Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Deníček (28)

27. ročník MFDF Ji.hlava

Letošní ročník se nesl ve znamení opaků - na co jsme se s bráchou těšili, to nás nenadchlo, někdy až zklamalo. Naopak dokumenty, od kterých jsme měli nulová očekávání a brali je jako výplň v programu, nás vřele překvapily. 

Já:

Podruhé návštěvníkem a opět skvělé prostředí, milí lidé, kde se cítíte mezi svými (párkrát jsem se i s radostí zapojil do diskuze :))a hezká atmosféra, kterou jsem zatím na žádné jiné akci nezažil. Opět bylo na mě a bráchovi lovit jídlo, kde se dalo, takže hladovka sem tam proběhla a co se týče spánku, ten byl téměř minimální. Není se čemu divit, když jsme třeba denně zhlédli 6 dokumentů, z nichž každý trvá hodinu a půl. Proto jsme množství na poslední dva dny zredukovali a zanechali si zbytek snímků na Ji.hlavu online. To bude taktéž vykřičníkem do dalšího ročníku, abych nelítal ze sálu do sálu a někdy si dopřál více spánku. Fascinace (blok experimentálních dokumentů) jsem tentokrát tolik nenavštěvoval a připouštím, že to byla možná chyba, protože jeden jediný blok, který jsme navštívil, se řadil mezi to nejlepší, co jsem měl možnost vidět. Oproti tomu můj milovaný FAMU blok tolik nezabodoval. Letos o trochu slabší než minule, přesto nadmíru užité podzimní prázdniny.

Mé 3 topy:

Scalespace - Petr Salaba

Sedm zim v Teheránu - Steffi Niederzoll

100 ročních období - Giovanni Bucchieri

Moje nejoblíbenější vzpomínka:

Zapojení do diskuze u Olympijského mezičasu, kdy jsem vystoupil ze své komfortní zóny, převzal mikrofon a přidal dotaz. Přestože je to taková maličkost, mám z toho radost, a to i z dokumentu samotného, který mě donutil víc přemýšlet o dopadech Olympijských her.

27. ročník MFDF Ji.hlava

26. ročník MFDF Ji.hlava

Já:

Letos poprvé jsem se účastnil jako návštěvník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a byl to zcela nový a zajímavý zážitek. Ještě nikdy jsem na filmovém festivalu nebyl a musím přiznat, že i přes to, že mě neustále bolela zadnice z nekonečného sezení, někdy hlava, jindy zase oči a neměl jsem moc čas, ani chuť jíst, takže jsem něco zhubl, tak se mi to líbilo. Byli tam lidé jako já, které zajímají filmy a kultura, a tak jsem se cítil mezi svýma. Pár kousků mě zaujalo, takže je rád pustím svému bratrovi, který zasedal ve studentské porotě, a malý počet mi utkvěl naopak v mysli svou šokující debatou (Lidi), de*ilním a zlým divákem z publika (Asterión) nebo prostě tím, že jsem u něj usínal (á-B-C-D-é-F-G-H-CH-Í-JONESTOWN) nebo odešel (Konec není podle mých představ).

Mé 3 topy:

Hlas lidu - Josef Švejda

Všechno v pořádku, brambory na řádku - Piotr Jasiński

Obchodní dům - Petr Januschka, Tereza Rozálie Koldová

Rozhodně bych na festivalu uvítal více studentské tvorby, protože ta byla z toho, co jsem viděl, tím nejlepším - dokonce i můj top je složen pouze od studentů. Rád bych také viděl Generaci A nebo Návštěvníky. Na ty jsem se bohužel nedostal, protože jsem si nestihl udělat rezervaci a fronta se táhla bůhvíkam. Na to si příště dám pozor. To je vlastně hlavním důvodem, proč jsem sledoval samé anglické nebo experimentální dokumenty, protože na ně tlačenice nebyla. Nicméně jsem rád, že jsem viděl i několik experimentálních, neboť jsem si rozšířil i svůj obzor a zjistil, kolik forem může dokumentární film mít.

