Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Mysteriózní
  • Dokumentární

Recenze (39)

plakát

When a Dream Comes True (2016) 

Čtyřicátník Ed opouští svůj život v Barceloně a vydává se do Spojených států za svým celoživotním snem. Zaujmout v Hollywoodu se svým scénářem a stát se úspěšným filmařem je o trochu více pravděpodobnější, než vyhrát jackpot v americké loterii.

plakát

Jarní vody (1968) 

Klenot zlatého fondu Československého filmu. Skvěle zvládnutá adaptace stejnojmenné Turgeněvovy novely s výborným hereckým obsazením. Stárnoucí ruský šlechtic Sanin vás ve svých vzpomínkách zavede na místa, na kterých potkává své osudové ženy. Zamilovanost, láska, uhranutí, vášeň a spalující touha ve spojení s nespoutaností a svobodou nezvratně poznamenají jeho život.

plakát

Liška (2023) 

Mladý voják Franz Streitberger slouží jako motocyklový kurýr v rakouské armádě, když je po anšlusu v roce 1938 převelen do německého wehrmachtu. Na začátku druhé světové války narazí na zraněné liščí mládě. Franz o něj pečuje jako o své vlastní dítě a vezme ho s sebou do okupované Francie. Skrze neobvyklé přátelství se zvířetem Franze dožene jeho vlastní minulost, před kterou do té doby stále utíkal.  Adrian Goiginger ve svém filmu vypráví skutečný příběh svého pradědečka o jeho neobyčejném vztahu s liščím mládětem. Film ukazuje srdcervoucí příběh o významu vztahů a následcích jejich ukončení. (anotace Das FILMFEST 2023)

plakát

Němá tajemství (2023) 

Výtečná záležitost. Skvělý scénář. Výborné obsazení. Parádní herecké výkony. Mistrovské gradování děje. Klobouk dolů a velké uznání a poděkování všem, kteří se na tvorbě tohoto filmu podíleli. Po shlédnutí Němých tajemství a Bodu obnovy se mi chce zakřičet: "ĆESKÝ FILM JEŠTĚ STÁLE ŽIJE" :)

plakát

1883 (2021) (seriál) 

"Před svítáním jsem ji slyšela plakat u ohně. Sedla jsem si k ní a zeptala se jí, co se stalo. Řekla mi, že zabila člověka kvůli koni a teď už zbývá z naší rodiny jen John, který se může dostat do nebe. Neměla jsem to srdce ji říct, že žádné nebe není, protože v něm už jsme. Stejně jako v pekle. Máme tady oboje. Jedno vedle druhého. A bůh je tahle Země." 

plakát

Jan Koller: Příběh obyčejného kluka (2022) 

Čtyři hvězdy filmovému dokumentu a pátou hvězdu Janu Kollerovi za jeho neuvěřitelnou a zázračnou fotbalovou cestu ze Smetanovy Lhoty až do nejvyšších pater světového profesionálního fotbalu. Příběh obyčejného kluka z vesnice, který se s fotbalovou mičudou prostřílel na první místo historického žebříčku střelců České fotbalové reprezentace, ze kterého ho jen tak někdo nesesadí. Jsem přesvědčen, že přátelský charakter a čistá duše Jana Kollera jsou ingrediencemi, bez kterých by se jeho pohádkový příběh nestal realitou. Inspirující životní cesta, jejíž filmovou podobu rozhodně stojí za to vidět.

plakát

Poslední představení (2021) 

Láska a posedlost k filmu je u devítiletého chlapce Samaye z indického venkova natolik silná, že překoná všechny jeho životní útrapy a nezadržitelně ho vede ke splnění jeho životního snu. Tím snem je touha stát se filmovým režisérem, kterému se třeba jednou podaří natočit autobiografický film o svém dětství a o své lásce a posedlosti k filmu. Tím filmem je Poslední filmové představení. Tím chlapcem a režisérem je Pan Nalin.  Krásný film a velká pocta světu kinematografie. Nuovo cinema Paradiso v indických kulisách.

plakát

Film roku (2021) 

Kdyby si každý uměl ze sebe udělat prdel tak, jak to předvádějí v tomto filmu Penélope, Antonio a Oscar, byl by náš svět o mnoho krásnější. Snad jim to kolegové, producenti a režiséři odpustí. Výborný scénář a excelentní výkon třech hlavních hrdinů. Originální bušení do vlastních řad, do té snobské herecké sebranky ;-).

plakát

Nejhorší golfista na světě (2021) 

Potlesk diváků na konci projekce filmu nebývá na Fébiofestu až tak častým jevem, jako například na festivalu v Karlových Varech. Nejhorší golfista na světě při dnešní projekci (29.4.2022) potlesk sklidil a já si myslím, že zaslouženě. Kvalitní britský humor se v tomto filmu opírá o příběh inspirovaný skutečným osudem člověka, který se dokázal v sedmdesátých letech minulého století tak trochu podvodně vetřít na turnaj nejlepších golfistů světa, aniž by kdy předtím nejen odehrál jakýkoliv golfový turnaj, ale neměl ani možnost na golfovém hřišti trénovat. Něco takového už by v dnešní době bylo těžko možné, ale před půl stoletím ve světě bez mobilních telefonů a sociálních sítí ano. Během projekce jsem tvůrce podezíral z přehnané umělecké licence, ale při závěrečných titulcích mi takříkajíc "spadla čelist", když se dozvídám o reáliích člověka, který byl inspirací pro tento příběh. Mark Rylance a Sally Hawkins ve filmu excelují a pozadu nezůstávají ani další herci. Nemusíte být rozhodně milovníkem golfu, aby vás okouzlil tento film.

plakát

Můj legionář (2021) 

Citlivě nasnímané téma současného života francouzských legionářů a nelehkého údělu jejich manželek a přítelkyň. Civilní snímek bez válečných a vztahových patosů, přesto velmi silný svým příběhem. Rachel Lang napsala kvalitní scénář, usedla do režisérské židle a s výborným hereckým obsazením natočila film, který stojí za to vidět.