Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (109)

plakát

Madagaskar (2005) 

Nejen Ztraceni skončili na opuštěném ostrově … Parta zhýčkaných hláškujících zvířátek ze studia Dreamworks se s nově nabytou svobodou vyrovnává po svém. Navíc jim tvůrci přišili ti nejnemožnější vlastnosti. „Zebřák“ Marty se krokem Johna Travolty potlouká ostrovem, klaustrofobický lev Alex je sice králem newyorské zoo, ale ve skutečné džungli se bojí i stínu a žirafí hypochondr Melman připravuje vlastní funus. K tomu se na ostrém slunci maže parta růžovějících tučňáků krémem na opalování. A lemuři se na ostrov dostali asi šalinou, jinak si to nedovedu vysvětlit. V záplavě nejrůznějších animáků se v současné době člověk doslova topí. Od Madagaskaru jsem mnoho neočekávala a právě proto mě velmi mile překvapil. Originální, vtipné, zábavné, dobrý hlášky, navíc kombinace hudby Hanse Zimmera s tanečními vypalovačkami. Zkrátka u mě tihle trosečníci z Madagaskaru neztroskotali. Bonusová hvězdička je za vypalovačku I like to move it, která mi dává vzpomenout na hokejové bitvy na zimních stadionech.

plakát

Wimbledon (2004) 

Pokud se řekne Wimbledon vybaví se mi tráva, věčně zatažená obloha, královna, diváci pojídající jahody se šlehačkou, bílé oděvy a samozřejmě Roger Federer. Film Wimbledon tenhle výčet rozhodně nerozšíří, protože se mi z hlavy vykouřil s posledními titulky. Paul Bettany je sice jako tenista hodně věrohodný, zaujala mě hlavně sonda do hlavy sportovce po pokaženém míči, ale jinak jsem se převážnou část filmu nudila. Žádnou extra romanťárnu v tom nevidím, navíc je Kirsten Dunst a celý její „tenis“ hodně nepřesvědčivý. Jako sportovního fanouška mě rozhodně víc uspokojí, když si příště dám raději nefalšovaný tenis a nejradši nějakou pětihodinovou bitvu Federera, Nadala nebo Djokoviče.

plakát

Anglický pacient (1996) 

V polorozpadlém toskánském klášteře se setkávají dvě duše. Ošetřovatelka, která během války ztratila všechny, které milovala a „muž bez tváře“ – domnělý „anglický“ pacient, který v posledních okamžicích svého života myslí na svou lásku a rekapituluje svůj život. Tragický romantický příběh situovaný do exotického prostředí se mi líbil daleko víc než před lety. No jo, tenkrát pro mě byli Colin Firth i Naveen Andrews úplně neznámí týpci. To už neplatí, takže jsem si film vychutnala i díky obsazení. A koukám, že maska Ralpha Fiennese hodně inspirovala tvůrce Harryho Pottera … Raději mám sice Minghellův Návrat do Cold Mountain, ale i tak před panem režisérem smekám. Nechť je mu země lehká.

plakát

Jak se krotí krokodýli (2006) odpad!

Při vší úctě k paní Poledňákové lepší hodnocení prostě dát nemohu. Nejsmutnější ze všeho je, že vybrakovala své vlastní povedené filmy. Hlášky, které ve S tebou mě baví svět nebo Jak vytrhnout velrybě stoličku prostě fungují, vyloženě surově nacpala do tohoto ubohého odvaru. Nevýrazné herecké výkony a navíc obsazení otřesného Daniela Nekonečného celý film posílá do odpadu.

plakát

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007) 

V temné atmosféře města nad Temží, ve špinavém krámku Helena Bonham Carter peče bezesporu ty nejhorší bochánky v celém Londýně. Do té doby než do města dorazí mstitel – holič Johnny Depp a poskytne pro její pečení cenné „suroviny“. „Burtonovky“ příliš nevyhledávám, ale příběh byl zajímavý (i když částečně předvídatelný) a provedení se mi líbilo. Ubrala bych však zpěvu (nemám příliš v oblibě muzikály a Johnny Depp není zrovna excelentní zpěvák) a krve, takže nakonec dávám 3,5*.

plakát

Neznámý svůdce (2007) 

„Tajemství je skvělá věc – dokud vás nechytnou.“ Docela koukatelný thriller s průměrnou Halle Berryovou, dobrým Giovanni Ribisem, zato však s pro mě nečekaným rozuzlením. A když si celou dobu myslím, že mám o závěru jasno, ale v posledních pěti minutách dojde k překvapujícímu zvratu, který postaví všechno absolutně na hlavu, musím dát alespoň 3*.

plakát

Jindřich VIII. (2003) (TV film) 

Život Jindřicha VIII. a osudy jeho šesti žen jsou sice všeobecně známy, ale tohle dílo se skutečně povedlo. Ray Winstone krále snad nehraje, on se jím na chvíli skutečně stává a jeho přerod z bezstarostného zamilovaného muže v despotu posedlého obdařit monarchii mužským dědicem dává opět trochu jinak nahlédnout do složité povahy tohoto velkého panovníka. Helena Bonham Carter jako nebohá Anna Bolleynová je roztomilá i svůdná zároveň a potěšila mě i malá „trpitelská“ rolička Seana Beana. Chválím i vhodný výběr herců, kteří se svým historickým protějškům skutečně podobají. Škoda snad jen přílišné schématičnosti, osobně bych v době Jindřicha VIII. zůstala déle než "pouhých" 250 minut. Zasloužené čtyři hvězdy.

plakát

Vášeň a cit (2007) 

Herdek tenhle film zraje jako víno! Nebo snad za tím stojí moje pochopení Jane Austenové? Obojí je možné. Z počáteční nedůvěry a domnělé sterilnosti, které jsem dříve ve snímku spatřovala, se vyklubal skutečný příběh bez sladkého konce. Příběh s trpkým dovětkem tak strašně odlišným od osudů hrdinek románů Jane Austenové, které po počátečních nezdarech čekala "láska až za hrob". Právě v civilnosti a realističnosti zobrazení "nepohádkového" skutečného života Jane Austenové a jejího nenaplněného vztahu k Tomu Lefroyeovi je ten nefalšovaný půvab. Navyšuji o hvězdičku.

plakát

Poslední samuraj (2003) 

Střet nastupujícího moderního světa s kanóny a puškami proti staré tradici mistrů s mečem, ochránců císaře – samurajů. Tohle je skutečně velkofilm, nádherná kamera a skvělá hudba Hanse Zimmera. Jen ten Tom Cruise … Pravda, podává dobrý výkon, jen mám stále větší potíže vidět v něm herce a ne zapáleného scientologa a požírače placenty.

plakát

Zloději paměti (2004) 

Mysteriozní atmosféra v úvodu a dva dobří herci - Julianne Moore a Gary Sinise. S napětím jsem očekávala, jestli nebude následovat nějaké šokující rozuzlení jako ve filmu Ti druzí. A šok se konal - bohužel v tom špatném smyslu. Zakončení bylo prostě hrozné a všechna ta snaha filmařů o "tajemnost" byla závěrem totálně degradována.