Moje nejoblíbenější vzpomínka:

Dvě hodiny jsem seděl na zemi, četl si knížku Zeď (doporučuju!) a pil gin s tonicem jen proto, abych si zajistil místo ve frontě na dokument Zdola, protože jsem si neudělal rezervaci. Ten dokument za to ani nakonec nestál (facepalm).

Příští rok jedu určitě znovu (pokusím se víc chodit a dělat rezervace na sekci Česká radost, protože v ní jsou nejvyhlášenější a nejkvalitnější dokumenty) a možná dojde na natáčení mého vlastního dokumentu právě v centru MFDF Ji.hlava, ale to zatím nebudu předbíhat, dokud není vše potvrzené.

Brácha:

Dostal jsem se spolu s kámošem z brigády do poroty na 26. ročník Ji.hlavy a bylo to zkrátka super. Nikdy jsem totiž nebyl součástí něčeho takového jako je dokumentární festival, a už vůbec ne být v jeho studentské porotě! Byl jsem neuvěřitelně poctěn, když jsem zjistil, že mě vzali. Během festivalu jsme museli zkouknout povinně asi přes 20 dokumentů ze sekce Česká radost a následně vybrat vítěze. Bylo to docela intenzivní - volnýho času jsme moc neměli, na jídlo jsme museli dost často běžet a občas byla fakt výzva u některých dokumentů neusnout (já se přiznám, usnul jsem 2x a jednou to bylo něco mezi bděním a spaním (ostatní podobně)). Jako porotci jsme dostali privilegium předbíhat obyčejné návštěvníky, abychom se vždy do sálu dostali, což jsme taky hodněkrát museli využít, a ne vždy to bylo příjemné - takové ty pohledy lidí jakože co děláme atd. Při poslední projekci - Zdola v DIODu - nás dokonce ani nechtěli pustit dovnitř! Prej, že žádní porotci nejsou nebo co, to jsem teda nepochopil, ale nakonec jsme se tam chválabohu dostali. Atmosféra samotného festivalu byla jinak doopravdy skvělá - hodně lidí, k tomu často milí a docela podobně smýšlející, se zájmem o filmy a dokumenty! Závěrem děkuji za fantastickou zkušenost a snad budu moct být i příští rok ve studentské porotě :-)!

Mé 3 topy:

KaprKód - Lucie Králová

Generace A: Ať si každej dělá, co chce - Kryštof Zvolánek

Ti, kteří tancují ve tmě - Jana Ševčíková

Za mě se v České radosti našly jak vysoce kvalitní kousky, tak ty špatné či nudné, ale také ty průměrné. Naštěstí však v drtivé většině převažovaly ty kvalitní, o kterých má cenu mluvit. Překvapilo mě, jak dokumenty dokáží být natolik zajímavé - jak po technické či námětové stránce - ale taky emotivní (např. KaprKód nebo Ti, kteří tancují ve tmě), takové byly nejlepší.

Moje nejoblíbenější vzpomínka:

Bylo jich hodně, opravdu moc, takže je těžké vybrat. Ale když už tedy musím, tak asi vzpomínka na slavnostní zakončení, kde jsem se opil. Seděli jsme v sále DKO v hogo fogo společnosti u kulatého, bíle prostřeného stolu s vínem, no a mě nenapadlo nic lepšího, než vypít co nejvíc a nejrychleji. Takže to nemohlo dopadnout jinak, než že jsem se opil, po nějaké době poblil (sebe, židli; kámoš se začal smát) a když jsem vstával a šel na záchod s mámou od holky, co byla se mnou v porotě, tak téměř převrátil židli a sám se jen tak tak udržel, abych nespadl na vedlejší stůl (to se kámoš smál snad ještě víc). Ze záchodů jsem si potom šel povídat s náhodným týpkem na schodech, šel s ním vykouřit ubalený cígo, co jsem od něj dostal, a celej zbytek večera tak nějak v kostce prokecal a strávil mimo hlavní dění, přestože jsem byl samozvaný porotce :D. Sice jsem neviděl, jak šli od nás předávat cenu Šťastně až na věky, ale zato si to užil po svém, a to se sakra počítá (stejně jako odvoz k babičce). 

