Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (57)

plakát

Jako v bavlnce (2020) 

Parádní záležitost s originálním příběhem o bezcharakterní, cynické mrše, kterou zahrála skvělá Rosamund Pike. Kontrovezním námětem připomíná Lord of War (Obchodník se smrtí), kterého ztvárnil Nicolas Cage, který je také hůře ztravitelný pro osoby se silným morálním cítěním.

plakát

Grinch (2018) 

Velmi příjemné zpracování 61 let staré předlohy, kterou napsal Theodor Seuss Geisel (aka Dr. Seuss). Pro američany vánoční klasika, u nás méně známá záležitost. Pro milovníky původního zpracování (How the Grinch Stole Christmas!) či hraného ztvárnění v podání Jim Carrey, bude animovaná verze bude nejspíš zklamání, které nepřináší nic nového. Nicméně pro mladé publikum zábavné zpracování neotřelého příběhu má určitě své místo.

plakát

Top Gun (1986) 

Film, který měl ambice vyprávět o dvou frajerech ve slunečních brýlích lítajících v rychlém letadle, nakonec výrazně předčil očekávání. Takový odrazový můstek pro kariéru Toma Cruise, poté co Patrick Swayze, Nicolas Cage, Tom Hanks, Sean Penn a další herci odmítli hlavní roli v tak "hloupém" filmu. Letecké scény působí hodně chaoticky, použitím teleobjektivu se sice přidá na akčnosti záběru, ale divák ztrácí v ději... ale o ten vlastně vůbec nejde. Přídáme jízdu na motorce při západu slunce, lovestory s instruktorkou a máme recept na jasný americký armádní kultovní film.

plakát

Perfektní den (2015) 

Jeden z nejzajímavějších válečných filmů vůbec poukazuje na problémy, kterým se nikdo příliš nevěnuje. Posláním více vojaků UN (United Nothing) se žádný konflikt nevyřeší, možná jen oddálí nevyhnutelné.

plakát

Anthropoid (2016) 

Zpočátku czenglish mi trhala uši, buď to mají natočit česky nebo anglicky. V druhé polovině už naštěstí čeští herci moc nemluvili, zato přišlo krásně sestříhané napínavé drama, které si člověk užije i když ví jak to skončí. Jsem rád, že se tomuto tématu dostalo kvalitní zpracování se zahraniční produkcí.

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

Tak se ten Leonardo proplazil k tomu Oscarovi. Tím končí jeden z nejrošířenějších vtipů po internetu. Škoda. Škoda taky toho, že to má takový nereálný scénář. Úchvatná kamera, příroda, i ten DiCaprio je dobrý, ale pořád tomu něco chybí.

plakát

Noe (2014) 

Jestli si v Hollywoodu může někdo říkat nezávislý režisér, tak je to Aronofsky. Poslední roky se kinematografie omezuje na to, že vykrádá předchozí úspěšné filmy ať už formou remake (Šílený Max) nebo natáčení nekonečných pokračování (Star Wars, Avengers, ... ) či kopírováním zavedených klišé. A lidem se to líbí. Jo! Zajdou do kina na popcorn movie, sledují jak zabijou záporňáka a nakonec to skončí velkým happy endem a oni odcházejí spokojeně domů a film vydělá za první víkend $200 mil. Aronofsky jde trochu jinou cestou, vypráví známý mýtus takovým způsobem, že dokáže naštvat křesťany, židy, muslimy, masožravou část populace, filmové kritiky no, prostě jde proti proudu, proti všem. A tímto vnáší na postavu Noeho nový, neotřelý pohled, který ho zobrazuje jako "normálního" chybujícího člověka, který občas klopýtne a musí se vyrovnat s tím, že mu jeho Bůh neodpovídá.

plakát

Fontána (2006) 

Rozpočet $30 mil., celosvětové tržby $15mil. Je poněkud neobyklé, aby film o lásce, nesmrtelnosti a smyslu života byl natáčen s takovým rozpočtem a evidentně Aronofsky přestřelil, ale třeba si tím získal věčné místo v síni filmové slávy. Tam někde, kde se rozhodně nepředávají Oscary. Film získal Golden Schmoes za "Most Underrated Movie of the Year". Úchvatnou vizuální stránku bez digitalních efektů, podtrhují ohromné výkony Hugha Jackmana a Rachel Weisz. Ti, kteří čekají odpovědi na zásadní filozofické otázky se jich nedočkají. Film nabízí více otázek než odpovědí, pro ty, kteří se nad ním budou chtít zamyslet. Podbarvené hudbou Clinta Mansell The Fountain slibuje silný emocionální zážitek, který není pro každého, ale posunuje sledování do kategorie nezapomenutelných filmů.

plakát

Humr (2015) 

Absurní příběh z budoucnosti, který se odehrává především hotelu v okolních lesích, tedy dosti netypickém prostředí pro sci-fi. Příběh vypráví neosobním tónem odtažitý hlas Rachel Weisz ve stylu filmů Wese Andersona, jen tomu chybí spád a typické barevné scény. Násilné scény zase připomínají Stanleyho Kubricka a absurdita prostředí typická pro THX 1138 od George Lucase. Problém je, že dohromady to nefunguje a člověk odchází s dojmem, že si vlasně není jistý co to proboha viděl.

plakát

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů (1983) 

Slabší díl, ne-li vůbec ten nejslabší. Medvídci Ewokové jsou nesnesitelní a jejich zapojení do děje pouze shazuje celou ságu. Jeden by řekl, že alespoň co se týká infantilnosti tento díl nemá konkurenci, ovšem Jar Jar o 20 později dokážet předčít mnohá očekávání. Dějová linie s Darth Vaderem a Lukem je super, jen by se to dalo zkrátit minimálně o hodinu hluchých scén.