Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (86)

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

Jakožto dlouholetý fanoušek Fallout série, čekal jsem od této adaptace naprosté minimum. Čekal jsem, že seriál projedu a budu spíše jen koukat po referencích a jiném fan-servisu. Že budu hledat klasické Bethesda klišé. A že nakonec to bude jen další promarněný potenciál zavrhnutý komunitou. Ovšem jak už mé hodnocení napovídá, seriálová adaptace Falloutu mi odpálila prdel. Dokonalá wasteland atmosféra, kterou jste přes hry dýchali. Ikonický soundtrack. Trošku ohraný "find your papa" příběh, který začal Fallout 3 a nadále si nad ním Bethesda honila pérka, jakoby vymysleli multiverzální příběhový plot-point. Ovšem furt dokola to samý? Neh.... Ale kompenzuje to řada skvělých postav. Walton Goggins jako kovbojovej ghoul? No to mě poser. Největší radost mi ovšem udělal ten fakt, že Bethesda slezla z jejich high horse a konečně si přiznali, že většina fanoušků série má nejraději hru, kterou neudělali oni. New Vegas. Který vypadá že druhou sérii bude zářit. Velká pochvala, nemůžu se dočkat pokračovaní.

plakát

Šin Godžira (2016) 

Postava Godzilly je ikonou už od dob kdy se poprvé ukázala na filmovém plátně již v 50 letech minulého století, a během těchto 70 let Godzilla nabrala spoustu podob a stala se předmětem několika námětů v rukou několika jiných kreativních myslí. Například první námět Godzilly vypadal jako hladová ještěrka s Down Syndromem v porovnání s novodobým Hollywoodským námětem. Moje první zkušenost s Godzillou byla samozřejmě ta z roku 1993 kdy Godzilla spíše jako ve formě Tyrannosaura Rexe terorizovala New York. Poté až v 2016 kdy začal novodobou Godzilla-Universe samostatný film. Ovšem novodobá Godzilla + plus třeba ten Kong se kterým to nyní táhne jako Chip a Dale, ikdyž ambiciózní filmy, už spíše slouží jako money-spitting franchise, která snad teď má dostat třetí film, kde Kong má rukavici jako Thanos. Osobně mi to příjde absurdní a spíše jako pokus o držení toho ambiciózního crossover trendu naživu. Godzilla už není jako obrovská nezastavitelná zloba přírody, ze které jde mráz po zádech, ale spíše jako Avengers napodobenina. Tím bych to normálně ukončil ovšem jsem narazil na jiný film o Godzille, který vyšel v roce 2016 a díky amerického vydání Godzilly se tak trošku schovala do jejího stínu a osobně jsem o ní do dneška neslyšel a ani úryvek z filmu nikde neviděl. Ale po zhlédnutí traileru jsem ni nad ním okamžitě sednul. Ano, film je strašně ukecaný. Kdyby se film zkrátil o všechny scény s kravaťáky, dostali by jsme ve směs stejný film ale o hodinu kratší. Ovšem co mě na filmu nejvíce zaujalo bylo znovu-představený starší design Godzilly, který i přesto že v některých scenách vypadal jako figurinka mezi mrakodrapy z ABC letáku, většina scén, a hlavně těch v první polovině filmu, z Godzilly šel upřímný mraz po zádech. Nepřirozený tvor který má oči bez života, který se kroutí městem v bolesti a nejde jej zastavit. Nečekal bych, že tento starší design který mi vždycky přišel komický by mi ve správném podání uměl naježit husí kůži. Tím u mě ale haslo. Příběh je celkem nezáživný a jediný scény, které člověka baví jsou ty s Godzillou kterých není zas tak moc, hudba a zvukové efekty ve stylu starších filmů byli ale dobrý nápad a dali filmu správný napínavý tón, praktické efektu byli super, asi první polovinu, poslední scény mi přišli strašně nepřirozené, a jediné zajímavé postavy byla samozřejmě čistě jenom Godzilla, která toho moc nenapoví, žeo... Za mě dobrý znovuzrození Godzilly, s chytrým námětem a nápadem, které ale dbá více na drama mezi politiky.

plakát

Mořská příšera (2022) 