26. ročník MFDF Ji.hlava

Starý ČSFD, I miss you

Ahoj,

od dneška nejde používat starý ČSFD a upřímně jsem celkem dost vytočenej. Starý ČSFD jsem používal do tý doby, co to jen šlo, ale bohužel to teď už nejde. Přesto jsem rád, že to vydrželo ty čtyři měsíců navíc a to nový se nespustilo hned v lednu. 

Hned když mě to sem hodilo, tak jsem byl strašně zmatenej a rozhodně to teda bude trvat dlouho než si na to zvyknu a přestanu mít v tom takový chaos. Dokonce jsem dneska narazil na ještě pár dalších chyb. Strašný. Nechápu, proč museli ten design tolik překopávat. Starý ČSFD bude pro mě stejně nejlepší.

Wrong Turn (2021) - škoda promeškat

Ahoj, rád bych věnoval pozornost filmu Wrong Turn. Chci především říct, že mi přijde škoda, že pravděpodobně to většina lidí odsoudí a nepodívá se na to kvůli předchozím sra*koidním dílům. Avšak tento díl nemá s předešlými vůbec nic společného, navíc by mohlo spoustu lidí zaujmout, že se nejedná tolik o naháněčku v lesích, ale o jiný subžánr. Hlavně kvůli tomuto zde vůbec píšu. Byl bych rád, kdyby se na něj podíval kdokoliv, kdo má rád horory. Dokonce i ten, který nesnáší sérii Pachu krve nebo má rád pouze thrillery. Tento díl je navíc vážnější, psychologičtější a dramatičtější, takže se nejedná rozhodně o žádnou levnou kravinu.

 

Sice toto není film, kterýmu jsem dal 5 hvězdiček, ale jde především o to, že je jiný a není tak prvoplánový, jak se může zdát. Myslím, že by byla velká škoda pro jakéhokoliv fanouška thrillerů nebo hororů tento film minout.

 

Děkuji všem za přečtení :). 

Wrong Turn (2021) - škoda promeškat

Nová ČSFD

Ahoj, vážím si práce všech, co na nové verzi pracovali a vím, že to trvalo 5 let, jak psali ve zprávě, ale prostě se mi to vůbec nelíbí.

Hlavní stránka

Velká první chyba je už ta, že logo ČSFD je o dost menší a hůře čitelné. To pak působí, jako by lidem mělo být jedno, kde vůbec jsou. Všechno je hrozně rozrámečkované a ten design se mi nelíbí, ale chápu, že se nimi snažili o větší přehlednost. Celá hlavní stránka na mě působí roztahaně, míň barevně, šedou nahradila bílá, kvůli které se o něco hůře orientuju a celkově designově o krok zpět. Dnes slaví narozeniny je dobrý nápad.

Profil filmu

Líbí se mi okénko vyhledávání, které vám hází různé filmy nebo seriály na danou část slova nebo písmena. Ale samotný profil filmu je odporně čtveratý. Okénko, ve kterém jsou procenta je malé a úzké. Není tolik výrazné. Vše je roztahanější a napsané méně tučným fontem písma. Nahradit slovo recenze za komentáře mi nepřijde nutné. Víc se mi zamlouvá slovo komentář, ale to je úplně jedno. Rámeček s podobnými a souvisejícími filmy je podle mě trochu zbytečně rozepsaný.

