Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 871)

plakát

Ghost in the Shell 2: Innocence (2004) 

Nedávno jsem si postesknul, na to, že už se nevyrábějí pořádné sci-fi. Dnes už je vše jen o efektech, a dobrého příběhu by se člověk dohledal. Jedním z kultovních sci-fi je Blade Runner. Innocence je plnohodnotná alternativa. Film je postaven na zajímavém příběhu, nepostrádajícím, někdy až přílišnou hloubku. Atmosféra filmu je podobná jako v Blade Runnerovi. A samozřejmě nechybí nádherné akční scény, které by mohli závidět i bratři Wachovští. A to vše je brilantně nápaditě nakreslené a animované. Ze zpracování se mi fakticky tajil dech. A tak nemohu jinak, než dát plný počet.

plakát

Alexander Veliký (2004) 

Ultimate cut = 5*; kinoverze 2*: oceňuji, že se Stone nepokusil natočit klasický hrdinský epos, ale portrét rozpolceného dobyvatele. Bohuže rozpolcenost se přenesla i do jeho snímku. Největším kemenem úrazu je to, že se jedná o tříhodinovou nudu. Děj je o ničem a je nezajímavý, a ani fandové bitevních scén si moc neužijí. Sice určitě existují diváci jimž velkolepost a velká jména stačí, mě však ne. Colin Farrell se absolutně nehodí na to, aby hrál homosexuála, na to je moc kaňour a taky na to herecky nemá. Anthony Hopkins je ve filmu tak nějak navíc. A spíše populární, než dobrá herečka Angelina Jolie sice haje celkem solidně, ale její dialogy jsou napsány tak nezáživně, že by po tom scénáři nesáhl ani Hallmark. Jared Leto sice není v tomto filmu špatný, ale zato bezvýznamný. A tak zbývá už jen pěkná, ale prvoplánovitá hudba skladatele, který se za posledních pár let výrazově nikam neposunul. Nejmíň 30 let starý Spartacus je mnohem lepší. Skečovitý Gladiátor je také lepší a dokonce i hloupá Trója je lepší, protože tam se divák nenudí, alespoň při bitevních scénách. Oliver Stone už svým fanouškům naznačil jakým směremse bude ubíratl v reklamě na DVD, nebo co to bylo, a Alexander je toho důkazem. Ale měl raději zůstat ve Vietnamu. To by bylo pro všechny lepší.

plakát

Saw: Hra o přežití (2004) 

Dlouho jsem neviděl tak moc originální film. Scény jsou zde nasekány jedna za druhou, takže nudit se při takovémto filmu prostě nejde. Napětí je zde přehršel a lekaček taky dost. Sice bych měl určité výhrady k logičnosti a uvěřitelnosti, ale když zvážím skvělé vizuální ztvárnění, které místy připomíná atmosféru obrazů Francise Bacona, tak tomu těch 5* prostě dám. O něco podobného se myslím pokoušeli Mindhunters (vrah který to má všechno geniálně naplánované a líčí bizarní pasti na své oběti), s tím rozdílem, že Mindhunters je slátanina.

plakát

Blaník (1997) (divadelní záznam) 

Blaník mi sednul. Docela nízká hodnocení mě překvapují. Podle mého je zde více než jinde vidět smysl pro humor a cit pro jazyk tvůrců. Ale ještě jsem dost her neviděl. takže možná pak změním názor.

plakát

Everest (1998) 

Jako milovník hor a fanda do lezení nemám jinou možnost, než dát plný počet hvězdiček. "Nelezci" tento dokument pravděpodobně nedokáží plně docenit, ale myslím, že i jim by mohla imponovat nádherná imaxová kamera, jejíž potenciál je zde plně využit, stejně jako majestátní hudba. Příběhu nelze nic vytknout, je to totiž dokument a ona smutná událost se opravdu seběhla. Jediné co mi vadilo je stopáž, uvítal bych větší délku a více záběrů. Škoda, že takových filmů je tak málo, přitom by si výstupny na osmitisícovky zasloužili více pozornosti, jelikož se pravděpodobně jedná o fyzicky i psychicky nejnáročnější sport vůbec. Asi to prostě není pro masy tak vděčné, jako vrazit někoho na mantinel apod.

plakát

Kill Bill 2 (2004) 

Stejně jako u vol. 1 s odstupem času, dávám plné hodnocení. Zatímco první Kill Bill složil poctu převážně japonským řežbám ze 70. let, druhý se soustředí spíše na ty čínské. Tempo je pozvolnější, ale o to emotivnější je děj a vybroušenější scénář umožňuje některým hercům i něco zahrát. Dělba na dva díly najednou dává obrovský smysl, protože každý film je diametrálně odlišný, ale spolu tvoří naprosto skvělý celek. Chápu, že u nás, kde nemají asijské řežby až takovou tradici jsou reakce vřelé, ale jelikož už jsem k dnešku z tohoto žánru něco nakoukal, vnímáme oba filmy téměř sentimentálně jako fenomenální poctu těmto filmům.

plakát

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989) 

Poslední křížová výprava je ten druh filmu, kde sice jsou nějaké ty chybičky a nelogičnosti, ale je to taková zábava, že to prostě zkritizovat nejde. Na tomhle filmu jsem vyrostl, teď jsem ho po dlouhé době zase viděl a musím říct, že neztratil nic ze svého kouzla. Tenhle film nekriticky miluju a strašně si přeju, aby Spielberg natočil další díl, i kdyby byl minimálně tak dobrý jako Chrám zkázy, tak by to byla událost. Ford je geniální Jones a Connery vlastně taky. Bravo.

plakát

Amores perros - Láska je kurva (2000) 

Ińárritu je borec. Tenhle film je přímým opakem toho, co jsme zvyklí vídat v latinskoamerických novelách. V Esmeraldách atd. jsem svědky neuvěřitelně podprůměrných výkonů, ubohých dějů a černobílých postav. Člověk by si pomyslel, že tam ani nemají filmové školy, když jejich nejvíce viditelný produkt je tak žalostný. Sice je to jako srovnávat Trošku s Kubrickem, ale stejně si to neodpustím. Amores perros díky třem odlišným příběhů umě sestříhaných do filmečku utíká fofrem a člověk se ani nenaděje a už je konec. K tomu se člověk kochá silně nadprůměrnými hereckými výkony, poutavou kamerou a strhující story. Bravo.

plakát

Spalovač mrtvol (1968) 

Juraji Herzovi se podařilo předběhnout filmový vývoj. Natočil na svou dobu nesmírně moderně natočený film. Díky originálním předělovým scénám a doprovodné líbezné melodii film plynule proudí, až je nakonec vystupňovaným brilantním závěrem uzavřen. Z filmu je cítit celistvost a uspořádanost. Každá i ta njemenší součást na svém místě sedí, jako kostička puzzle.