Hele takhle, základ příběhu už tady byl několikrát předtím, a několikrát ještě bude. Příběh začal a byl přesně tak jak jsem očekával a stejně tak i skončil. Ovšem nemůžu si pomoct, ale furt se mi to celkem líbilo. Umí to být roztomilé a zábavné, ale stejně tak napínavé. Myslím si že pro Red mohli udělat lepší design ale. Víceméně jediná zajímavá část jejího těla je její hlava a tím to končí. Vypadá jako z poloviny vyrenderovaný model. Ale co mě na filmu nejvíc překvapilo a byl jediný důvod proč jsem se nakonec na něho i podíval, bylo využití talasofobie a megalofobie. Strachu z hlubin a strachu z velkých věcí. Ta scéna kdy naši hrdinové spadnout přes palubu do moře a zdálky z temnoty na ně zírá obrovská nemrkající nehybná potvora, která se i následně pomalu zaryje do temnoty mi nahnala husí kůži. Určitě nějakým malým nevinným neřádům nažene trauma z hlubokých vod. Přes malé nedostatky a předpovídatelný plot, je to krásná roztomilá podívaná a hodí se pro jakékoliv publikum. Překvapil a ani nezklamal protože jsem od toho více nečekal.

plakát

Pět nocí u Freddyho (2023) 

Upřímně? Wow. 9 let čekání nakonec došlo ke svému cíli a my se filmové adaptace této legendární indie série opravdu dočkali. Ale musím říct že jsem od toho čekal snad úplné minimum. Býval jsem těžký fanboy FNAF na základce když byl FNAF na vrcholu své popularity mezi roky 2014-2015 a kdybych tehdá věděl co čas přinese, asi bych byl z toho hotový. Ovšem už to je dávno a FNAF, ikdyž nezapadlo do zapomnění, to právě vůbec, ale přeci jen fanoušci této série vyrostli a život s námi všemi zacloumal, ale FNAF nám zůstalo v srdíčku, a tak už se dívám na tuto sérii spíš nostalgicky. Proto tento Fanservice mě opravdu zahřál u srdce a po vzhlédnutí jsem velice překvapen. Čekal jsem další odbitou bubákovinu, u které budu sedět s nudou a se suchem v pysku. Ale právě naopak jsem se dočkal napínavé akce, u které jsem byl zabořený do židle a utíral si do nohavic pot z dlaní. Místo čistého CGI jsme se dočkali super zpracovaného mixu CGI a praktických efektů, které opravdu vdechli život animatronikům do levelů kdybych řekl že vypadli fakt opravdově, ale někdy i legračně. Příběh měl svoje slabé chvilky, ale naopak se mi líbilo, že se tvůrci vůbec nebáli chytnout bohatého loru série a vykutit z něho příběh, který do této legendární série přináší něco nového a perfektně sedí k tomu o čem hry jsou. Přináší i nové charaktery a nebojí se jim dát hloubku. Další věc, kvůli které jsem se připravoval na nejhorší bylo PG-13 rating. Čekal jsem, že film bude jenom plný lekaček a nebude mít koule na to být ani kapánek brutální v porovnání s FNAF, které si nebralo servítky. Ovšem byl jsem opět překvapen, na svůj rating se film vůbec nebojí prolít kýble krve. Ke konci jsem osobně kulil bulvy a neodpustil si "That gotta hurt.". Nejen, že to umí být napínavé a chvilkama brutální, ale taky umí pobavit, ať už úmyslně nebo naopak. Musím říct, že momentkami jsem se hyhňal už jen z principu a té absurdnosti. Ale opravdu čím mě filmeček nejvíc pošimral na příjemných místech byl v jeho fanservice. Přes věrnost source materiálu, narážky na lore, cameo MatPata a CoryxKenshin (škoda že Markiplierovo cameo nevyšlo produkci), detaily které většině divákům proletí přes oči až po dokonce legendární písničku od The Living Tombstone, u které, když najednou začala hrát v konečných titulkách, tak jsem cítil takový nával nostalgie, že jsem měl jen krůček k tomu abych začal plakat jako malý usnoplený parchant co dostal na Vánoce PS4. Jakožto oldtimer této milované série jsem si nemohl přát nic lepšího a rád prohlašuji že mě víc než překvapil. Proto mě celkem mrzí i celkem nízké hodnocení tohoto snímku, ikdyž to možná i na druhou stranu chápu. Je to něco jako s prvním Silent Hill filmem. Jako filmová adaptace videohry to je super a velký fanservice, ale jako samotný horrorový film to je slabé a pro někoho, kdo FNAF nehrál, nezná nebo se nikdy o hry nezajímal, to asi není nic spešl. Vypadá to na další film v budoucnu a už teď su zvědavý až su šedivý.

plakát

Kocour v botách: Poslední přání (2022) 

