Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (3 853)

plakát

Hadí doupě (2017) 

Spletité vazby v jedné rozhádané rodině sice daly zabrat na zapamatování, horší však je celé pojetí filmu, Příliš natahované, vsuvky z Egypta (dost laciného vzhledu) tomu nepomohly. Detektiv mdlý. Způsob řešení nevýrazný, spíš se pachatel tak nějak vyloupl, než že by ho detektiv odhalil. Konec useknutý a odbytý. SHRNUTÍ: Další honosné sídlo, které obývá klubko zmijí.

plakát

Agatha Christie: Vraždy podle abecedy (2018) (seriál) 

Není Poirot jako Poirot, protože tohle je Malkovich. K herci cítím despekt od té doby, co jsem ho viděla hrát naživo. Ten by mohl i v soutěži dubových prken vyhrát maximálně cenu útěchy. Což tímto filmem dokazuje, protože nezahraje víc, než smutné oči. Těží výhradně ze svého neobvyklého zjevu. ____ Ale odhlédnuto od Malkoviche a jeho uměleckých kvalit na úrovni prkenné podlahy. Je to jiné pojetí a Poirot je jiný, než jak ho známe. Ztratil roztomilé snobství a sebestřednost, získal náboženskou horlivost a překvapivé, podle mě však zbytečné, zatížení v minulosti. Série je evidentně natahovaná. Motiv úchylky na dívčí nohy se sice vine celým filmem, ale nemá žádnou pointu, a tudíž ani důvod. Hodně se cestuje vlakem. A hodně se pronášejí vybájené soudy o jiných lidech. Stručně: je to poněkud řídké a rozvleklé. SHRNUTÍ: Na dámské punčoše může být ledacos erotického, pokud se na ní nespustí oka.

plakát

X-Men: Dark Phoenix (2019) 

Film může být i pitomý, neměl by být ale nudný. Což obojí se přesně stalo a je to smrtelná kombinace. Motivace postav byly naprostou záhadou. Jean se snaží ze všech sil, aby jí někdo pomohl se zvládnutím obrovské síly, ale všichni ji odmítají. Ve chvíli, kdy si řekne: Tak ať! a začne sílu využívat záměrně, všichni se mohou přetrhnout, aby jí pomohli. A že pomoc potřebuje, když v okamžení a ve všem uvěří holce, kterou vidí prvně v životě a ani se jí pořádně nezeptá, co je zač. Jde také o pověst mutantů a oni se v klidu všichni servou uprostřed New Yorku, kde je každý uvidí... A tak dále. Prostě film nedrží pohromadě a nedá se mu věřit. SHRNUTÍ: Přebytek energie je stejně ničivý jako její nedostatek.

plakát

Lovec: Zimní válka (2016) 

Výtvarně je film nádherný: zlatá a stříbrná královna, ledové království, mechové lesy.... Jenomže, tím to končí. Psychologie postav je při nejlepším těkavá, spíše však všichni trpí bipolární poruchou. Od toho se také odvíjejí dialogy, kdy divák nepřestává žasnout, jakou blbost to zase kdo plácnul. Legrační figurky trpaslíků - které se vyskytnou v příběhu zcela nahodile, leč tvrdošíjně zůstanou až do konce - snad scenárista obšlehl od Disneyho. ______ Nezvládnutá fantazy nabízí záplavu kouzelných tvorů, ale vyprávění nemá smysl ani logiku. ___ Chris Hemsworth připomíná neandrtálce nejenom zjevem a hereckým rejstříkem (nula), ale i vystupováním. Přeseknout provazový most na špatné straně opravdu není hrdinství, jak se film tváří, ale stupidita. Závěr je výbuchem absurdit a nereálných změn postojů několika protagonistů. SHRNUTÍ: Když proženete Andersenovu Sněhovou královnu počítačem, přidáte hodně megalomanství a zapomenete na filtr soudnosti.

plakát

Neviditelný (2020) 

Tu parybu z Příběhu služebnice už zase sužují muži. Tentokrát přítel, který ji ovládá a izoluje, a posléze i další, kteří jí nevěří. Příběh o domácím násilí je technologickým hororem a nejspíš i vyjádřením toho, že týrané ženy se násilníka hned tak nezbaví, protože v jejich psychice strach a obavy přežívají dlouho poté, co z toxického vztahu utečou. ____ Leč vše je naivní až hloupoučké. Postavy jednají zkratkovitě a děj je příšerně přitažený za vlasy. Bitka na psychiatrii nedává smysl, leda by i dozorci byli z řad bývalých chovanců, které propustili předčasně, protože neslyší výstřely a na monitorech nevidí, co se v ústavu děje. A to přestože v blázinci pracuje snad celá armáda dozorců. SHRNUTÍ: Násilí na těle je vždy i násilím na duši.

plakát

Dredd (2012) odpad!

