Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Rodinný
  • Pohádka
  • Animovaný

Recenze (6)

plakát

Instalatér z Tuchlovic (2016) 

Zpočátku to na mě působí jako skeče youtuberů... Jakoby se jednalo o seríál na streamu, nebo tak něco... Líbí se mi exteriér a smysl pro skutečný příběh. Děj je jednoduchý s jednoduchou katarzí. Ale zase to tak nějak poukazuje na to, že by si ženy měly vybírat raději hodný ťunti, než ranaře... a že jestliže bude starej mládenec celej život u matky, tak se nejspíš neseznámí vůbec. Jen co matka odejde, tak začne žít život s partnerkou, ale zase jako syn, nikoliv jako partner. Tohle je možná jedno z mnoha mouder, který příběh nese. Bavil mě ten film. Podle mě jednoduchý nápad, snadno realizovaný a řekl bych že i za málo pěněz. To že je to Vorlovo film, je jasný, především v kameře. Neběhá tam žádnej skřítek, což je možná i dobře. Vorel se do toho podepisuje zřetelně a jasně. Co dodat: Jednoduchost, pravdivost, nostalgie, ponaučení. Klasický řád při tvorbě příběhu.

plakát

Úsměvy smutných mužů (2018) 

Já bych zas tolik nejásal. Dělat film o chlastu je jako psát písničky o lásce. Vše už tu bylo. Mimochodem několik scén mi přijde jako kopie z dřívějška, ačkoliv věřím, že to tak není. Příkladně uzavření postavy Jaroslava Duška koketuje s uzavřením postavy Karla Plíhala ve filmu Rok ďábla. Kotelna zas Dobří holuby se vracejí... Sám o sobně bych asi o chlastu už nepsal, přijde mi to jako klišé. Povadlý ksichty alkoholiků v léčebnách a snimi jejich zajímavé životní příběhy... Kartarze je poněkud jednoduchá. Žádný extrémní zvrat, co by nikdo nečekal. Koneckonců film je moc pěkně natočený. Dokonalý střih, hudba, skutečná pravdivost. Vše je na místě, je patrná i inovace v kameře, smysl pro detail, smysl soucítit s postavami atd... Ale stále se ptám, proč dělat toéž? Pusťme si Kanárka od Tauše, Dobrý holuby, Ikarův pád a srovnávejme. Toto téma se nám opakuje, měli bychom vymýšlet stále něco nového, byť stále krásně vedeno jako v tomto případě...

plakát

Smích se lepí na paty (1986) 

Zdařilý příběh s hvězdným obsazením. Dominující prostota a skvěle zahrané postavy obyčejných lidí. Velmi poutavé, šokující zápletky (zloděj Heřmánek a Bohdalka). Trochu naivní a méně sdělná, valstně i sdělitelná katarze: Nádherná blondýnka, kterou (jestli jsem to pochopil správně vyhledal podle doutníků?). Co víc dodat, dnes už klasický scénář. Vlasně je to taková celá klasika z osumdesátek. Pěkné prostředí. Jen možná lehce absurdní kuchař; na tu dobu velmi luxusní způsob pohostinství pro dělníky dřevorubce. Jinak moc pěkné!

plakát

Mí Pražané mi rozumějí (1991) 

Tenhle film moc lidí nezná, možná je to škoda. Určitě skrývá spousty záměrně absurdních scén, která splývají s vrtkkavou kamereou. Vnímám tam podpis paní Chytilové a zároveň tak i vtip a dovoluji si napsat, že pozoruji i charakter záměru. Ale pro běžného diváka je to nabízeno jako viditelná absurdita, což vede k tomu, že je to něčím neoslovuje. Dávám dvě hvězdy i když si myslím, že bych mohl být mírnější a mohl bych přidat o jednu hvězdu navíc, ale nakonec si myslím, že třemi hvězdami ohodnotím zdařilejší filmy.

plakát

Hvězdy nám nepřály (2014) 

Tomudle filmu někdo dává pět hvězd? Zřejmě musí být zcela utopen v amerikanismu stejně jako každý puberťák, co u toho brečí a přetáčí si scény a pak ty scény prezentuje na fajcebůůku. Hraní na city, co víc k tomu napsat. Naprosto uměle vložena postava spisovate, který nejdříve působí jako arogantní, těžce depresivní dědek, který je slušně řečeno pošle někam a nakonec se zcela záhadně objeví na pohřbu jednoho z hlavních hrdinů? Předvídatelná smrt chlapce i když se nám nabízí, že každou chvílí umře dívka. Neuvěřitelná hra na city. Nechápu co má znamenat proslov v kostele? Zřejmě další marketingový tah... Absurdní scéna, kdy bohatou paničku přinutí zpytovat svědomí a pošlou ji zpátky domů. Nějaký tři pacienti? Absurdní scéna v muzeu a první polibek. Komparz začne tleskat, když se dva plíbí v muzeu? Proboha co to je??? Nakonec se díky tomu potlesku mladík začne uklánět??? Všichni jim fandí??? Co to proboha je? Tenhle film zkrátka vnímám jako skrytou manipulaci mladých lidí, co na to chodí, stahují, četují, lajkují. Za pár let to bude stejnak sračka, jako veškerý konzum podobného charakteru... v četně HObita, Avataru apod. Dvě hvězdy asi jen za výpravu, barvu, kameru... Jinak je to vycucaný z prstu.

plakát

Jedlíci aneb Sto kilo lásky (2013) 

Přijde mi, jakoby ti všichni herci, co tam hrajou si jen nachvilku odskočili od práce a natočili pár obrazů. Všechno je tam totiž předvídatelně trapný, dialogy mizerný, jedna stupidní reklama vedle druhý. To vše umocňují scény, jako je např. s Patrasovou, kdy strčí svýho nevěrnýho manžela do kašny a ten vyleze celej mokrej a následně oznámí svý milence do telefonu, že přijede... Tohle by měl být nejspíš gag, kterýmu by se mělo chlámat celý kino. Jenomže tenhle gag byl už bouhužel několikrát odhalen. Naposledy asi před sto lety, kdy dominovala groteska a kdy se skutečně každý chlámal jako chuj, protože nic víc nebylo. Potom ještě přišel Troška s Babovřeskama a podobných gagů použil. Nic na tom, že se tomu už nikdo nechlámal, ale Magnusek si snad myslel, že je vyjímka a lidi se tomu znovu budou smát až se za břicha popadat. Bohužel ne, nebudou, spíš je to jen pekelně nasere. Vůbec nechápu, co má znamenat vystoupení toho jakoby bývalého rockera (Chára), co očividně neumí na kytaru ani sáhnout, natož hrát a ještě s Jandou, kterýho si nejspíš Magnusek řádně zaplatil stejně jako Žilkovou, Patrasovou a Stropnickýho. Potom ještě jednou záběr na ruce, v podkladu nějaká úplně jiná muzika, co s rockem nemá nic společnýho a další záběr jásajících členů pobytu sedících na tribuně. Žilková tam ještě nesmyslně hodí kyticí, jakože absolutní aplaus pro starého rockera. Ve dvou následujících obrazech ho všichni chválí, jak moc úžasnej to byl zážitek. Hrůza. Zkrátka, abych to ukončil, tak zásadní problém vidím ve scénáři s absurdním dějem a dialogy. Jednu hvězdu dávám za expozici, která mi díky moderátovi v rádiu připomíná film S tebou mě baví svět a proto bych i od celého filmu čekal podobných kvalit. Bohužel se tak nestalo a místo toho jen absolutně nevhodné přebrebty v závěrečných titulkách. Zkrátka nevkusnost se vším všudy.