Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Životopisný

Recenze (95)

plakát

Vyproštění 2 (2023) 

Velmi příjemné překvapení, kupodivu mnohem lepší než byl první díl. Je tu mnohem méně filosofování a lehká zápletka je tak akorát. Hlavně z filmu ale dýchá syrovost a opravdovost. Tvůrci si samozřejmě neodpustili pár přepálených scén, jako vrtulník zblízka nahánějící vlak, ale pak je tu několik skoro až reálných soubojů (pokud pomineme, že hrdina má odolnost terminátora). Dlouhé akční záběry s propracovanou choreografii jsou opravdu skvělé. Plusem jsou také české a vídeňské scenérie, vybuchujících škodovek si užijete spoustu.

plakát

The Gray Man (2022) 

Vzpomínáte si, jak jste se před 20 lety uculovali při sledování xXx (2002), když se za Prahou tyčily umělé velehory, pod Karlovým mostem létaly Migy a policajti občas utrousili hlášku v češtině? Tak tohle je v podstatě to stejné, akorát Praha tady kromě sebe sama hraje i asi 3 další města. Film je taková jednorázovka, když nedávají nic lepšího, tak vypnete mozek a sledujete přepálenou akci, proti které vypadá John Wick jako neduživý amatér. Příběh je slátanina a neustále skáče z města do města po celé planetě, občas se i vrátíme v čase. Opravdu nechápu, za co tady utratili 200 mega, protože CGI efekty vypadají jak z Bollywoodu. Kamera má místy naprosto zběsilé tempo a dost mě rozčilovaly ty průlety z FPV dronu.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Jo, fakt to má něco do sebe. Sice je tam spousta vykrádaček původního filmu a naivních rodinných slaďáren, ale pořád to drží pohromadě a vizuál je prostě úžasný. Celkově tam naštěstí neproniklo moc "duhových" myšlenek. První půlka je i poměrně realistická, závěr teda trochu přepálený, ale vezmeme-li v potaz ostatní současné blockbustery typu "komixáci v upnutých elasťácích zachraňují za pomocí magie vesmír - díl 69", tak je to ještě zkousnutelné.

plakát

Free Guy: Hra na hrdinu (2021) 

Příjemné překvapení, spousta vtipných scének zpracovávajících běžná klišé z MMORPG her stylu GTA.

plakát

Klan Gucci (2021) 

Podle ukázek jsem se na film hrozně těšil, bohužel je to spíš zklamání. Herci jsou parádní, možná občas trochu moc přehrávají. Lady Gaga jako všehoschopná mrcha, Adam Driver jako ňouma, Alpacino coby módní seladon. Jared Leto není od maskou poznat. K tomu krásné záběry, skvělé kostýmy, výprava přímo do 80. let. Bohužel ten film nemá duši. Je to jen mozaika jednotlivých scének, nalepených na sebe. Tempo se hrozně vleče a i když se v pár světlých momentech rozjede drama, tak po chvíli to zase spolehlivě zabije vata (byť perfektně naaražovaná a nasnímaná). Možná kdyby se to přestříhalo a zkrátilo aspoň o půl hodiny, aby se udržela nějaká souvislá linka.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Ach jo, bylo to opravdu nutné natočit, když pak ve filmu doslova zazní "Warner Bros. chtějí čtvrtý díl, klidně i bez nás"? Prvních 40 minut je utrpení, zmatená meta-bramboračka, kde nevíte jestli to má být parodie nebo amatérský fanouškovský sequel. Chvílemi jsem čekal, jestli nezačnou všichni tančit a zpívat jak v Bollywoodu. Je tu nechutně velké množství opakovaných záběrů z prvního Matrixu. Potom se rozjede akce, ale spíš než Matrix to připomíná LGBT+ verzi Strážců Vesmíru. Nadále pokračuje vykrádání původních scén, až to působí mírně parodicky. Bohužel veškerou akci zabíjí laciná televizní kamera, místy dost rozhoupaná a se zběsilým střihem. Choreografie a provedení bojových scén je opět lowcost béčko. Chápu, že Keanu už je padesátník, ale v John Wickovi sebou mrskal mnohem lépe, tady je až toporný. CGI efekty opět vypadají jak z televizního seriálu s o řád nižším rozpočtem. Snad jediná zajímavá věc byla spolupráce některých strojů s lidmi a fyzický hologram programů ve skutečném světě. Sečteno, podtrženo je to nechtěná parodie na Matrix, kde polovina scén vykrádá svůj vzor a snad 10 % stopáže jsou čistě staré záběry. Bohužel příběh je fraška a akce je zas příliš laciná a odfláknutá.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Sice spektakulárně natočené, ale dost netypická bondovka. Vyskytuje se tu naráz několik hlavních padouchů a v podstatě i několik bond girl, do toho není nouze o kýčovité rodinné momenty. Stejně tak Bond už nedává přednost stealth akci, ale řadové pěšáky střílí po tuctech ala John Wick. Když to člověk srovná s konkurencí dnešních komiksových slátanin, tak je to v podstatě ještě dobrý film, díky romantické lince se v kinech nebudou nudit ani dámy, ale stačí vidět pouze jednou.

plakát

Piklírna (2021) (seriál) 

Geniální seriál se spoustou odkazů na populární konspirační teorie. Jak už tu psali jiní, humor trochu ve stylu Futurama, ale žádné fekální primitivnosti ala Rick and Morty.

plakát

Thunder Force (2021) 

Je to sice strašná ptákovina, ale když to budete brát jako parodii, tak se i celkem zasmějete. Nápad je zcela úchvatný a podle ukázek to vypadalo slibněji, tvůrci tam ale bohužel zbytečně nacpali tunu love-friends-family-happiness momentů. Když ale přeskočíte rádobyromantickou vatu, zůstane vám pořád nenáročná komedie o dvou obtloustlých super tetkách s pár dobrými vtípky.

plakát

Kalašnikov (2020) 

Překvapivě slušný film. Na to, že je to ruský válečný film, obsahuje poměrně málo patosu, ale možná je to i tím, že válka jako taková se tam vyskytuje spíše okrajově a jsou rozebírány život konstruktéra a zákulisí vývoje zbraní v SSSR. Velmi povedená je kamera a vizuál celkově. Pro technické nadšence se zde vyskytuje spousta slavných jmen zbraňových konstruktérů.