Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (5 315)

plakát

Případy 1. oddělení - Loterie (2022) (epizoda) 

No teda to byla lavina emocí, tu ani tak nespustil případ, který tentokrát řešilo první oddělení, ale interní vývoj v samotném první oddělení, to mě dává zabrat, taková míra arogance se opravdu nevidí příliš často. Jsem zvědav kdo Kozákovi meje schody i když to vypadá jasně, radši si to nechám vyložit od tvůrců.

plakát

Fabelmanovi (2022) 

Steven Spielberg je mistr filmového vyprávění. Je nádherný kolik umí Steven dát citu a lásky do jednoho záběru, do dialogů a následnou scénu natočit naprosto odlehčeně a přesto to k sobě dokonale pasuje. Já samozřejmě netuším do jaké míry je to autentická autobiografie a do jaké míry filmá fikce a je mě to jedno, ale ta ukázka talentu v podobě natáčených studenstkých filmů to prostě pohladilo na duši.  Film, který i přes svou délku trvá hrozně krátce, protože, když si něco zamilujete, nechcete to končit a já si tenhle film zamiloval. Steven Spielberg mě už desítky let dodává vrchovlovou filmařskou kvalitu, zábavu, ale především nádherné emoce, dlouho předlouho už jsem neviděl film, který by nesmrděl titulem "spotřební zboží" , ale dnes jsem dočkal procítěné, filmařsky brilantní extraklasy, která nikdy nebude v šuplíku s filmy "zkouknuto, zapomenuto, další.

plakát

Případy 1. oddělení - Tramvaj (2022) (epizoda) 

Tak případy nabíraj na obrátkách, už minulý díl byl výbornej, ale tohle bylo elitně topový. Čekal jsem, že budu řešit případ vraha taxikářů, ale tvůrcům to bylo málo a práskli tam ještě případ "tramavaj", kterej byl v celkovým pohledu neuvěřitelnej. Jestli se to takhle nějak vyřešilo a přitom Policie s tím případem na tom byla tak jak ukazuje tenhle díl, tak si asi budu jezdit do Karlína koukat pravidelně pod šutrák a možná budu mít prachy i na elektřinu a plyn. A ještě jedna věc hrozně se mě líbí jak se tady pracuje s postavama, to zákulisí je neuvěřitelně atraktivně podaný.

plakát

Válečnice (2022) 

Teda musím přiznat, že od tohoto filmu jsem zase tak nějak moc nečekal, ale s o to větší silou mě sestřelil. Jedná se o mistrovskou filmařinu, která se v této době až tolik nevidí. Prakticky na 135 minut se stáváš součástí  ženskýho válečnýho Agolije a poznáváš jejich vnitřní svět, od tradic, po techniky boje, vztahy, prostě vše co k uzavřené komunitě patří a opravdu mě tohle vyprávění rychle a emotivně požralo. Nejde jen o způsob vyprávění, ale i způsob natočení, přehledně, tam kde má mít film tvrdost a drsnost, má tvrdost a drsnot, tam kde má film bolet, tam bolí, tam kde má film vyprávět, tam vypráví a to vše zpadá dokonale do sebe. Podpořeno výborným soundtrackem a nejedením kvalitním hereckým výkonem, já musím zmínit Thuso Mbedu charismatická mladá herečka, která si postupně krade celký film pro sebe a je neskutečná, je to poprvé, kdy v případě Oscara si budu jist, že je předán nikoli za barvu pleti nebo pohlaví, ale za exceletní herecký výkon. Ono v souvislosti o Oscarech bych tady kliďo, píďo mluvil i v souvislosti s režií, kamerou, hudbou nebo i kostýmy. Možná to na první pohled není úplně ten nejnápadnější film v kinech, ale o to více chutná, když se začne na plátně rozbalovat. Ten pocit, když se ti pocit ze super filmového zážitku začne proměňovat v neskutečnou euforii a ty víš, že tady bude solit jednu hvězdu za druhou.

plakát

Případy 1. oddělení - Taxivrah (2022) (epizoda) 

Zatím bezkonkurenčně nejlepší díl z celé třetí sérky. Případy jedničky sleduji především kvůli práci kriminalistů, která mě příjde velmi věrohodná a tady se případ krásně zamotával právě do práce a především do jednotlivých postav a jejich chování což je už vlastně třetí dějová linie tohoto seriálu a přitom se vzájemně všechny tři koláčky (práce - případ- postavy ) doplňují, tohle bylo opravdu po všech strankách skvělý.

plakát

Small World (2021) 

