Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Animovaný
  • Drama

Recenze (232)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Na české poměry velmi dobré scifi krimi, ale i ve světě by myslím šlo o lepší průměr. Ucházející příběh, dobře ztvárněná blízká budoucnost a oceňuji, že tvůrci jen nezasadil klasickou kriminálku do scifi prostředí, ale ústřední motiv, bod obnovy, je využit i při vyšetřování. Našlo by se i dost nedostatků. Nevyužitý potenciál motivu nesmrtelnosti, zkratkovitý závěr připomínal spíš nějaký komplikovanější díl Policie Modrava a ani hlavní hrdinka mi úplně nesedla. Ale celkově povedená záležitost a snad naděje na lepší časy českého filmu.

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Tohle už fungovalo daleko lépe, než Infinity War. Alespoň pro nepravidelného diváka. Karty byly rozdány v předchozím filmu, takže sice ne všechny souvislosti pochopíte, ale už na nich není tak závislá atmosféra filmu. Jinak řemeslně velice slušná podívaná. Multiverse nemusím, ale sloužil je jako půjčovna kamenů, takže i to se dalo. Pro náhodného diváka po Infiniti War o hvězdu lepší než Infinity War.

plakát

Oheň a led (1983) 

Vizuálně rozhodně zajímavé, ale jinak zoufale nevyužitý potenciál. Řekl bych, že i Golden Axe mělo lepší příběh a propracovanější charaktery. Chvílemi mi to přišlo, asi i podle vzhledu hlavního záporáka, jako neúměrně natažený animovaný klip nějaké metalové kapely. Jen bez toho metalu.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

První díl byl slušná pocta, druhý díl průměrná epizoda průměrného seriálu. A třetí? Ze všeho nejvíce mi připomínal nějaké průměrné RPG. O zlem čaroději se dozvíš hned z úvodních titulků, pak následuje quest, najít prastarý artefakt. Další quest, zachránit spolubojovníka. A nakonec porazit čaroděje a jeho temnou armádu. A grafika je fajn. Je tu všechno, co čekáte od slušného generického RPG. Ale ne od završení devět dílů trvající cesty předalekou galaxií.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Za mě zklamání. První díl nové trilogii byl alespoň slušná pocta, druhý je průměrný seriálový díl průměrného sci-fi seriálu s áčkovým rozpočtem a celovečerní stopáží. Postavy se nijak nevyvíjejí, hlavní hrdinka je stále nezajimavá, postavy z původní trilogie se tváří, že závidí Hanu Solovi, že už to má za sebou, a nové postavy jsou tak nesympatické, že vám na nich ani nezačne záležet. Stále je slušně natočené sci-fi, ale to je málo na něco, co stále nese v názvu slovo války.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Jako pocta původní trilogii to funguje dobře. Jako nový příběh už podstatně méně. Žádná z nových postav mi příliš nepřirostla k srdci. Jsou to stále hvězdné války s pěkným vizuálem a slušnou akcí, ale úžas z daleké galaxie už tu prostě není. Ale pro fanouška stále ucházející díl.

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Nesplnil jsem asi důležitou podmínku a neviděl všechny předchozí filmy, natož ve správném pořadí. Přesto si myslím, že film by měl fungovat i sám o sobě. Možná ne tak dobře, ale stále je to samostatné dílo. A Infinity War jsou fajn. Akce, známí hrdinové, epická bitva. Ale přesto je to všechno takové sterilní, umělé. I když CGI není špatné, z filmu přímo čiší, jak je jím napěchován. Navíc film přímo volá:"Tady to vrcholí, na tohle jsi celou dobu čekal!" Ale tohle si podle mě může dovolit třetí díl předem známé trilogie, ne první část dvoudílného filmu, co stojí víceméně samostatně. Možná je to úžasné, ale pokud mi neznalost univerza ubrala víc jak jednu hvězdu ze zážitku, není to za mě cesta, kterou by se filmy měly dát.

plakát

Marťan (2015) 

Velmi příjemná variace na záchranu trosečníka. Za mě by klidně mohla být ještě komornější. Kdybychom vůbec neviděli, co se děje mimo Mars, a vše vnímali jen očima hlavního hrdiny, vůbec by to nevadilo. Takto dávám jednu hvězdu dolů za malou odvahu nenatočil klasické vesmírné záchranné drama. Ale je to povedené klasické vesmírné záchranné drama.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

Povedený příspěvek do Predátor universa. Zajímavé prostředí, slušné herecké výkony a klasické predátoří ingredience dobře zafungovaly. Škoda místy špatného SGI a za mě trochu odfláknutého finále. SPOILER: Arnoldovo bahno bylo rozhodně mnohem logičtější než bylinka zpomalující krev. Těžko věřit, že vesmírný lovec náhle zhloupne asi tak o 90%.

plakát

Mimi šéf: Rodinný podnik (2021) 

Slabší průměr. Pozitivní je, že druhý díl potvrzuje existenci Baby Corpu. Takže první díl nebyl jen horečnou halucinací dítěte, kterému zemřel mladší sourozenec. Palec nahoru. Tím ale pozitiva končí. Zápletka je skoro generická, odcizení bratři, odcizení rodiče a děti, o nastrčení agenta BC do Timovy rodiny jsme věděli už od minulého dílu. Záporák a jeho plán jsou ještě absurdnější než v prvním díle. (A to je co říct, protože první díl nastavil laťku hodně vysoko. Pořád šlo ale o něco, co tak nějak sedělo do celého universa, kde existuje korporace, co tvoří děti a vydělává lásku.) A to, co pro mě dělalo první díl docela atraktivním, tj. narážky na korporátní kulturu a popkulturní odkazy, téměř zmizelo. Ani nostalgie, na kterou často pokračování po letech hrají, tady nefunguje. Nejspíš proto, že Tim má v podstatě fajn život, super ženu a děti. Takže ani tohle pomrkávání ve stylu: "Všichni víme, jak to po letech dospělého života chodí," tu není. Mohlo z toho být slušné kritické pomrkávání ohledně školství zaměřeného na výkon a soutěživost. (SPOILER) Kdyby prostě Timova dcera, která je fakt dobrá na učení, znalosti a vědomosti, neuměla zpívat a Tim jí otcovsky vysvětlil, že ne každý umí všechno, nemusela celá tahle linka vyznít do ztracena. Ale ne, my prostě dodáme mimininji, poníka a creepy holčičku, což bude třeskutě vtipný. Spoiler - není.  Čili suma sumárum, v Dreamworks zvolili ten horší způsob, jak udělat druhý díl animáku. