Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (338)

plakát

Kokain (2001) 

Příběh o člověku, který chtěl vše a skončil s ničím. Když pominu současné odpikávání trestu i fakt, že přišel o lásku své dcery, život Georgeho byl velice pestrý a barvitý, prožil a poznal toho víc než většina "volných" lidí a stereotypní, nudný život (který se mu vždy protivil), rozhodně nezažil, však musel toho obětovat mnoho a zůstal sám, nikým nemilován. Při sledování Georgova příběhu jsem si mnohokrát přál býti na jeho místě a užívat si do skonání duše, ale silně emotivní "dopad" Georgových skutků mě donutil přehodnotit jeho situaci a pochopil jsem, že nezdílí žádné štěstí a zůstal na vše sám, což je snad to nejhorší lidské neštěstí. Kazetová zpráva otci a konečná halucinogenní scéna vyšvihla bio-snímek do velice dobrých kvalit a já slavím spokojení. Ze zahraných rolí stojí nejvíce za zmínku bravůrní Ray Liotta a již tradičně dokonalý Depp. Hodnocení: 7.5/10.

plakát

Babylon A.D. (2008) 

Babylon A.D. je neuvěřitelně bezpointový Sci-Fi guláš, tvářící se strašně duležitě, originálně a atypicky, avšak otřesně "přestřihaná" poslední třetina naprosto ničí vše kladné na tomto snímku a zůstává pouze horoucí paskvil se vždy děsně cool Vinem. První polovina, respektive vše před přestřelkou na New Yorské ulici se dalo brát jako VELICE slušná postapokalyptická vize dobrého akčňáku, ale následující "půlhoďka" zhatila vše pěkné, až ve mně zůstalo pouze nutkání přerušit utrpení a ukončit přehrávání, "dokod to ještě jde". Zvědavost však byla silnější a dostalo se mi naprostého "madlajsu" a scénáristického úletu. Neshody Kassovitze s výše povolanými stála snímek logiku a slibně vypadající projekt skončil ve filmových troskách. Nejvíce mě to mrzí kvůli charismatickému Vinovi, protože mám jeho B-čka rád a od jeho "restartu" po delší filmové pauze jsem očekával více (návrat do Hollywoodské první ligy mu Babylon zdřejmě nevynese). Stalo se co se stalo, chybami se člověk učí (producenti snad též!?) Hodnocení: 2/10 BTW: vyhoťte střihaře!

plakát

Svět podle Prota (2001) 

filmová lahůdka plná optimizmu a krásy (dokonalosti) každého člověka. Vše začíná hrozně příjemně a pohodově, však tempo neustále roste a tajemství se pomalu osvětluje - dochází k velice procítěné dramatické části a snímek doslova mutuje k nepoznání od první "volnější a uvítací" části (což možný důvod většiny slabších hodnocení - někomu to nesedlo). Skvělý příběh dirigoval Softley naprosto famózně, protože natočit film zavýslý pouze na vzájemných konverzacích mezi "doktorem a pacientem", s absencí jakékoly nudy a naopak velkou dávkou "šťávy", která nutí diváka přemýšlet a zamýšlet se spolu z doktorem o záhadném tajemství, není vůbec lehké a já před režisérem smekám. Nejvěčí poklonu si samozřejmě zaslouží neuvěřitelný Spacey, to jak pojal "návštěvníka z jiné planety" a jeho chování vůči vnějšímu prostředí bylo dokonalé. Proměny, které ve filmech podstupoval skvěle prezentoval a scéna z banénem - na to jen tak nezaomenu;=) Jeff Bridges byl výtečným "soupeřem" a vůbec kouzlo tohoto snímku tkví hlavně v té lidskosti(v příběhu o mimozenšťanovi, trochu zarážející né?), toho pocitu naděje jenž (nejenom) pacienti prožívaly...K-PAX je důkaz, že k výbornému Sci-Fi nepotřebujete žádné speciální efekty. Hodnocení: 9/10.

plakát

Komplic (2007) 

Lookout nevyužil možného potenciálu, postižení, jenž hrdina utrpěl nebylo podáno ani tak zdaleka efektivně a "chytře", jak by mohlo být (viz famózní memento). Čekal jsem více zvratů, napětí, klišé, vůbec více mysteriózních vsuvek, ale dostalo se mi průměrného dramatu s mírně napínavou konečnou "rozhodni se" situací a slušnými hereckými výkony. Daniels i Levitt zahráli opravdu slušně a solidní příběh drželi v určitém stupňujícím tempu, Fisherová vše svým krásným úsměvem zpříjemňovala a i pár hlášek celkem ušlo, však o žádné převratné dílo se nejedná a "Lookout" stéká do průměrných (možná lechce nadprůměrných) filmových řek. Jednoduše řečeno: nic pamětihodného a originálního se neudálo, radši si stokrát pustím memento, přičemž si vychutnám to náromnou a maximálně využitou stylizaci zůčastněných postav, což zde drobánek pokulhávalo. Hodnocení: 6/10. BTW: že "peníze jsou moc" je sice pravda, ale jak by řekl Alexander Supertramp "peníze a moc nutí lidi k lžím a přetvářce, to kvůli penězům, jsou lidé opatrní.." -to je však z trochu jiného soudku=)

plakát

Disaster Movie (2008) odpad!

