i po více než sedmdesáti letech, nepohřbené ostatky padlých. Tady nejde o skutečně padlé, tady jde o iluzi a propagandu.

plakát

Jmenuju se Dolemite (2019) 

Tomuhle se říká kulturní rozdíl. Zatímco titulní postavy považují film Na titulní straně, na který jdou do kina, za nudu, pro mě je to zábavná a střelhbitá konverzačka. Zatímco hlavní postavy se smějí až se za břicho popadají při spršce tupých nadávek, které kolem sebe chrlí hlavní hrdina Dolemite, mě to připadalo tupé, nevtipné a přinejlepším dětinské. Jako, když se zasmějete, když někdo řekne: "prd.l.". Samozřejmě, s ještě drsnějšími výrazy. Těžce se mi tedy odlišovala filmová postava od toho, koho ztvárňuje. Protože vlezle dotíravý a vulgární Dolemite mi nebyl sympatický ani trochu. A jeho snažení natočit film, téměř dle vzoru Eda Wooda, mi bylo zcela lhostejné. Film o postavě, která mi nic neříká, považuji za průměrný. Vzhledem k tomu, o kom pojednává, to táhne hodnocení ještě níž. SHRNUTÍ: Když nemáte talent, zoufale se snažíte prosadit a pak vsadíte na šmíráckou sprostotu.

plakát

Osvoboďte Britney Spears (2021) (TV film) 

Fandové - pro fandy. Dokument neobsahuje mnoho důležitých postav z reálného příběhu jedné reálné popstar. Ani ona sama, ani její rodina a nikdo podstatný z její současnosti se neobjeví. Takže jsou závěry snímku snadno zpochybnitelné. Na druhou stranu ukazuje velmi dobře dospívání pod neskutečným tlakem, které si Britney musela protrpět a popravdě, je docela zázrak, že to skončilo jen jedním oholením hlavy (a co je komu vlastně do toho!) a pár pobyty na odvykačce. Vsadila bych se, že většina lidí by to odnesla mnohem hůř. Velmi dobře ukázaná rovněž i manipulace a vlezlost médií, stejně jako veřejnosti, kteří si všichni osvojují právo radit a soudit někoho, koho neznají. Dost drzé, urážlivé a hnusné. SHRNUTÍ: Myslím, že Britney by měli osvobodit. Pokud si to sama přeje.

plakát

Na věky věků (2012) (seriál) 

Středověk jak z nějaké parodie: chlípní kněží, mor, nevěstky, inkvizice, čarodějnice, upalování, znásilňování, otravování…. Všechno, na co si vzpomenete v souvislosti se středověkem a znalostmi načerpanými z pokleslých románů, filmů a komixů, tak to tady máte. V době válek si dvě jeptišky v klidu cestují mezi Francií a Anglií, cesta do Itálie se taky dá zvládnou levou zadní, osvícená matka abatyše div, že neotevřela školku pro ratolesti svých svěřenkyň…. Tahle zábavná hra ala středověk by se dala snést, kdyby však byla zábavná. Jenomže postavy jsou tak povrchní, že už to víc nejde. Jsou ploché, neprokreslené, nedá se s nimi soucítit ani sžít. Děj je primitivní, napsaný bez sebemenší invence, takže je prostoduchý až stupidní. … Ještě možná zápletka kolem krále měla aspoň ždibec potenciálu, ale toť vše. SHRNUTÍ: Hrajeme si na středověk v ochotnickém hávu.

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

Horor jako paralela dospívání, kdy se rodiče děsí, že je dítě opustí a odejde do jiného, strašného a pro ně nesrozumitelného světa. To vše zabaleno v hezkém retro outfitu s Winonou, která hrála hysterickou matku tak dobře, až mi tím lezla na nervy. Nelze přehlédnout některé nesrovnalosti zejména ve vztazích, kdy například celé městečko řeší, že se ztratil chlapec, ale ztrátu dívky odbydou snad jen mávnutím rukou. Dobrá věc je, že série v jednotlivých sériích zatím graduje k lepšímu. Potěší herci obvykle spojovaní s kladnými rolemi, náhle v rolích záporáků (i M. Modine…? To až zabolelo u srdce!). Odkazy na filmy a kulturu osmdesátek prošpikováno víc než babiččina svíčková slaninou. Naopak, vzhled příšer byl poněkud legrační. SHRNUTÍ: Co by se stalo, kdyby spolu měli dítě Příšera z Faunova labyrintu a Adéla, co ještě pořád nedostala nic k večeři? MODNÍ OKÉNKO: Winoně by měla módní, městská, státní, ba i federální policie zakázat jakýkoliv účes s vlasy delšími než po ramena. I když už je Winona kvítek v plném rozpuku, pořád disponuje tak magickýma očima, že je přímo hřích nechávat je zaniknout v delších vlasech. Jak bylo vidět v epizodě, kdy se převlékla za ruského vojáčka a vlasy strčila pod čepici. Najednou, v tu chvíli, její oči pohltily celý svět.

plakát

Red (2010) 

OK, parodie na akčňáky osmdesátek, která si z nich stejnou měrou střílí, jako je stejnou měrou obdivuje. Kde jsem o tom už slyšela? Nevíš, Sly? No, zde penzionovaný agent flirtuje po telefonu s úřednicí ze správy sociálního zabezpečení, což je vtipné. Vtipné to zůstane, i když se poprvé setkají, protože ani sebevyprahlejší úřednice důchoďáku není při první rande šťastná, když skončí svázaná a unesená. První dvacetiminutovka je tedy na výbornou, pak už došly nápady a snímek jen kopíruje špionážní rutinu, aniž by jí dodal lehkost a esprit. Postava paranoidního Malkoviche už je vyloženě přítěž. Snímek dokulhá do konce a vtipný gag z něj vykoukne jen sem tam. Oceňuji však velmi solidní chemii mezi Willisem a Parkerovou. SHRNUTÍ: Dozvuky studené války se mísí s jemnou příchutí komedie. Žel, až příliš jemnou a navíc nepříliš originální.

plakát

Godzilla vs. Kong (2021) 

Děj, jak je obvyklé u téhle série, smysl nedává. Ale Godzilla a King Kong si to tam několikrát parádně rozdají, jednou i na letadlové lodi. Jinak je ústředním bodem snímku i jedna němá domorodá dívenka, kterou adoptovala umanutá vědkyně a otcovskou figuru zastupuje v téhle netradiční rodině King Kong. Nevím, jak by se na takové soužití díval OSPOD, ale podívat by se na to měl, protože vědkyně vezme svou adoptivní dcerušku v nevyzkoušeném letadle skrz gravitační bariéru do středu Země, což jí nedává vizitku nejlepší matky na světě. Že to celé nedává smysl? Ale vždyť já vám to přece říkala! SHRNUTÍ: Když se rozhoduješ mezi Godzillou a King Kongem a přitom zdemoluješ pár měst.