Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (34)

plakát

Jedeme na teambuilding (2023) 

Kdo se chtěl bavit, bavil se. Já jsem se pobavil a zasmál dost. Žádné velké umění to není, ale jak výkony jednotlivých a nutno podotknout parádně obsazených herců, tak celé pojetí tématu teambuildingu poboček korporátu bylo moc fajn. Myslím, že si to i herci užili parádně. Kdybychom chtěli hledat chyby, najdeme je, ale nějak po tom ani netoužím. Nechám si příjemně doznívat pohodový večer s trochu netradiční československou komedií.

plakát

Pějme píseň dohola (1990) 

Krásně zakonzervované zkušenosti z letních táborů z dob socialistických.

plakát

Jan Žižka (2022) 

"Doma není nikdo prorokem" zní zlidovělé rčení s původem v Bibli. Do této věty bychom mohli shrnout očekávání velkolepého historického filmu a reakce na něj, či spíše zklamání diváků. Výborný námět, zajímavá zápletka, rozhodně dobře vybraní herci, celkem divácky zajímavě ztvárněný středověk, byť by se o kostýmech a zbroji asi dalo diskutovat. Vůbec by se přitom ovšem nemuselo jednat o Jana Žižku. Příběh šel zasadit prakticky kamkoli. Kdyby to byl příběh smyšlené postavy, možná by tvůrci udělali líp. Nečelili by tak vysokému očekávání a kritickému srovnávání s historickými událostmi. "Vystačili" by si s domácí hereckou scénou a výrazně nižším rozpočtem. Jan Žižka byl v tomto případě spíše marketingový tah. Když si odmyslím výše popsané, koukat se na to určitě dalo. Středověká řežba z prostředí žoldnéřů, akce, všudypřítomné utrpení chudiny, bezpráví, svévole šlechty. Osvícená šlechtična Kateřina, která se přikloní na stranu poddaných a položí za ně život. Boj dobra se zlem, otevřený konec.. Takový výrazně drsnější Robin Hood, ovšem tím tedy nevhodný pro děti, což sledovanost filmu taky značně limituje. Dojmy zůstávají rozporuplné. Na film jsem se těšil, rád jsem se na něj podíval, asi se na něj zase někdy podívám, ale převládá zklamání nad neuspokojeným očekáváním. Jan Žižka chtěl prostě víc.

plakát

Přání k narozeninám (2022) 

Příjemná lehká komedie s parádním obsazením. Žádné velké umění, ale film pro pobavení. Chvílemi jsem se smál, až mi tekly slzy, chvílemi jsem měl pocit, že tvůrci zbytečně tlačili na pilu. Pokud bych mohl film hodnotit i podle ostatních diváků v kině, jednoznačně největší výbuch smíchu vyvolala scéna s policisty. Už samotný začátek scény, kdy jsme pochopili, koho do role policistů tvůrci obsadili. No a pak celý průběh silniční kontroly.. Pecka. Chvíli mi trvalo, než jsem panu Pleslovi uvěřil, že hraje opravdu takového blbce.  Výkon paní Holubové a pana Duška není potřeba jakkoli komentovat. Paráda. I všichni ostatní herci sehráli své role na výbornou a představitelé dětských rolí jsou už malými velkými profíky. Jestli má film nějaké nedostatky, není to rozhodně výkonem herců, ale přecpáním scénáře komickými gegy. Grotesknost první poloviny filmu ne úplně koresponduje s napětím na vodě a sentimentálním závěrem. Nicméně, pobavil jsem se příjemně, dávám tři hvězdičky a tvůrcům děkuji.

plakát

Český sen (2004) 

Autorům se povedl ve své době nedocenitelný, dnes ovšem víme, že naprosto nadčasový snímek, který by měl být určitě pouštěn už dětem na základní škole v rámci občanské výchovy, aby si uvědomily sílu informací, ať v reklamě či politické propagandě. Obdivuji odvahu mladých filmařů, že šli do rizika takto konfliktní situace. Film je krásným zrcadlem nás samotných. Ještě dnes mnoho lidí běžně používá anonymní konstantu "oni" jako hromosvod (za všechno můžou oni), výhrůžky (oni vám to zatrhnou), náhražku vlastní zodpovědnosti (za to snad odpovídají oni). A ještě dnes se najde mnoho takových, kteří dají svou nepříjemnou zkušenost do souvislosti s nijak nesouvisejícími věcmi, aby si ospravedlnili svůj příklon na tu "správnou stranu" (..pán teď tedy rozhodně nebude hlasovat pro vstup do EU. To tedy těm filmařům natřel, chlapík). Mé velké uznání mají všichni ti, kteří se dokázali v tu chvíli zamyslet a třeba se i pobavit vlastní důvěřivostí. Prý jsme nejateističtější země Evropy. No nevím, tady autoři snímku předložili důkaz, že dokážeme věřit komukoli a čemukoli. Pánové, velké díky!!

plakát

Betlémské světlo (2022) 