Z filmu na kterej se nikdo neptal a nikdo ho nechtěl se stal nečekanej masterpiece těžkého animovaného kalibru. Nejlepší animák od dob Spider-verse. Ale zatímco Spider-verse vám promlouvá k srdci, Kocour v botách 2 promlouvá k duši. 10/10

plakát

Cyberpunk: Edgerunners (2022) (seriál) 

Osobně jsem Cyberpunk 2077 ještě nezakusil. Jsem moc zaneprázdněný mým čtvrtým playthrough v Red Dead Redemption 2. Ovšem trailery mě na tento seroš nalákaly a není se čemu divit, že jsem si ho řádně užil a oblíbil. Těžko se hledá něco co vytknout. Nejsilnější stránkou byl samozřejmě nabitý, napínavý a inspirující příběh k zamyšlení, společně s nadupanou animací a nádherným art-stylem. No a samozřejmě ani nepominu super soundtrackem. To že se do něj pustí zrovna legendární Akira Yamaoka, bych si ani z řitě nevydrbal, ale je tomu tak. Myslím si, že si tento seroš oblíbí kdokoliv, ať už hrál Cyberpunk nebo ne. Za mě jeden z nejlepších scifi anime od dob Ghost in the Shell.

plakát

Kairo (2001) 

Kairo je hodně zajímavý kousek. V postavách jsem měl sice guláš a táhlo se to jak smrad, ale u žádného filmu jsem snad nikdy neměl takový nepříjemný pocit ať už jsem seděl jakkoliv. Když máš nakoukaných všech těch moderních duchářských bubákovin, podívat se na film jako Kairo, který naopak nedělá z diváků debily a ví jak jim řádně zasvinit trenažéry, je kurva osvěžující. Osobně, ruku na varle, a koule na čelo, se určitě jedná o jeden z nej duchařovinek. Určitě snesitelnější než ty *bubu, ty zkurvysynu* pana Wáničky, u kterých se ti zkrutí fajgl jenom když ti vraví, že jsou podle *skutečně události*.

plakát

Thor: Láska jako hrom (2022) 

Nudné, CGI splácané, trapnými vtipami zkurvené, nesmyslné a prostě a jednoduše otřesné. Taika a Marvel umí dělat dobré filmy. Například Ragnarok se mi celkem líbil. Ale na co si tahle pičovina hraje, jde fakt mimo mně. Jen prostě aby to pobralo prachy, uspokojilo minority a sluníčkáry, a aby se Taika nenudil. Jak někdo může nabrat Chrisťu Balea, mít chytrej a nadějný nápad na film, a do toho mít ty prostředky na to to vše nádherně zkonit dohromady, a pak nakonec to vše zahodit do hajzlu a zgýchat takovou nesnesitelnou kokotinu, to mi prostě fakt hlava nebere.

plakát

Arcane (2021) (seriál) 

Ok. Arcane je totální kalibr. Osobně jsem LoL nikdy nehrál a vlastně do doby zhlédnutí seriálu o něm nevěděl ani prd. A proto jsem od seriálu ani moc nečekal. Čekal jsem, že mě to obejde a budu z toho mít stejně hovno. Ale právě že vědět o LoLku úplný minimum je ještě lepší. Nevěděl jsem o těchto postavách vůbec nic a tak jsem o nich chtěl zjistit všechno. Vizuální stránka je astronomicky nádherná. I bez zvuku by sis to užil. Ikdyž vlastně hovno, neužil. Protože ten soundtrack je brutální kalba. Scéna s Jinx a Ekkem na mostě mi odpálila prdel. A to nemluvě o tom jak seroš našel koule být temný, depresivní, filosofický, politický a dosti dospělý. Určitě jeden z nejlepších seriálů za posledních pár let.

plakát

Pokémon: Detektiv Pikachu (2019) 

Nejspíše každému dojde, že film má pouze jediný účel; zalíbit se dětem, za jeho barevnou a veselou akci s příšerky, a o jednu nebo dvě dekády starším kolegům, kteří kdysi s Pokémony snídali. Je to barevné, veselé, vtipné, má to šarm. Jen tomu chybí smysl, zajímavý příběh a cokoliv, čím by si divák film jakkoli zapamatoval. Člověk se pobaví, sem tam zasměje, zavzpomíná, dostane menší nářez nostalgie a zanedlouho zapomene, o čem tenhle film vůbec byl. No, v případě, že má tucha co to Pokémon vůbec je. V jiném případě by šel tento snímek, jeho celá pointa a všelijaké reference trošku obloukem. Ale musím uznat, že film vypadá fakt pěkně a že byl chytře použit soundtrack z původních her.