Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (109)

plakát

Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008) 

Fantasy patří mezi mé oblíbené žánry. Zbožňuji výlety do alternativních světů s nejroztodivnějšími bytůstkami a to Narnia splňuje, i když je o poznání chudší a nudnější než nepřekonatelná Středozem. Skvostné exteriéry Nového Zélandu a pod rukama grafiky proměněný a zahalený Český Krumlov, výborné triky, vyzdvihuji zejména grafiku kentaurů, která byla oproti zmetkům v potterovské jedničce, skutečně zdařilá. Sourozenci Pevensiovi výrazně dospěli, jejich výkon bych označila za průměrný, ale rozhodně ne nesympatický. Velkým plusem je nová postava fešáckého prince Kaspiana, který je zdatným protivníkem charakterově proměněného velekrále Petra. Výrazně ubylo dialogů mluvících zvířátek (což je dobře) a přibylo více bojů a akce. Občas jsem sice nakrčila nos nad evidentně okopírovanými pánoprstenovskými scénami (rozestavění vojska, honičky „černých jezdců“, Zuzana stejně zručná jako Legolas, zhmotnělý říční bůh, útok stromů, stejné nájezdy kamery), mno ale tohle jsem pro tentokrát ochotná odpustit. Předlohu jsem sice nečetla, ale, že se pánové Tolkien a Lewis často setkávali u šálku čaje a klábosili o svých dílech je obecně známé, možná sem tam přeskočila i inspirace. A Peter Jackson svým ztvárněním nastavil nepřekonatelnou laťku, takže nezbývá než bezostyšně využívat jeho nápady. Návštěva Narnie mě nijak nepohoršila, takže není důvod proč nedat alespoň 3*.

plakát

Mušketýr (2001) 

Dumasovi bylo oplaceno stejnou mincí. Stejně jako Dumas "znásilnil" francouzskou historii a pošpinil její hrdiny Ludvíka XIII. a kardinála Richelieu, na vlas stejně se zachovali filmaři k jeho dílu a nenechali kámen na kameni. Mému hodnocení nepomůže ani to, když se pokusím odhlédnout od historických nesmyslů a budu hodnotit výhradně dobrodružný film. Nesympatičtí hrdinové a kopec nudy navlečený do skvostných kostýmů. Nic víc, nic míň.

plakát

Mezi námi děvčaty (2003) 

Překvapivě příjemná komedie vydatně prosycená skvělými nikoliv lacinými či fekálními hláškami. Jamie Lee Curtisová je sice „strážcem egyptské hrobky“, ale „převtělení“ do své pubertální dcerunky si zjevně užila. Navíc mě překvapila i Lindsay Lohan. S její nálepkou problémové večírkové celebrity, by člověk zapomněl, že taky umí hrát.

plakát

Úžasňákovi (2004) 

Pixaři zabrousili do akčního žánru, který jim podle mého moc nesedl. Alespoň mně se to tedy nelíbilo. Nesouměrné, zpitvořené postavičky, které si vypůjčily své dovednosti z X-menů, si mé sympatie vůbec nezískaly. Pár honiček, záchranná akce a několik technických "nesmyslů" film nespasí a to měli hlavní hrdinové o poznaní těžší úkol - spasit celý "svět". Nejsem paní Úžasňáková, takže hodnocení výš vytáhnout prostě nemůžu.

plakát

D´Artagnan a tři mušketýři (2005) (TV film) 

Ach jo, opět další nepodařené ztvárnění dobrodružství Dumasových mušketýrů. D´Artagnan vypadá spíš jako perský válečník a Milady nečaruje jen svými půvaby, ale rovnou kolem sebe metá ohnivé blesky a střídavě se zjevuje a mizí kde se jí zachce. To už je vážně příliš. Ve vlně zájmu o fantasy filmy je to jistě dobrý nápad obohatit film o prvky mystičnosti, ale to by se postavy nesměly jmenovat Athos, Porthos a Aramis. Upřímně je to na odpad, ale přece jen dám jednu hvězdičku za kostýmy, milovaný Périgord a proto, že se na tom Česká republika podílela v koprodukci. Možná by se už filmaři měli přeorientovat z Dumasových předloh na skutečné osudy panovníků, třeba Františka I. nebo právě Ludvíka XIII. Alespoň mně by tím udělali radost.

plakát

Pokání (2007) 

