Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (10)

Pán času

Pán času (2005)

kvělá ukázka britského televizního scénáristického umu. První série je takový pomalejší rozjezd, ale počínaje druhou je to fakt maso. Je těžko uvěřitelné jak dobře může takováto ujetá kombinace retro-sci-fi prvků, humoru a dramatu tak perfektně fungovat. Obzvlášťě díly s Daleky, nebo s kyberlidmi (mimochodem ve své věrnosti vizuálnímu stylu 60. let. téměř směšně vypadajících ) jsou taková nálož, že jsem v rámci televizních sci-fi seriálů nic tak dobrého neviděl. Když ještě přidám živelný herecký projev Davida Tennanta, není co řešit. Po čtyřech sériích konstatuji, že je to nejlepší seriál vážnějšího typu, který jsem kdy viděl. Divák až žasne kolik děje a zvratů se vejde do 45 minutové stopáže. Scénáristé Russel T. Davies i Steve Moffat jsou podle mě géniové, protože díky nim snad jako jediný seriál co znám neupadá, ale rozkvétá i v 7. sérii. Každá série je ukončená brilantě, že při poslední epizodě snad ani nedýchám, mám husí kůži a ještě několil dní se z toho vzpamatovávám. Tenhle sériál není jen nejlepším současným seriálem, on je totiž úplně jiná liga. Honocení: 1. série: 75%, 2.série: 85%, 3. 100%, 4.série: 100% , 5. série: 100%, 6.série: 100%, 7.série: 100%. 8. série: 80%, 9. série 100%.

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988)

První série považuji za absolutně geniální. Vrchol sit-comu. Bohužel pozdní série už stagnují. Přesto je to podle mě nejlepší sit-com všech dob.

Život na Zemi

Život na Zemi (1979)

V porovnáním s tím na čem se David Attenborough podílí dnes, působí Life on Earth trochu zastarale. Třeba technická stránka (kvalita obrazu, hodně záběru zvířat ze zajetí a ne přirozeného prostředí) si i přes remastering, který tyto blučka prošly prostě nemůže ani přičichnout. Také koncepcí je tato dokumentární série už trošku jiná, než jak vypadají moderní dokumenty. Hodně moc se mluví, objem informací je na dnešní poměry téměř brutální. Ale obsahem a prezentací je série dokonalá. Taková učebnice historie evoluce v kostce. David Attenborough zde neprovádí jen hlasem, ale i před kamerou. A musím říct, že i přes malinko toporný (ale zábavný) styl, je tato série díky němu skvělá. Attenborough nejen, že si vybírá z nepřeberného množství možností skvělé a zajímavé příklady, a přitom zároveň doslova čaruje s krásou anglického jazyka, když volí někdy nečekané až poetické, jinde vtipné obraty, které však nikdy neodvádějí pozornost od tématu. Díky jeho, inteligenci, šiři znalostí, výřečnosti a díky nesmírně symaptickému projevu je prostě Attenborough ten nejlepší z nejlepších.

Život savců

Život savců (2002)

Chtělo by se mi napsat opus magnum D. Attenborougha, ale tím není jen Život savců, ale všechny série, na nichž má větší osobní vklad. Samozřejmě je to o skvělých vypiplaných záběrech, krásné hudbě atp. ale tím nejhodnotnějším stejně zůstává jeho komentář, uchopení všeho v rámci evoluce a formulace závěrů a soudržnost celého díla, které doslova nabízí intenzivní vrchol v posledním díle.

Soukromý život rostlin

Soukromý život rostlin (1995)

Je velká škoda, že tato dokumentární série není k dostání remasterovaná ve vysokém rozlišení. Jelikož, jsem zmlsaný všelijakými dokumenty na blu-ray, DVD jsem se obával. A oprávněně. Private Life of Plants bohužel vypadá na nových televizích bídně, ale na druhou stranu, to jediná vada tohoto dokumentárního klenotu. Šest padesátiminutových dílů je doslova napěchovaných sledem úchvatných a nádherně podaných příběhů nejroztodivnějších druhů rostlin. Překvapivě není nouze o dramatické momenty, ostatně jak říká v úvodu Attenborough, zdánlivě nudný život rostlin je vlastně jen otázkou časového rámce. A sám sir Attenborough je zde ve vrcholné formě. Jeho květnatou angličtinu, tu s nádechem poetiky, tu s nádechem humoru, je slast poslouchat. Málokdo umí využít krásu tohoto jazyka jako právě on. Když se k tomu přidá jeho schopnost uvádět jednotlivé příspěvky v nečekané souvislosti a pak jednoduše formulovat logické závěry, celá biologie se jeví jako ta nejjednodušší věda. Určitě jedno ze zásadních děl, které tento pán napsal.

Monty Pythonův létající cirkus

Monty Pythonův létající cirkus (1969)

Monty Pythonův létající cirkus je podle mého názoru to nejvtipnější co se kdy objevilo na televizní obrazovce. Po celé 4 sezóny si tento seriál udržel vysokou úroveň. A nejde jen o ten skvělý humor, jsou zde i geniální animace Terryho Gilliama, nebo skvěle vymyšlené a sestříhané přechody mezi jednotlivými skeči. A navíc všichni tito herci hrají úplně skvěle. Opravdová legenda humoru vtipná i téměř čtyřiceti letech.

Sherlock

Sherlock (2010)

Na BBC se mi líbí, že když se jí povede nějaký seriál, tak k němu přistupuje k rozvahou. Nerozmělní jej v nekonečných sériích plný zbytečné vaty, ale naopak upřednostní kvalitu. To je přesně případem Sherlocka, kdy jsou až na jediný ne tak perfektní díl (01 – 02) všechny skvěle napsány a hercům dávají dost prostoru, aby své postavy mohly rozvinout. Všechny inovace jsou parádní a v tomto moderním pojetí fungují pro seriál, žádná není rušivá. Naopak, i přestože je tak trochu House a tak trochu Sheldon zůstává Holmes Holmesem, jen v nové kabátě. Díky dostatečnému rozsahu zápletek je tato seriálová verze lepší než ta filmová Guye Ritchieho, byť ani ta není špatná. V seriálu je prostě víc prostoru k demonstraci Sherlockovi chytrosti a o tom má film o Holmesovi být.