Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Fontána

Fontána (2006)

„Death is a disease, like any other. And there's a cure. A cure - and I will find it!” Těžko se dá napsat komentář o Fontáně, jenž by vystihl její kvality a důvod, proč právě TO je můj favorit z těch stovek filmů, jenž jsem za svůj krátký život shlédl. Snad bych mohl začít s parafrází spolužáka, který podle mne vystihl zásadní vlastnost tohoto skvostu: "Na Fontánu můžeš koukat do konce života a přesto jí můžeš každý den pochopit jinak." A měl pravdu. Rok a půl po návštěvě kina jsem si "jí" opět pustil, muselo to být asi již po páté, a z naprosto neznámého důvodu jsem se při scéně Izziny smrti naprosto zhroutil a zbytek filmu se mi hlavou honila pouze myšlenka "Aronofsky je génius"... Hodně lidí Fontánu považuje pouze za kýč, jenž je příběhově naprosto chudý a ve výsledku se jedná pouze o vizuálně precizní jízdu. S tím ale musím nesouhlasit. Vždy, když jsem "ji" sledoval po nějaké době, tak vždy na mne působila jinak a vždy mne jiným způsobem srazila na kolena. A právě to je ona "magie" tohoto filmu. Záleží pouze na tom jak k Fontáně přistoupíte, jestli jste měli špatný den, ztratili jste blízkého člověka či jste znovu objevili lásku. Všechny tyto aspekty má Fontána v sobě, stačí pouze přistoupit na režisérovu hru a spolu s hlavními hrdiny může člověk, byť na krátký moment, dosáhnout věčnosti. Best of Movie!

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

„I am Jack's smarting revenge.” Mistr napětí, David Fincher ve vrcholné formě, z rukávu vytahující eso v podobě myšlenky Boj osvobozuje tělo a duši. Intelektuální scénář pohybující se na široké škále kontrovezních témat, hereckým koncert nejvyšší jakosti a nehorázně chytlavý vizuál. Klub rváčů je pro nové tisíciletí stejně podstatný film, jako Matrix bratři Wachowských. Režisérův opus magnum!

Sunshine

Sunshine (2007)

„Only dream I ever have... is it the surface of the sun? Everytime I shut my eyes... it's always the same.” Boylův masterpiece zbožňuji duší a miluji srdcem nade všechny vesmírné filmy pozemské kinematografie. Dokonalá souhra obrazu, úderné hudby a hereckých výkonů. Co vše jste ochotni obětovat pro vlastní přežití a přetrvání lidského pokolení na planetě Zemi? A zaslouží si obyvatelé modré planety vůbec přežít? Do každého detailu vykreslené charaktery, režie úderná jako beranidlo a to vše zakončeno v intenzivně gradujícím finále. Sunshine vás pohltí jako světlo a nepustí do závěrečných titulků. Tohle je pravý nářez o záchraně lidstva!

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Nadčasové dílo svižně se pohybující mezi žánry za zvuků Vangelisovy omamné hudby a s temně mrazivým lookem futuristického Los Angeles v pozadí. „Best of Sci-Fi” v dokonalém balení od vizuálního mága Ridleyho Scotta.

Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek (2005)

Aneb jak podle dokonalé knihy natočit dokonalý kinematografický zážitek. Jane Austen obdařila film jedinečnými dialogy, Dario Marianelli nebeskou hudbou a Joe Wright svým ojedinělým citem pro kompozici obrazu. K maximálnímu požitku ze sledování pak přispívá Keira Knightley, která svou temperamentní a veselou Elizabeth ztvárnila s takovou lehkostí, že i ten sebepatrnější dialog dokáže po dlouho dobu vykouzlit úsměv na rtech. Romantický žánr v té nejčistší podobě!

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell (1995)

„The net is vast and infinite.” Jaké to je, když nevíte kým doopravdy jste? Když pochybujete o své lidskosti každou sekundu svého života? A existuje vůbec ještě hranice mezi člověkem a strojem? Tolik otázek a tak málo odpovědí. Ghost in the Shell, audiovizuální nářez s geniálním příběhem, je naprosto jiný, jak většina kinematografické tvorby 20. století. A je to právě ta odlišnost, ať už se jedná o úchvatný scénář, nářezovou hudbu či dech beroucí animaci, která z něj dělá nadčasové dílo a nejlepší cyberpunkové anime historie.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (2007)

„Can't figure it out. You want to be like me or do you want be me?” Westernová poezie o přátelství, lásce, nenávisti, zradě a smrti. Cassey Affleck, pravděpodobně největší talent své generace, jako úlisný Ford září. Jeho gestikulace, hlas a pohled staví film nad rámec svého žánru. Jeho výkon je tak dokonalý, že zastiňuje i samotného Brada Pitta, jehož Jesse, maniak - bezcitná stvůra a zároveň šarmantní gentleman - chladný vrah je učebnicová ukázka vytříbeného herectví. Hudba dvojice Nick Cave a Warren Ellis, dovoluji si označit za jeden z nejlepších soundtracků historie, pomalu plyne skrze děj a pouze dokončuje celkovou emocionální hloubku snímku. Vrcholem se pak spolu s hlavními představiteli stává sama obrazová stránka, umělecké dílo v každém detailu. Pára od přijíždějícího vlaku, zasněžené jezero, obilí políbené sluncem. To vše zakončeno v intenzivně gradujícím finále, které pouze potvrzuje moje přesvědčení, že tohle je nejlepší western 21. století.