Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (3 853)

plakát

Batti Gul Meter Chalu (2018) 

Shahid Kapoor si opět vystřihnul jednoho ze svých šílených magorů. To se vážně tolik chce vymanit ze škatulky romantických milovníků nebo to vypovídá o jeho charakteru, které role jsou mu bližší? No, nic, pojďme dál. Milostný trojúhelník jedné kamarádské krásky a dvou přátel je rozseknutý vcelku pochopitelně, i když se později ukáže, že dívka stejně moc na výběr neměla. Vztahový motiv je zasazený do elektrického rámce a to doslova. Kromě toho, kdo má koho rád, se řeší problémy s odběrem elektřiny, nelegálním odběrem, předraženými účty a nemožnosti dovolat se spravedlnosti u úřadů. Proč ne? To je citlivé téma i u nás, i když myslím, že s elektřinou jsme na tom líp. _____ Vystoupení u soudu bylo ale výsměchem všemu jenom trochu slušnému. Místo mazaných argumentů a právních kliček používá „jakože ten správný“ právník na nebohou odpůrkyni jen urážky, posměšky, a to i z toho hlediska, že je žena! A film to předkládá, jakože ano, takhle to má být, on je ten good boy. Bylo to nechutné. Finále to ještě podtrhlo, ale to už bych spoilerovala. Tenhle film je veskrze podprůměrný, ale to, jak ukazuje ženy a způsob, jakým by se k nim měli muži chovat, je návrat do středověku. SHRNUTÍ: Snímek, ze země, kde i elektřina potřebuje svého ombudsmana.

plakát

Kurbaan (2009) 

V začátku sledujeme bleskurychlé namlouvání sebevědomého rošťáka a spořádané krásky, ale už za chvíli se film překlopí do plnohodnotného dramatu snímaného s dramatičností hororu. Lekačky, napínačky a temná hudba vytvoří dokonale hrůzostrašnou atmosféru. Kdyby se jen lidi nezačali chovat jako tupohlavci po odstranění půlky mozku! Statečný kameraman bojuje s teroristy zcela sám a nezavolá policii, protože… proč vlastně? Nikdo netuší. Vyděračská linka s otcem zcela zapadne. Žádnou z žen ani nenapadne zkontrolovat kabelky a zjistit, proč jsou najednou o pár kilo těžší. FBI vyblokuje půlku svých členů při čekání na základě anonymního a zmateného telefonátu. Zázračné přežití v bezprostřední blízkosti výbuchu… atd. Ocenit se dá snaha neukazovat svět zcela černobíle (i když vyznění je jednoznačné) a dobrá a opulentní výprava. Nesmysly ale filmu hodně ubližují. SHRNUTÍ: Bacha na tetičky zapálené pro džihád!

plakát

Love Breakups Zindagi (2011) 

Tady chtěl někdo natočit zamilovaný letní hit tak zoufale, až z toho vydřel díru do koberce. Banálnost dialogů a otřepanost scén si podávají ruce se zoufalými hereckými /ne/výkony. Pokusy o humor vyznívají křečovitě a dětinsky. Příběh je jedno velké klišé. Dvojice se do sebe zamiluje, aniž by bylo jasné proč nebo kdy se tak stalo. Možná proto, že se k sobě hodili: slabošský trapák a sobecká holka, která svému původnímu milenci věnovala kytaru, přestože on nikdy na nic nehrál a taky se divila, když zrovna nevítal štěně, protože byl na zvířata alergický. Původní milenec je ostatně taky výborná postava, na svoji drahou se vždy dívá z vrchu a shovívavě – spíš jako ošetřovatel než jako přítel. Na konci se dost bulí, i když k tomu není žádný důvod. Vlastně jediné vtipné tam jsou ty marné pokusy o to něco zahrát. Filmem se mihne SHK hrající sám sebe. SHRNUTÍ: Totálně nezvládnutá letní limonáda.

plakát

Pán tygrů (2020) (seriál) 

Hustej bizár s povětšinou zápornými hrdiny. Je zajímavé, že pokud někdo působí aspoň trochu kladně, je to vždy člověk na nižší pozici, zaměstnanec, ošetřovatel, dobrovolník…. Ve finále vycházejí Joe a Carol naprosto stejně – lační peněz, schopní všeho, zneužívající lidi i zvířata. Otázkou je, nakolik tvůrci tento „dokument“ přizpůsobili až podezřele příběhovému vyznění. Zajímalo by mě, jak se natáčelo, jaké byly všechny zdroje videí, jestli byly některé scény inscenované (myslím, že jo). Každopádně, stojí za vidění, kvůli tomu, jak různí lidé můžou žít, jak můžou mít zvrácené cíle a obhajovat je jako nejčestnější úmysly, jak sami věří vlastním lžím, jak zlí a sobečtí jsou – což platí v exoticky odtažitém farmovém chovu kočkovitých šelem, ale stejné zákonitosti fungují i v „konvenčnějším“ prostředí. Tady jen výrazněji vynikne směšnost, hloupost a krutost. A taky nepřemýšlivost návštěvníků, kteří se baví týráním kočkovitých. SHRNUTÍ: Freek show s pruhy, zbraněmi a muletem..... 2. řada

plakát

Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga (2020) 