Disaster Movie je další zoufalý tah na divákovu peněženku a kazí vše, co "film" (obecně) dělá zajímavým a veleváženým druhem umění. "Příběh" a nějaké strukturální opodstatnění zde nenajdete, jedná se pouze o rádoby zábavné a víceméně nesouvislé scény (úryvky), dosazené do rozpolceně kýčovité zápletky, což samo o sobě snímek vede k fatálnímu neúspěchu. Disaster movie je drobný zubní kaz na obstojném chrupu filmového umění a dokud budou tvůrci typu: Jason Friedberg a Aaron Seltzer stále točit, filmový chrup nebude nikdy čistý. Ovšem pokud berete škrábání nehtama po tabuli za příjemnou věc, tuto "katastrofu" si třeba i užijete (nebo k ní budete míti blíže nežli já). Vtipné momenty: Justin "měl jsem hodně prdelek" Timberlake, jsem jumper (aneb "to je chlapík, co zničil Hvězdné války") a chipmunkové v "evil" verzy = není to na 90min. ku*evsky málo? Hodnocení: 0/10.

plakát

Vesmírní opičáci (2008) 

Naprosto tupá pohádka, které nebudu zvedat hodnocení za úžasné vizuální zpracování (dnes to u animovaného celovečeráku beru jako standart), když vše ostatní stojí za starou bačkoru a každým divákovým rokem, klesá o stupínek úroveň zábavy. Pár sucharů stálo za slabý úsměv (narážka na Davida Bowieho vskutku ušla a hybridní screamující postavička s obrovskou "kebulí" budila větší zájem), ale tak sprostě (ne)využitých 80 min naprosto omletým a jednoduše přímočarým příběhem se slyzkým krutovládcem a vybuchující sopkou - to je i na pohádku dost bídné. Možná bych dal i 2 hvězdy, ale nějak nevidím důvod, přoč tak učinit, nebo se pletu? Hodnocení: 2/10.

plakát

Boj (2007) 

Jet Li vs. Jason Statham = přepointovaná rádoby cool shitka s absolutně nevyužitým potencionálem, jenž snímek pevnějším scénářem mohl mít. Vše je moc postavené na hlavu, žádná chemie mezi postavamy neprobíhá, ani kamera není stabilní a "koukatelná" v závanu akčních přestřelek. Sice jsem zažil horší pokusy o kvalitní akčňák, ale mé očekávání na "war" bylo tak vysoké, že tuhle slátaninu nemohu ocenit "dobrým" hodnocením. Z nadějně vypadajícího projektu se vyklubala další tuctová vyvražďovačka s absencí dobré filmařiny. Hodnocení: 4.5/10.

plakát

Kickboxer (1989) 

Typická a stokrát ohranná zápletka, však s náramně kouzelnou atmosférou (která tkví v efektivně laděném tréningu). Van Damme je v nejlepší formě a jeho osobité charisma snad nikdy nebylo větší. Ikdyž má více k bojovníkovi než k herci (co si budem nalhávat, jeho herecké kvality jsou nulové), když začne mávat nohama do všech směrů a výšek, stojí to za to. Velmi kvalitní B-čko s dobrým záporákem a filmové dílo patřící k tomu lepšímu ve Van Dammově herecké kariéře. Hodnocení: 6.5/10.

plakát

Travička zelená (2008) 

Nevím na čem Seth Rogen při psaní scénáře ujížděj, ale měl by přestal hulit, alespoň při tvoření příběhu k filmu (nebo že by neměl?). Není to vůbec špatné, rozhovory a způsob jak se mezi sebou dealer a zákazník baví je dokonalý, vůbec většina dialogů je skvěle promyšlena a napsána. Snímek však pluje mezi mnoha žánry a druhá polovina ztrácí šťávu (akční vsuvky se mi moc nezamlouvaly). Přesto pár hluchých míst a nedostatečné prostříhání filmu nenarušilo tu pohodu s tripjointem v puse, při vyznání lásky přes telefon (a reakci na navrhlou svatbu druhé polovičky), při oboustranné signalizaci "nenápadným" zakuckáním (ta etikecké přinastavení ruky Saula mě dostalo), či při závěrečné rekapitulaci svěžího dobrodružství (včetně sčítání počtu zabitých). Když si to tak připomenu, byla to praštěná jízda ve všech směrech, ale nebylo to vůbec špatné. Hodnocení: 6/10 (snímek patří k těm lepších komediím se "zelenou" tématikou).

plakát

Faktótum (2005) 

Další variace Henryho Chinaski, tentokrát však v podání Matta Dillona. Rourke mi na básnického ožralu seděl trochu více, hlavně tedy fyzicky, ale Matt tu vizy "spokojeného" a povalečského ožraly s žádnými nároky na život vystihl trefně (a po svém). Je to i celkem ponaučné, hlavně životními pravdami a tou onou ironií osudu či krutou nadsáskou. Celé lehké drama doprovází opravdu suchý,černý humor a zajímavá autentická vidina světa očima "vždy spokojeného" Hanryho. Jo to celé takové nesmírně sympatické a realistické, svojí "hloubkou" názorů to musí každého stát minimálně zamyšlení nad nenáročným životem hlavního hrdiny. Všechny postavy jsou samozřejmě skvěle stylizovány a o tom to vlastně celé je - o postavách, takže spokojenost. Hodnocení: 7/10.