Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (338)

plakát

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) 

A long time ago in a galaxy far, far away... Nesmrtelný a nejlepší Sci-Fi kult všech dob a všech galaxií. Tímto dílem odstartovala (možná) nejlepší filmová sága, která přinesla spolu s prvním (čtvrtým) dílem opravdu revoluční vizuální a zvukové triky, legendární kostýmy a vůbec dala žánru "Sci-Fi" nový význam. Když vezmu v potaz, že byl snímek natočen v 70. letech, tak nenasytně žasnu a ukláním se před (právem) uznávaným režisérem - Georgem "toy boy" Lucasem. Star Wars je snímek, který nikdy nezestárne a spolu s nerozlučnou a nezkonale vtipnou (kovovou) dvojící C-3PO a R2-D2 zůstane (jako moje srdcovka) jedním z nejlepších vesmírných dobrodružství. Hodnocení: 10/10.

plakát

Braindead - Živí mrtví (1992) 

Naprostá kultovka, kterou snad nelze strávit bez znechucených pohledů a smrsknutých žaludků. Zombie masakr s hektolitry krve a hlavně geniální parodie na Splatter horory (dokonce bych řekl, že se snímek dá považovat přímo za "splatter"). Náramně jsem se po celou dobu bavil a vyžíval v zábavném vraždění zombie, které (zdánlivě) nemělo konce. Scénu ze "přátelskou" sekačkou považuji za jednu z nejlepších scén filmografie vůbec. Peter Jackson je naprostý úchyl (!!!) a pozdější režie slavné trilogie jenom dokazuje jeho uměleckou všestrannost a obrovský talent, bravo! Hodnocení: 10/10.

plakát

Clerks 2: Muži za pultem (2006) 

EAT PUSSY!!! Lepší návrat nekonvenčních obchodníků z New Jersey si žádný Smithofil nemohl přát. Nejenom, že se Kevinovi podařilo naladit obscénní atmosféru z jedničky, ale jako by krásně naladil na další životní epizodu a na výborné charaktery hlavních postav, které se drží stejných pravidel a dostávají se (vyhledávají) stejně pravdivé životní pravdy a moudra, která přes drsný a nestydatý obal, dokáží upoutat divákovu pozornost a (případně) mu otevřít srdce. V tomto díle jsou však prakticky všechny hlavní postavy více chytlavé a více precizní, což působí záživněji a udává to příběhu vetší hloubku. Tentokrát Dante a Randal začínají pociťovat přítomnost jejich stáří a snaží se zařídit si a srovnat život podle určitých priorit, abi předešli případnému zhroucení jejich už tak dost pohodlného života bez konkrétních cílů. Procítěnost příběhu jsem příjemně přijal a pár kapek slz při konečném vyvrcholení to potvrzovalo. Nesmrtelných hlášek a dokonalých jednoduchých fórků s menší dávkou sentimentu je to (očekávaně) dost a nové zábavné postavy (včetně úžasné Rosario Dawson) taky zabodovali. Jěště bych určitě zmínil, že nová verze Jaye a silent Boba je naprosto senzační a coolová. Když ještě vezmu v potaz parádní a svižnou hudbu, dokolanou režii či "přátelského" osla, tak si Clerks 2 zasluhují oslovení: dosavadně nejlepší výtvor génia Kevina Smitha a záruka pro dobrou (ikdyž trochu krutou) zábavu. Hodnocení: 10/10. PORCH MONKEY 4 LIFE

plakát

Nelítostný souboj (1995) 

Tak úžasná práce režiséra, kterou ve snímku Heat Michael Mann předvedl, se jen tak nevidí. Všechny filmové aspekty jsou nádherně naladěny a společně působý více než úchvatně. O akčních sekvencích snad nebudu ani mluvit, protože neměli sebemenší chybičku (hlavně tedy přestřelka při útěku z banky). Charisma De Nira a Pacina by se dalo krájet a jejich profesiální přístup a herecká "vyladěnost" jenom přihrávala do karet celkovému hodnocení. Scéna, kdy Neil sedí z Vincentem v restauraci je nezapomenutelná a poslední "soukromá" hra na kočku a myš též. Na filmu mě osobně drobně kazila dojem jeho délka, ale jak jinak vystihnout ten vnitřní souboj Vincenta z jeho soukromím životem a vůbec jeho pracovní závislost. Hodnocení: 9/10.

plakát

Rain Man (1988) 