Na film Betlémské světlo jsem šel s velkým očekáváním. Od začátku jsem se dobře vpravoval do děje, vnímal a užíval si jemný humor a osobitou hravost dalšího z filmů pánů Svěráků. Úžasné bylo dokonalé zasazení povídky Betlémské světlo, které se jako hlavní motiv vine celým filmem a jeho ztvárnění hlavními postavami. To, že dialogy přesně kopírovaly svou literární předlohu jen dokazuje, že byla od začátku napsaná dobře, a že na ní autor nepotřeboval dodatečně nic měnit. Když jsem ji před několika lety četl, nepředstavoval jsem si za postavami žádné konkrétní tváře. Výběr herců byl naprosto dokonalý. Nevěřím, že by tatínka zahrál někdo lépe než pan Javorský. Úžasný byl i pan Macháček v roli mistra chráněné dílny. Paní Kolářová je mnohonásobnou filmovou partnerkou Zdeňka Svěráka a stejně jako v ostatních filmech, byla i v tomto filmu partnerkou dokonalou. Tereza Ramba. Neuvěřitelné. Myslím, že v kině každý muž záviděl Vojtěchu Kotkovi jeho roli. Film bych nedával do série k většině Svěrákových filmů. Spojil bych ho svým pojetím pouze s filmem Akumulátor. Prolínání reálného světa se světem představ dosáhne takového rozměru, že si divák v závěru filmu uvědomí, že stejně jako filmový pan spisovatel si není vůbec jistý, které postavy a situace byly smýšlené a které skutečné. Děkuji tvůrcům za další úžasný film.

plakát

Devadesátky (2022) (seriál) 

Velmi dobře udělaný seriál navázaný na skutečné události porevolučních let. Perfektně obsazené postavy, dobové reálie. Nechybí napětí ani humor. Jediné, co mi snad trochu vadí, že nám tvůrci nedopřáli víc dílů. Rozhodně bylo na co koukat a určitě se zase moc rád podívám. Tvůrcům děkuji za výbornou práci.

plakát

Srdce na dlani (2022) 

Děkuji tvůrcům za snímek, který tato doba potřebovala. Moc jsem si ho užil. Vlídný příběh plný naděje a bez výraznějších negativních emocí je balzámem na duši. Luxusní herecké obsazení, krásné výkony v hlavních i vedlejších rolích. Vlastně bych řekl, že v tomto filmu nebylo vedlejších rolích. Jen rolí, které neměly tolik filmového času jako některé jiné. Bolek Polívka, pan herec, který zraje jako víno, ani nepotřebuje chválit. Jednoznačně super. Stejně tak i paní Balzerová. Ať hraje cokoli, je v tom láska k roli i divákům. Vladimír Polívka sehrál roli sportovce po úrazu připoutaného na vozík naprosto věrohodně. Jana Pidrmanová a Matouš Ruml, pár, který k sobě prostě patří. Jako divák s trochou nadsázky nechápu, že nejsou manželé i ve skutečnosti. Dokonalý výkon. V rolích s nejkratší dotací filmového času naprosto dokonale zazářili Lukáš Příkazký, jehož cca 20ivteřinový výstup hodnotím jako jeho zatím nejlépe ztvárněnou roli a Hynek Čermák, kterého by v této roli na tomto místě nečekal asi vůbec nikdo. Dokonalý byl i jeho partner Petr Vaněk, který svými cca třemi výstupy otevřel a přiblížil divákům dosud stále tabuizované téma homosexuality. Úžasný výkon předvedl chlapec (Jenda Čadil?), jeho glosy rozesmívaly i dojímaly celé kino. Perfektní výkon velkého malého herce. Není v mých silách hodnotit všechny herce, ale všichni si zaslouží velký potlesk a poděkování.

plakát

Zbožňovaný (2021) 

Je až neuvěřitelné, kolik děje dovede zahrát jen několik dobře vybraných herců. Zaujal mě i výběr 3 generací žen jedné rodiny, které do sebe typově naprosto zapadly. Úžasný herecký výkon podala ve své záporné roli paní Chýlková, které je mi nakonec až líto, protože v očích diváků jí takto dokonale zahranou sobeckou mrchu už nikdy nikdo neodpáře. Věřím, že si roli užila. Děkuji tvůrcům za pěkný zážitek a happy end.

plakát

O vánoční hvězdě (2020) (TV film) 

Taková milá pohádka. Krásné prostředí, krásné kostýmy, výborní herci. Vojtěch Kotek nezazářil v roli učitele o nic méně než hvězdy, Tereza Ramba byla uvolněná a ve své roli, která ji dávala svobodu rozletu, působila přirozeně a nenuceně. Aňa Geislerová si jednou střihla záporňačku a Ondřej Sokol přitroublého sobce. Oba si role evidentně užili. Trochu mě mrzí nedotaženost role královny, která naslouchá cizí hvězdě, která se jí vlichotí do přízně. Taky nedávalo úplně smysl, že některou hvězdu dobíjí přítomnost lásky, jinou ne. Námět byl trochu vyumělkovaný, ale herci se s ním popasovali statečně a s humorem. V současné tvorbě tato pohádka patří rozhodně mezi to lepší. Kdybych měl srovnávat s některými slátaninami, které nám naše televizní stanice o Vánocích nabízí, dal bych čtyři hvězdy, ale docházelo by nutně ke snižování nároku diváka a kvality filmu. Hodnotím proto třemi hvězdami.