Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 871)

plakát

The Making of 'Star Wars' (1977) (TV film) 

Tento bonus k BD Star Wars je klenot. Ne že by byl tak dobrý, ale je to zajímavé svědectví o fenoménu Star Wars v době, kdy se teprve psala epizoda V. Komentáře průvodců C3P0 a R2D2 jsou fakt trapné, ale ta největší prda je vidět atuetnitcké záběry tanečníků v tričkách SW jak se pohybují do motivů Johan Williamsa v rytmu disca. To skoro zabolí. Ale je to velice zábavné, nebo spíš směšné. Filmu se, ale nedá upřít, že obsahuje nemálo záběrů z natáčení, což je velmi zajímavé především u speciálních efektů. Také rozhovory s naivně působícími herci leccos vypoví o úrovni filmů o filmu té doby. Spíše než dokument o natáčení je to svědectví o době vzniku tohoto fenoménu natočeného za směšných 3,5 mil dolarů.

plakát

A Conversation with the Masters: The Empire Strikes Back 30 Years Later (2010) 

Celkem zajímavý dokument o natáčení nejlepší epizody Star Wars se alespoň trochu blíží mé představě o tom, jak by mělo něco takového vypadat. Lucas zde představí původní koncepci svého scénáře, Kershner promluví o natáčení a John Williams o hudbě. Informace jsou to zajímavé, ale jsou podány nekoncepčně, na přeskáčku a taká poskrovnu. Dokumentům z BD Pána Prstenů, ne Vetřelce toto však ani nesahá po kotníky.

plakát

Star Warriors (2007) 

Dokument o lidech jimž fenomén Star Wars zasahuje do osobních životů víc než je možná zdrávo. Členové tzv. 501. legie z celého světa mají podomácku vyrobené kostýmy stormtrooperů a rádi se v nich ukazjí. Podle mého názoru už je to hranici bláznovství, byť sympatického. No a tihle pošahanci z celého světa jsou pečlivě vybráni a sezvání na nějaký americky megalomanský průvod na nový rok, aby pochodovali městem mezi alegorickými vozy. Co dodat? Dokument je zbytečně dlouhý, stačilo by ho sestříhat do 20 minut. A kecy o nejlšpším dní v životě už mi přijdou také trochu za čarou. Na druhou stranu musím uznat, že jejich seskupení bylo nejlepší a z celého průvodu to byla zdaleka nejmenší hovadina. A asi pořád lepší než Spartakiáda.

plakát

Sanbiki no samurai (1964) 

Velice precizně zvládnutý film, který by se dal popsat jako typické dílo svého režiséra. Jednoduchá, ale zajímavá dějová linie a dobře napsané postavy samurajů, z nichž každý má jinou životní filosofii a přestou se nakonec dají dohromady pro vyšší cíl. Tento a jemu podobné snímky museli v době vzniku pro Japonsko znamenat to co westerny pro američany. I zde se potulní hrdinové rozmanitých osobností spojí, aby bojovali proti zlu. Oproti americkým filmům mají však ty japonské větší filozofický přesah. V tomto případě sice ne takový jako tvorba Akiry Kurosawy, ale to není na škodu. Naopak přímočarý rukopis Hidea Goshi je velice příjemně koukatelný. I zde se vysktují zajímavé úhly kamer, švenky a střihy. Velmi zábavný film, který diváka nezasype těžkostí myšlenek, ale ani neurazí plochostí.

plakát

Nákaza (2011) 

Nákaza je vlastně hodně podobná filmu Traffic: Nadvláda gangů s tím rozdílem, že hlavním činitelem chaosu je zde virus a nikoliv drogy. Avšak efekt na lidstvo je podobný, absolutní nejistota v čemkoliv, orieantace v protichůdných informacích, panika atp. Díky popisu osudů různých postav získá divák opravdu dojem globálnosti epidemie. Sorderbergha moc nemusím, považuji ho za přeceňovaného tvůrce, ale tento film mu sednul. Nevyskytují se zde žádné patetické emoce, dojemné hrdinství, naopak režisér je až chirurgicky chladnokrevný, což dotváří pocit naprosté izolace a jednotlivců od ostatních. Film disponuje nádhernou kamerou a excelentním hudební doprovodem Cliffa Martineze. Plný počet nedám jen pro přílišnou emociální sterilitu, díky níž film diváka tolik nevtáhne.

plakát

Řím (2005) (seriál) 

