Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Romantický

Oblíbené filmy (10)

Vzpomínky na Afriku

Vzpomínky na Afriku (1985)

Nádherný film, ktorý má všetko čo má mať. Dobrý príbeh, skvelé herecké obsadenie, nádherné scény, prostredie, prírodu (kde je čo snímať). Vždy keď je téma na slovo "príbeh" tak si spomeniem na tento film a Roberta Redforda, čoby skvelého rozprávača príbehov.

Kód Enigmy

Kód Enigmy (2014)

Génius, ktorý matematicky stvoril počítač. Vynikajúci film o životnom osude britského matematika Alana Turinga. Nielenže odkrýva skutočné príbehy ľudí z Bletchley Park, ktorí počas II. svetovej vojny prelomili nacistický šifrovací stroj Enigma ... ale ide o nadčasový snímok vykresľujúci vnímanie homosexuálov (dnes by sme povedali LGBT). Hlavný protagonista v podaní Benedicta Cumberbatcha je excelentný.

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Druhá světová válka byla rozhodující událostí 20. století a pro Ameriku se stala určujícím dějinným zvratem. Změnila tehdy hranice světa a dnes je nazývána „poslední velkou válkou“. Ani sebelepší výcvik však nemohl spojenecké vojáky připravit na to, co je čekalo po vylodění v Normandii na pláži Omaha. Přestože byli naplněni odhodláním a vírou ve vítězství, jen málokdo z nich bitvu o tento malý kus francouzského pobřeží přežil. Z pohledu kapitána Johna Millera je zřejmé, že si uvědomuje nebezpečí, které na jeho jednotku čeká. Netuší však, že to není zdaleka ten nejtěžší úkol, který bude muset se svými vojáky splnit. Proč byste měli vidět? Je to skvělý film, který nás učí: Heroismus a obětování. Je to dojemný příběh o mužích, kteří dali své životy misi. Film také ukazuje hodnotu bratrství.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Je konec roku 1939 a do Krakova přijíždí Oskar Schindler (Liam Neeson), člen nacistické strany a neúspěšný průmyslník, který si dělá zálusk na rychlé zbohatnutí v podobě továrny na smaltované nádobí. Tu umisťuje na kraj nově vzniklého krakovského ghetta. Chce v ní zaměstnávat Židy. S jejich hledáním mu pomáhá bývalý účetní Itzhak Stern (Ben Kingsley), který se snaží „dohazovat“ práci v nové továrně co možná největšímu počtu lidí. Podnik prosperuje a Schindler začíná slušně vydělávat. Novým správcem ghetta se stává Aman Goeth, který má odpor vůči k Židům, ale i vůči životu jako takovému. Ke konci války se správa Třetí říše rozhodne přesunout všechny krakovské Židy do Osvětimi. Schindler chce za každou cenu jejich deportaci zabránit a usiluje o vykoupení svých zaměstnanců pro novou továrnu na granáty v československém Brněnci u Svitav. Goeth však o tom nechce ani slyšet, protože si myslí, že Schindler chce Židy chránit. Proč byste měli vidět? Film představuje variace etických vůdců, od Amana Goetho ztělesňujícího čisté zlo, po Itzhaka Sterna –  poctivého lidumila. Mezi tyto dva extrémy je zasazen Oskar Schindler. On je příkladem evolučního přechodu od neetického válečného zbohatlíka k sebeobětujícímu se vůdci. Z popela hrůzy holocaustu Schindler povstal nakonec jako etický vůdce, který zachránil tisíce Židů.