Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Všechny pochvalné slova co ve všech jazycích tohoto světa existují směřují na tento film. Jinak k pochopení stačí málo, přečíst si první dvě knihy a podívat se na tenhle film aspoň 3x.

Kmotr

Kmotr (1972)

Opravdu stylové, tak jak to má být. Mohl bych si to pouštět stále dokola a nikdy by se mi to neomrzelo. Předčilo to i knihu, a to je co říct, protože i ta je dost dobrá.

451° Fahrenheita

451° Fahrenheita (1966)

Nestává se často, že film předčí knihu, tady se to stalo. Příběh je oproti knize trochu pozměněn, a to k lepšímu. Na tento film se mohu dívat pořád, kdyby Truffaut točil pro Hollywood je z něj hvězda největší.

Prázdniny v Římě

Prázdniny v Římě (1953)

Kouzelná Audrey, které jsme propadnul po prvních asi 5 minutách. Celý film je kouzelný, krásný a Řím je prostě není věčným městem pro nic za nic.

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen (2001)

Kniha moc poutavá není, nečte se dobře, o to více si cením geniality Ridleyho Scotta, který z ní udělal mistrovské dílo, převedl ji do poutavé, strhující podívané, naprosto diváka vtáhne, jako by se sám účastnil této akce, která reprezentuje nejen ukázku moderního válečnictví, ale i neuvěřitelnou odvahu či profesionalitu příslušníků americké armády, z činu dvou příslušníků Delty mrazí, medaile cti šla do správných rukou. Geniálně natočené akční scény, prolínání linií různých postav, výborná volba herců, podmanivá hudba, ale hlavně ta realističnost na vás prostě dýchá z tohoto filmu. Vojáci prožili peklo, ale divák je v nebi, protože tohle je nejlepší válečný film, co kdy byl natočen.

Sedm statečných

Sedm statečných (1960)

Sedm statečných = westernová dokonalost. Hvězdné obsazení, skvělá hudba, dobrý vypůjčený příběh a hlavně ta atmosféra, kladní pistolnící, sžívání s vesnici, krásně záporný Wallach a jeho banda, Sturgesovi se prostě povedlo na co sáhl. Nade všemi ční můj nejoblíbenější ze statečných McQueen, jeho scény s Brynnerem jsou nezapomenutelné.

Srdečné pozdravy z Ruska

Srdečné pozdravy z Ruska (1963)

Opravdu nejlepší bondovka a asi i nejlepší špionážní film co kdy spatřil světlo světa. Atmosféra se dá krájet, dějově to nemá ani jednu hluchou vteřinku, navíc je to celé vymyšleno hodně rafinovaně, nepostrádá to vtip a krásné ženy. Velmi mě bavila malá válka v Istanbulu, i hra na kočku a myš ve vlaku. Connery našel více než důstojného soupeře v Shawovi.

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1994)

Naprostá legenda, film na který jsem se v mládí díval stále dokola a zvládl bych to klidně i teď, ani po těch letech neztratil nic na svém kouzlu, stále mě nutí se jen radovat z perfektně vymyšleného námětu. Ono se podařilo všechno, příběh, mytologie, děj, postavy, vizuál, výprava, prostředí, technologie, hudba atd. Člověk nestačí žasnout, čím více se ponořuje do světa goaulda Ra, i působivého konce. Na film samozřejmě navázal neméně kvalitní seriál, tomu se ale nepodařilo přenést vysoko rozpočtový vzhled celého světa, je to jen chudší televizní příbuzný. "Pozdravuj krále Tutanchamona, blbečku!"

Dobrý voják Švejk

Dobrý voják Švejk (1956)

Geniálně zvládnuté přenesení skvělé knihy na filmové plátno, naprosto se povedlo vystihnout atmosféru i postavu samotného Švejka, kterého nezapomenutelně ztvárnil Hrušinský. Každá z rozličných postav je zde vykreslena velice vtipně a zároveň originálně, krásný je i pohled na tehdejší Prahu a celkově situaci v mocnářství. Ve scénáři se pak povedlo vybrat z knihy opravdu to nejlepší. Jako naprostý vrchol filmu, vidím výkon Kopeckého v jeho roli Feldkuráta, jeho herectví je bezchybné, vtipné a věrohodné, lepší komediální výkon neexistuje. Pobaví i při tisícím shlédnutí. Troufnu si označit film za nejlepší komedii ze všech.

Velký útěk

Velký útěk (1963)

Legendární film o neuvěřitelně brilantním útěku ze zajateckého tábora, který se může pochlubit skvělým scénářem, i rozvržením celého příběhu do několika menších příběhu, které tvoří naprosto celistvý, divácky zajímavý filmový zážitek. Filmu sluší i lehoučce odlehčený tón, ten však na síle neubírá, stejně jako účast filmových star v čele vždy dokonalým McQueenem. Sturges tedy vzdal hold těmto jedinečným mužům a jejich neveselému osudu, nejlepším možným způsobem, natočil film, na který hned tak někdo nezapomene.