Elfové, přestože nejsou nikdy vidět, jsou mnohem vtipnější než skřet Ferrell, který téměř nesleze z plátna. Komedie z bizarního prostředí Eurovize sice nepostrádá nápad, ale většinou jí nevycházejí gagy. Vtipy jsou očekávatelné a upocené, dřou na pilu a k smíchu je toho pramálo. Některé scény jsou na komedii zbytečně drastické. Popravdě, po pár dnech od zhlédnutí mi utkvěl v hlavě akorát pořád fešný Pierce Brosnan, provždy krásný Island a jedno bodnutí nožíkem. SHRNUTÍ: Na to, jaký je Eurovize bizár, je komedie o ní jen slabý odvar.

plakát

sKORO NA mizině (2020) (seriál) 

Sled scének, které si dělají legraci z oblastních herců (poněkud méně) a z nadutých pražských hvězd (poněkud více). Minisérie reflektující současnou krizi s covid-19 je vtipná, svěží, neokoukaná (právě včetně oblastních herců) a dokonce má vývoj a pointu. To u dílka, které vzniká improvizovaně, aniž by bylo jasné, jestli se natočí další díl (pokud tomu budeme věřit), zaslouží obdiv. A hlavně si to pustit na youtube, protože to fakt stojí za to. SHRNUTÍ: I v době krize můžeš najít perlu.

plakát

Childhood's End (2015) (seriál) 

Pustila jsem si to kvůli postavě mimozemšťana, jehož jsem viděla v jakési upoutávce. Čekání na objevení se mimozemšťana se v seriálu skutečně záměrně (a vcelku logicky) protahuje, a musím přiznat, že především to mě udrželo u obrazovky. A pak jsem to ze zvědavosti dodívala celé. Série nebyla špatná, měla dobré nápady, zajímavě propojovala vesmír a lidskou historii, ale kdybych věděla, jak je temná, nepustila bych si ji. SHRNUTÍ: Depresivní pomíjivost.

plakát

Finding Fanny (2014) 

Film má zvláštní, místy dadaistickou náladu. Občas je to sice k smíchu, ale většinou to vyvolává smutek. Střelenými gagy doprovázená roadmovie za dávno ztracenou láskou z mládí, totiž obsahuje i četně scén, kdy si lidé vyřizují účty, přiznají letité křivdy, žádají za ně zadostiučinění, nebo se konečně vyjeví v pravém, nelichotivém světle. Kombinace grotesky a psychologického dramatu mi příliš nesedla. I když oceňuji, že to je jiný indický film než všechny ostatní, které jsem kdy viděla, tak tento způsob pojetí považuji za slepou uličku. SHRNUTÍ: Pět lidí a jedna kočka v jednom rozhrkaném autě na cestě vedrem rozpáleným indickým venkovem? Z toho fakt nic dobrého nekouká. Jo, a dobrá postava alkoholického pomateného Rusa.

plakát

V síti (2020) 

Je zbytečné psát, co ostatní. Vyděsilo mě a zhnusilo, kolik chlapů si troufne na dvanáctileté holčičky. To se nás tak bojíte? To nedokážete oslovit dospělou ženu? A i kdyby ne, nemáte snad ruce? ---- Jinak. Dávám plný počet. Dala bych čtyřku, ale za společenskou důležitost přitvrdím. Byť nemám ráda stylizované dokumenty a tenhle je. Ne v těch slizkých hovorech, ale kolem. ------------Klusák vybírá holky jak dívčí kapelu: bruneta, blondýna, zrzka. A pak holky malebně a zadumaně usínají v kašírovaných pokojíčcích. Kolik kamer by na place museli mít, aby to všechno nasnímali? Dohrávají prostě.---- OK, v tomhle případě beru. SHRNUTÍ: Vlk už dnes nemusí na Karkulku číhat v lese. Stačí mu počkat, až si v bezpečí u sebe v pokojíčku zapne počítač.

plakát

Zuzanka v nesnázích (1942) 

Den předtím jsem viděla dokument V síti…. Zuzanka v nesnázích je sice taky hra dospělé na dvanáctiletou dívku, ale z jiných důvodů a v jiném prostředí. I když i tady tvůrci počítali se sexuálním pnutím, tak je hodně nevinné a naivní. Snímek nenabízí žádné výrazné komediální situace ani dialogy. Je jen lehce úsměvný, trochu už přežilý. Zajímavý možná tím, jak se válečné motivy – vzhledem k době vzniku – dostaly i do romantického filmu. Zaujala mě ještě scéna, nikoliv však pozitivně, kdy se stepuje za přepážkou, takže divák nevidí nohy tanečníků. Nezvyklé, a doufám, že už nikdy neopakované pojetí. ____ Ginger by nikdo nevěřil, že jí je dvanáct, ale to se ve stařičké komedii snese. SHRNUTÍ: Když se Billy Wilder teprve rozehříval.