Profil uživatele

Ten se mi snad jako jediná věc opravdu líbí. Je více poutavější a lidi to bude lákat si něco přečíst a různě se podívat. Líbí se mi štítek nejsledovanější žánry/typy/původy. Je zajímavé se na tu statistiku podívat, i když statistika s původem je mimo, ale pravděpodobně se jedná o nějakou chybu. Je dobré, že lidé mohou vidět, kdo vás má v oblíbených, což zde nešlo.

Okénko s různými funkcemi přihlásit, registrace atd.

Celkem mi zde chybí pár funkcí, které jsou ve starém ČSFD jako soukromé, chci vidět a oblíbení, ale ty se nejspíš ještě doplní a nebo jsem je nenašel :).

Diskuze

Méně přehledné. Opět platí vše jako u hlavní stránky - vše zarámečkované a roztahané. Jednoduše bych raději bílou nahradil tou šedivou barvou, která je zde. Osobně mi přijde více přehledná.

Žebříčky

Jsou o něco lepší. Více podrobné, což se zde hodí, a přehledné.

 

K ostatnímu se vyjadřovat nebudu, protože ty funkce nepoužívám. Upřímně ani moc funkci žebříčky. Nechci tímhle názorem nic shazovat ani nikoho urážet. Každý má svůj vkus a každému se to bude líbit více nebo méně. Mně se to líbí o dost méně, ale chápu ty, kterým se to líbí. Samozřejmě s tím nic nenadělám a budu si muset zvyknout. Samozřejmě, že se na tom stále ještě něco poupravuje, tak uvidíme, jaký bude finální výsledek. Neumím programovat a nenavrhuju weby, takže ano, nemám úplně do toho co kecat, ale je to čistě můj názor a děkuji za pochopení.

Kino 2020

Bourák

1⭐

20. června

Kino 2020

Into the Dark S02E04 - CZ titulky

Ahoj, na stránce www.Titulky.com jsou volně dostupné titulky k tomuto filmu. Dalo mi to práci, tak budu rád, když bude zde tento film ohodnocen. Zde je odkaz na titulky: https://www.titulky.com/Into-the-Dark-S02E04-332577.htm

Into the Dark S02E03 - CZ titulky

Ahoj, na stránce www.Titulky.com jsou volně dostupné titulky k tomuto filmu. Dalo mi to práci, tak budu rád, když bude zde tento film ohodnocen. Zde je odkaz na titulky: https://www.titulky.com/Into-the-Dark-S02E02-329177.htm

Into the Dark S02E02 - CZ titulky

Ahoj, na stránce www.Titulky.com jsou volně dostupné titulky k tomuto filmu. Dalo mi to práci, tak budu rád, když bude zde tento film ohodnocen. Zde je odkaz na titulky: https://www.titulky.com/Into-the-Dark-S02E02-329177.htm

Into the Dark S02E01 - CZ titulky

Ahoj, na stránce www.Titulky.com jsou volně dostupné titulky k tomuto filmu. Dalo mi to práci, tak budu rád, když bude zde tento film ohodnocen. Zde je odkaz na titulky: https://www.titulky.com/Into-the-Dark-S02E01-327006.htm

Kino 2020

V síti

5⭐

29. února

Kino 2020

Výhled filmů na rok 2020

V síti - premiéra 27.2.

Neviditelný (odkaz nelze připojit) - premiéra 5.3.

Úniková hra 2 - premiéra 16.4.

Žena v okně - premiéra 14.5.

Halloween Kills - premiéra 15.10.

 

Tento rok mi filmy vyšly hlavně na jaro, minulý rok to bylo především ke konci léta, tak uvidíme, jak si povedou tento rok. Chtěl jsem rozhodně zajít i na Gretel & Hansel, ale bohužel se to stálo z českých kin.

Kino 2020

Ahoj, zde budu dávat filmy, na kterých jsem byl v kině v roce 2020. Budu chodit pouze na filmy, o kterých si myslím, že vstup za ně stojí riskovat.

Kino 2020