Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Film je snad magnetický či co. Už jej ani nechci sledovat a přesto u něj zůstávám až do konce. Postavy mi říkají, že pře o svobodu a o moc je nekonečná.

Svět podle Prota

Svět podle Prota (2001)

Podle knihy, kterou si přečtu (už přečetl)! Příznačný je široký subjektivní rozsah hodnocení. Abyste věděli O ČEM to je, nečtěte vůbec synopsi. Jděte do toho. A hlavně nevnímat to jako sci-fi. Odehrává se to na Zemi a v nás. Jak je vedena kamera, světlo-stín, exteriér, gradace, .....vnímám jen periferně pro jejich přirozenost; a stává se nepodstatným, pokud "prožiju" tenhle příběh. Dobrý cz dabing (aspoň já měl). Neumím vysvětlit proč, tento film já prostě mohu pořád. Pochopíte až při druhém shlédnutí, až budou téměř všichni křičet "modrý pták, modrý pták!"

Fargo

Fargo (1996)

Film v typickém stylu bratří Coenových, ve kterém se všechny naplánované nepravosti postupně "ze$€rou" do úplně jiných zločinů. Velmi volné pokračování je ve třech sériích stejného jména z r.2014-17 a i u nich se zločinem neslušně bavím. Co v příběhu dostanete: Plán, zločin, katastrofa, útěk, dopadení. V prvních dvou jdou ruku v ruce neschopnost a hloupost za podpory nevyzpytatelné náhody. Ta ve druhých dvou navazuje na záměr zamést stopy, který ne a ne vyjít, ale za takových okolností, že je to lepší než komedie. Dialogy, ty si zkrátka "dopřávám".

Big Lebowski

Big Lebowski (1998)

Mám zvláštní vztah k tomuto příběhu. Podle nálady mne upoutá a konvenuje mi nějaká jiná část, jiná postava, jiná okolnost, potěším se jinou scénkou. Jako bych Lebowskim pomalu panoptikálně procházel. Občas se rozbíhající nebo zastavující vteřinovka Dudeova žití (jéje, neslyšel jsem to někde?).

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

Viděl jsem poprvé asi 2004? a nechal jen tak působit. Připadal jsem si jak mamlas. Co se to děje? Úlek za kavárnou mně taky málem skolil. Naomi Watts ...v herecké scéně mi ukázala, jak se dá změnit význam slov, a David Lynch, jak měnit celý film. Rebekah Del Rio ...no ještě tohle, opravdu jsem byl u konce sil. Lynch to dal za 5, to jen já chápal za 4 z pěti.

Báječní Bakerovi hoši

Báječní Bakerovi hoši (1989)

Jak začala Michelle zpívat, spadla mi čelist stejně jako potom hostům restaurantu. Romantika se změnila na kouzlo hudby a taková představení vyhledávám i dodnes v divadlech. Romantika je motor toho filmu, přiznávám. A pak Michelle a Jeff, tedy pro mne. Jinak je příběh v podstatě jednoduchý, on, ona, oni a nevhodný čas. ... ... ... Zároveň děkuji umělkyni Madoně, že roli odmítla, protože její falešné krákoráni by mi nesvědčilo.

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ (1970)

"Podle zákonů Bonzanie jsi volný." Až mi štěstím běhá mráz po zádech, když si vysním ty repliky a intonační přednes mých oblíbených českých herců. Čtyři vraždy nemají chybu a měly by se vyučovat celý jeden semestr na FAMU. Titulky, koláže a přestřihy, zvuk a dialogy, souznění scény s hereckým detailem a hlasovou kulturou (tady nevím, jak to lépe napsat), gradace, humor (má to vtip), který vlastně zahrnuje do tohoto i ty filmy, které parafrázuje. 100%. ((Vorlíčku, ty závistivé pindy v Téma-30/2018 sis mohl odpustit!))

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

První seznámení bylo s úžasnou melodií - a dychtivostí, že žena snů Claudia Cardinale..... Kamarádka mého vzdáleného strýce líčila zrzavou irskou dcerku (krátká role). První shlédnutí mi do hlavy vložilo jen spoustu otázek o vztazích a pohnutkách. Byl jsem moc mladý. Každé další shlédnutí objevovalo, jak je film přesně vystavěný do westernového(?) puzzle. Každý ten kousek si podle svého zaměření můžete užít zvlášť a pak dohromady. (V TV/DVD ne, omezení, střhy. A ano, jedna scéna navazuje tak moc divně, že podle mne kus filmu chybí.) Originální zvuk, ruchy, ševel a bzukot, to je víc než pečlivě předáno k finálnímu prožitku. ((Dnešní blogbusterové přebuzené řvaní, cha-cha a zase cha!)) Možná to není nejlepší film všech dob ale je to jeden z etalonů.

12 opic

12 opic (1995)

S mnohaletým odstupem přiznávám, že k tomuto filmu nemohu napsat komentář - tak je stále i po letech ohromující. Stejně jako Cole mám zasunutou vzpomínku, že v minulosti jsem četl nebo už slyšel drama (Chris Marker) kolem chlapce hledaného ve studni. Všechny vybrané herce vedl Terry Gilliam bravůrně a nikdo mne nezklamal. Naopak! Nekritický a fandovský obdiv! K tomu, že rekvizity budoucího světa výstižně signalizují jeho neuchopitelnost, ale současnost je o citech a chvění duše. ...A Madeleine Stowe - óóóóó!

Světáci

Světáci (1969)

Fakt jsem už dlouho neviděl a najednou magazín v rádiu o rolích Vlastimila Brodského. A dal jsem si tedy na váhy můj poslední oblibený Pán přílivu a Světáky, diametrálně odlišný žánr. A Brodský, Libíček, Sovák včetně dam a Oldřicha Nového na vahách jasně převáźili Barbaru s Nickem a její komunitou. Parádně vyvážené situační a intelektuální gagy. Neni to moje Česká malost, Světci jsou světová komedie, jen je o tom světu potřeba říkat.