Uf, tak tenhle psychologický očistec pedofilním peklem opravdu nedoporučuji nikomu kdo má malé dítě, protože pak se od něj už nehne na krok. Patryk Vega je drsňák co seká jednu tvrdší mafiánku za druhou, ale tady to je úplně jinej level. Zažere se to do tebe a drtí tě to, strašně moc. Nikdo jsem u filmu necítil takovou tíseň z toho co se ve filmu odehrávalo. Tohle opravdu slabší povahy budou mít dost těžký vydýchat. Jasně jsou tam věci, které mě úplně nesedli, ale emočiní a obsahová podstata je natolik silná, že to přebijí. Jen doufám, že tohel z hlavy vytěsním co nejdřív, protože to tam fakt nechci mít, nepamatuji si kdy mě obsah filmu tak moc bolel, jako tohle. Tohle je teda Patrykův majstrštyk, který každýho kdo má v sobě city naprosto rozseká.

plakát

V jámě (2020) 

Intezivní síle vnitřního prožitku se prostě nic nevyrovná a opravdu silně dokonalá finálovka.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

No páni, teda, že se v týhle pomatený době dočkám, přimočarýho, drsnýho, ale přitom rozhodně ne pitomýho bijáku to už jsem ani nedoufal. Než jsem začal psát koment, trošku jsem tady ležel a přemýšlel o tvůrcích, proč zrovna takto a ne jinak a jak vlastně v jednoduchosti je síla. Ano jistě, scénama z Arnieho orginálu to po tobě pomrkává nejednou a dokonce zazní i kult hláška "když to krvácí, může to i umířt", ale nelekej se vůbec se nejedná o predátorskou píčovinu jakou jsme tu měli s Brodym.  Mě spíš přijde, že tady někdo u jedničky uvažoval hodně dobrým směrem. No jakou postavu jsme po Arniem měli v origošce nejradši ? No jasně "indiána" . Co nás bavilo nejvíc ? No když Arnie zjístí že Predyho neporazíš na sílu na super zbraně, ale na chytrost a návrat k podstatě pravěkýho lovu. A přesně v duchu těchto odpovědí se natočil novej predoš a je to hodně, ale kurva hodně dobrý. Tempo, jednoduchost, napětí, umí to velmi rychle udělat atmosféru, fantastický záběry, hudební podkres jdou na wau a teď hlavní, já nevěřil, že bych dokázal zbaštit, to že se predymu postaví cca 15 letá indiánská holka a já s tím nebudu problém, ale stalo se, opravdu holka mě měla za chvíli na svý straně a bylo vymalováno. Zkrátka a dobře máme to filmového krále VOD roku 2022.

plakát

Sir Alex Ferguson: Nikdy se nevzdej (2021) 

Aby se ti tohle líbilo, nemusíš být ani fotbalový fanoušek, jak dokazuje komentář kolegyně Dzeyny ani fanoušek United, jak dokazují komentáře mnohých zdejších kolegů. Já jsem velký fanoušek fotbalu a nulový United, ale tohle mě teda dostalo.  Sir Alex je ve fotbalovým světě fenomén a takhle krásný dokument vyprávěn silným osobním emotivním příběhem si jednoznačně zasloužil. Nejde jen o to, že vlastně stvořil vítěznou dekádu MU, ale i jeho dokonalý čtení lidských povah takových silných osobností a ego individualit jako Beckham, Ronaldo, ale hlavně Eric Cantona. První třetinu dokumentu jsem sledoval opravdu na jeden nádech, fantastický, kde začal jeho neuvěřitelný příběh.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Není lepší vizitka pro film než být smutný z toho, že film musí skončit. Nádhera  už ani neznám ten pocit, kdy ani nedozní závěrečný titulky a já už vím, že na film půjdu znova a znova. Starý poctivě natočený blockbuster se vrátil z dávných časů 80-90 let, aby provětral světová kina od zatuchlého digitálního hračkářství. Tohle je pane jiná kávička, poctivá, napínívá, divácky vysoce atraktivní, ať už v dokonale natočených a efektivních leteckých akčních střetech nebo emocích navazných na postavu hlavního hrdinu. Bylo vidět, že Tom Cruise dal svýmu hrdinovi nejen správný chlapácký frajerství, ale pořádnou porci citu a rozervanosti, takže mu Mavericka prostě nelze jinak než sežrat i s navijákem a ještě škemrat o přídavek. Poctivá a neskutečně sexy filmařina, kterou už dlouho, dlouho nepamatuji a která mě katapultovala do diváckého rauše. Jo a při pohledu na Jennifer Connely je ještě někdo, kdo říká, že ženy od 50 nemůžou být kočky nebeský ? Nevím co bych musel letos vidět, abych tady vymazal - film roku.