Jedno špatně zvolené slovo, jedna situace viděná dětskýma očima, jedna špatná interpretace může setsakramentsky podělat život. A když už je i na omluvu pozdě, co zbývá než oddat se pokání. Film se sice rozjíždí na můj vkus trošku pomaleji, ale svými přesmyčkami a kvalitním obsazením si dokáže pozornost udržet a oba hlavní hrdinové jsou natolik sympatičtí, že jim člověk ty palce prostě držet musí. Tak jako mě malá Briony štvala, tak mě mile překvapila její "dospělá" verze ztvárněná Romolou Garai. Dostaly mě pak zejména dlouhé záběry kamery, zejména citlivé zobrazení pobřeží Dunkerque plné vojáků a toho vojenského ruchu. Vesměs chválený hudební doprovod na mě až tak nezapůsobil, ale jistá originalita se mu upřít nedá. Emocionálně velmi silný snímek, který vás duntí hodně přemýšlet, ale že bych se k němu znovu a znovu ráda vracela – to se říct už nedá.

plakát

Miss Potter (2006) 

Slečna Potterová žije v „králíčkovém“ světě a skrze její obrázky roztomilých zvířátek se rozsvítí tisíce dětských očí. Dojemný příběh z doby svazované konvencemi, částečně situovaný do kouzelné přírody Lake District. Pro Skotsko mám setsakramentskou slabost a kraj Belatrix Potterové a okolí Dunkeldu se svou zelení a desítkami (!) hopkajících nefalšovaných králíků Petrů jednoduše zbožňuji. Renée podává standardně dobrý výkon, jen se z mého pohledu stále nachází ve stejné herecké poloze – stejná chůze, stejné škleby. Nebýt kostýmů těžko bych poznala zda hraje Bridget Jonesovou, tulačku Ruby s jiskřivýma očima nebo právě Miss Potter. Je to ale miloučké a tak dávám poctivé tři hvězdy.

plakát

Šílenství prince Charlese (2005) 

Zajímavý dokument o korunním princi britské monarchie. Je jen přínosem, že se tento dokument nezaobírá jen ženami, kterými se Charles obklopoval a jeho manželstvím s lady Di. Takových projektů zde už bylo až až. Naopak nahlédneme do tak trochu „jiné“ duše prince Charlese – ať už jde o jeho kladný vztah k alternativní medicíně a okultismu, nepochopení moderní architektury v londýnské City nebo budování „vlastní“ staroanglické vísky v Dorsetu. Pro monarchii jako ochránce anglikánské církve je znepokojivý jeho pozitivní přístup k ostatním náboženstvím a islámu. Nabízí se tak jen otázka, zda by neměl být budoucím králem raději princ William.

plakát

Ratatouille (2007) 

Tohohle myšáka by si zamiloval snad i deratizér. „Krysák“ Remy s gurmánským jazýčkem a talentem pro kulinářské umění okouzlil nakonec i šedou eminenci příběhu – přísného kritika s příznačným jménem Ego. Je to tak trochu jiný animák. Spíš než sled skečů se dostává do popředí netradiční příběh, který se odehrává ve francouzské kuchyni špičkového podniku. Přiznám se, že díky skvělé animaci úžasných pokrmů, se brzy dostavil Pavlův „slintací“ reflex a dostala jsem obří hlad. Ale jak tak koukám, tento „efekt“ měl film na více pozorovatelů :-)

plakát

Panenská královna (2005) (TV film) 

Další zpracování života a vlády anglické královny tentokrát z produkce BBC. Přestože královna Cate Blanchet je v konkurečním snímku bezesporu vizuálně líbivější, nutno podotknout, že tahle varieanta s Anne-Marie Duff dává Královně Alžbětě pěkně na prdel. Alespoň z hlediska autenticity příběhu. Panenská královna je prostě kompaktnější, přesnější, detailnější. Prostě lepší, pozor nikoliv však z hlediska hereckého projevu, v tom jsou obě dámy Cate i Anne-Marie silné v kramflecích. Pro mě jako obdivovatelku Alžběty I. jako silné královny a ženy své doby proto převládá naprostá spokojenost. Jediná osamocená výtka směřuje k maskám - zejména v případě postavy Lettice (Sienna Guillory) došlo k naprostému kolapsu, protože to "skupenství hmoty" co Sienna dostala na ksicht se nedá ani popsat. Skvělé kostýmy, překvapivé obsazení přitažlivé Joanne Whalley do role Krvavé Mary, velice zajímavě zvolená hudba Martina Phippse s keltskými i klasickými prvky a zejména úžasná skladba The Virgin Queen od Medieval Baebes. Jasný plný počet!