Silné a tíživé drama o sbližování a bratrském poutu, které i přes velice těžké zkoušky a překážky, pořád sílí a roste. Herecký výkon Hoffmana byl zde (právem) již dost vychvalován, s čímž souhlasím, opravdu jeho životní role, kterou zahrál až těžko uvěřitelně, přesto se mi Seung-u Jo jako trpící autista v J.Korejském snímku Malaton líbil bitkově více. Cruise byl také přesvědčivý, nepřehrával a jeho "dozrání" (proměna) v dospělého byla skvěle a kvalitně zahrána. Příběh emotivní (rozplakal mě) a velice povedený, ražie a výprava též. Zářivý a obstojný filmový kousek 80. let. Hodnocení: 9/10. BTW: Raymondovo „Uh-oh" je nezapomenutelné=)

plakát

Collateral (2004) 

Collateral je opravdu chorošnej krimi thriller, který tiká na sekundu přesně ve všech filmových aspektech. Nenajdete tu výrazněji slabší či méně deprimující scénu, která by narušovala výborně naladěnou tísnivou a mrazivou atmosféru. Stylizace postav dvou hlavních hrdinů, jejich vystupování, osud (poslání) a společné dialogy táhnou snímek kupředu a nedovolí divákovy ohlížet se zpět. Cruise konečně svůj obrovský potenciál uplatnil v roli, která k němu skvěle pasovala a svojí mrazivou bezsoudností působil dokonale vyzrále a tajemně. Maxova proměna (lépe řečeno osobité dozrání) seděla Foxxovi jako přibitá a jeho celkové působení si nominaci na oscara určitě zasloužilo. Nezbývá než pochválit úžasnou režii, hudbu, kameru, střih a scénář. Konečně pořádný napínavý thriller, který i přes drobnou dějovou okatost pořád má co nabídnout a pěkně "zacvičí" i s minimálně zaujatým divákem. Hodnocení: 9/10.

plakát

Scratovo dobrodružství (2002) 

Nenasytná veverka a její homba za vytouženými oříšky, tentokrát však ve svém vlastním krátkometrážním snímku a s hromadnou zásobou ořechů podajících volným pádem, jak se veverka zachová?... No to je snad jasné, žaudek jí zavedl už do neméně prekérních situací a každý kdo viděl Dobu ledovou si tento filmový bonbónek "vycucá" až do humorové nasytosti a ještě mu zbyde pár křečí v břichu s nepřetržítého smíchu a maximálního uspokojení. Prehistorická veverka je zpět a je nekompromisně hladovější a zábavnější:) Hodnocení: 10/10.

plakát

Únos (2006) 

Kraťas s velice jednoduchou, ale přesto precizně zábavnou náplní, která donutí snad každého k smíchu a naprostá ironie osudu je zde každou sekundou vtipnější a drsnější. Postava obtloustlého žabáka se cvakající propiskou je dokonalá=) Hodnocení: 9/10.

plakát

Sim Salabim (2008) 

„V jednoduchosti je krása". Jednohubka pixaru před "velkou bouří" (WALL-E), která svojí úlohu plní naprosto famózně a maximálně naladí a zpříjěmní nástup masterpeace celovečeráku, následujícího bezprodleně po skončení. Směs originálních a vkusných fórků, zabalených do příjemného "obalu" s (tradiční) pixarovou animací bez drobné chybičky. Každičkou sekundu jsem se bavil a kraťas mě doslova očaroval. 10/10

plakát

VALL-I (2008) 

WALL-E je nejkrásnější pixarovka s vůbec největším kresleným sympaťákem v hlavní roli. Roztomilejší gestikulace a nevinnější či pravější láska snad nikdy takhle dokolane nepůsobila a "nevyzařovala" tak rovnočaře a příjemně jako tomu bylo v tomhle animáku. Tvůrci darovali robotům opravdu zázračný život a ikdyž zde lidstvo vypadalo zcela zaostale a oproti robotům dost bezmyslně, dodávalo to snímku patřičnou energii a pasovalo to do promyšlené pointy. Robotí jednoduchá láska byla čarovná a okouzlující, nelze než si ústřední pár zamilovat a soucítit s ním. Tu všechnu nádheru ještě podpořilo famózní vizuální zpracování a stylizace okolního prostředí se zajímavými roboty, defakto každý s jiným "posláním" a údělem ve vesmírném "obyváku". Nejlepší animák roku a možná i všech dob. Hodnocení: 10/10.