Kdybych hodnotil jen první řadu, asi bych sáhnul po nejvyšším hodnocení. Zdobí jí tah na bránu a každá scéna působí dojmem, že v seriálu má svůj smysl a děj někam posunuje. Bohužel druhá série trpí nešvarem většiny seriálů a to zbytečnou dějovou vatou v prostředku série. Když se jedná o politické intriky vše funguje, ale u některých podružných dějových linií jsem se nemohl zbavit dojmu, že se jedná o zoufalé nahánění stopáže. Druhá série, tak klidně mohla být poloviční. Jinak koncept seriálu je velmi dobrý. Dává nahlédnout jak do života té nejvyšší třídy, tak mezi obyčejné občany a otroky. Fantastický je casting, samí téměř neznámí, avšak kvalitní herci. Zejména ústřední dvojice jednoduchých legionářů se povedla. Jinak je to klasická produkce HBO sázející na to, že nejlepší reklama je šokování. Tedy sex, násilí a vulgarita. Je na každém, jak se s tím srovná. Připouštím, že je to trošku laciné, nicméně v kulisách Říma ne až tak nepatřičně. Škoda, že seriál skončil, protože i dál by bylo co vyprávět.

plakát

Válka Bohů (2011) 

Podle mého názoru se Tarsem Singh minul povoláním. Mnohem spíše měl pracovat jako filmový architekt, kameraman, či návrhař kostýmů. Tyhle složky jsou totiž to nejlepší, co film nabízí. Jinak se totiž jedná o nevýrazný počin s výraznou estetikou. Děj je velmi nezáživný a slovo „Válka“ v českém distribučním názvu slibující velkolepou podívanou mi nepřišlo jako vhodné, protože vešchny bitvy spočívají v několika dílčích šarvátkách a o nějakých masivních bitvách nemůže být řeč. Nevím, zda-li je režisér i autorem všech konceptů, ale „Immortals“ působí jak dílo režiséra zaslepeného genialitou svých návrhů natolik, že není schopen se od nich odpoutat. Celý film vlastně ani nepůsobí moc velkolepě, protože vše se odehrává v několika málo lokacích, který jako by bylo nutné nasnímat z co nejvíce úhlů, což kupodivu navozuje dojem určité malosti a studiovosti. Škoda.

plakát

Super 8 (2011) 

Super 8 je takový filmový remix kultivních sci-fi. Vnímám ho jako poctu Stevenovi Spielbergovi, což je asi nejepší definice toho co od něj můžete očekávat. Zejména v první polovině, kdy se děj pozvolna rozbíhá, má film autentickou atmosféru velkofilmů 70. let. Skoro až natolik sugestivní, že bych se pomalu nechal přesvědčit, že film vzniknul někdy mezi Blízkými setkáními a E.T. Postupně však tempo zrychluje ve prospěch akce, což je škoda, protože budování atmosféry je rázem ta tam děj sklozne k povrchnosti. Film má povedenou stylizaci, tj. kostýmy, stavby, účesy atp a hodně výrazné dětské herecké výkony, ciž mu přidává na kvalitě, ale díky závěru se jedná o záležitost na maximálně jedno shlédnutí.

plakát

Tintinova dobrodružství (2011) 

Obecně moc digianimákům neoholduju, ale u Tintina, řekl bych má tato technika smysl. Zejména při akčích scénách řekl bych, protože to umožňuje nasnímat děj z roztodivných úhlů a kamerové švenky mohou být tak dynamické že si o tom režiséři před 10-lety mohli nechat zdát. A že se zde režisér vyřádil. Tintin je solidní akční jízda, kterou nepodráží jako čtvrtého Indyho, přílišná infantilnost, protože tento hrdina nemusí být až tak dospělý. Ale film je stějně jako ostatní digiťáky tak nějak studený a sterilní. Není z něj cítit ta láska k filmu, kterou vždy Spielberg do své tvroby vkládával. Mnohem spíš působí Tin Tin jako počítačová hra. Což je škoda, ale naštěstí o tom při rychlém tempu není čas přemýšlet.

plakát

Captain America: První Avenger (2011) 

Na to, že jsem zpočátku vůbec nevěřil, že lze z tak legračně vypadající postavy vyrobit koukatelný film dopadl Captain America více než dobře. Jeho postava je napsána tak, že působí věrohodněji než kolegové z jeho přepadového týmu. Asi nejpodstatnější je fakt, že je kapitánova postava odlehčena humorem a dokonce i jeho původně směšně působící kostým má své opodstatnění. Jinak si myslím, že vzhledem k nevelkému potenciálu tohoto komiksového hrdiny to dotáhnul režisér filmově až na samý práh možností, který Captain America nabízí. Příběh je ucházející, akce místy dobrá, místy klasická digitální sterilní kaše a obsazení Chrisem Evansem je OK.