Tupá vyvražďovačka obhajující násilí v rámci "vyššího dobra" - zlý a nebezpečný postoj. Film sám nenabízí nic než střelbu, výbuchy, nějaké mučeníčko a pobíhání i padání z jednoho věžáku. SHRNUTÍ: Nikdy nevěř chlapovi, který ti nedovolí podívat se mu do očí.

plakát

Byl by to hřích (2021) (seriál) 

Podívejte se na jakýkoliv plakát s tématikou boje proti AIDS a ušetříte hodně času a možná bude i podnětněji zpracovaný. Série o propuknutí epidemie AIDS mezi gay komunitou je zoufale a prvoplánově edukační. Nejdřív: ejchuchu - juchuchu, posléze: Au, au, au. ____ Postavy jsou jednorozměrné, zejména nadpozemsky starostlivá aktivistka, u které jsem měla pocit, že je spíš emocionální upírkou, když se tak vyžívala ve vyprovázení svých kamarádů na smrt. Ona nebyla holka, byla princip - starostlivá ochranitelka bez vlastního života. U hlavní postavy Ritchieho se ukázalo až v závěru, že byl hlavní postavou, předtím byl jen jedním z opět ukázkových, plakátových hochů, který si dlouho nepřipouští, co se děje. Láska mezi ním a dalším z party byla leda k smíchu - tam bylo už od začátku jasné, že nastane. Cit byl ryze scenáristickou dojímavou berličkou bez opory v ději. ____ Finální dialog mezi matkou a kamarádskou ochranitelkou zastupoval opět spíš jen teze o homofobii a zakrývání si očí před realitou. Takto natočený v reálu působil jako parodie. ___ Snad jen díl, kdy se ještě neví, co všechno nemoc obnáší a jak se šíří, měl jistou dávku autenticity - horečnaté mytí použitého hrnku, zuřivé sprchování, pálení pozůstalosti - aby se člověk nenakazil. To mělo sílu. SHRNUTÍ: Používejte prezervativ.

plakát

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) 

I když se film dá zhlédnout bez trvalých následků, původní kouzlo už vypršelo. Sledujeme tentokrát variaci na téma "Indy mezi piráty" s přehršlí ozdobiček ve formě mořských panen, zázračných pohárů, pramenů a umělých končetin. S tradičně pitvořícím se Depem. Zcela nevyužitá postava kněze spíš štvala: buď měl dostat větší důraz na svůj příběh, nebo měl zmizet úplně. Nejvíc mi překážel posun charakterů hlavních postav, kdy najednou vysvitlo, že přece jen všichni mají nějaké to "srdíčko", což se k předešlým Jackovým kreacím moc nehodí. SHRNUTÍ: Piráti, kterým chybí v plachtách vítr.

plakát

Legendární parta (2012) 

Nepříjemně umělý vzhled animace mi znepříjemnil sledování tradičního iniciačního příběhu o outsiderovi. Děj sám je pusté klišé, animace mu ještě dodává počítačový vzhled. Hlavně víla Zuběnka (či jak) vypadající jako kombinace kolibříka a zubní vrtačky byla odpudivá. Sandy, alias Písečný mužík, připomínal spíš nějakou figurku z obalu na cornflaky. A Bubák zase vzdáleného bratrance Voldemorta z větve rodiny, kterou zbytek klanu zavrhl. Vlastně mi ho bylo i líto: on přece konal dle své přirozenosti, stejně jako "kladní hrdinové". Potěšil snad jen nabušený Králík, i když byl jen převrácením svého obvyklého stereotypu roztomilého králíčka, což taky není moc novátorské. SHRNUTÍ: O postavičkách, které si hrají s dětskou psychikou.

plakát

X-Men Origins: Wolverine (2009) 

Zrození Wolwerina + kde přišel k bundě. Dobré úvodní titulky, alias průřez dějinami konfliktů - ale nic, co bychom už neviděli. Jako oddechovka se dá. SHRNUTÍ: Nikdy si nezakládejte rodinu se superhrdinou.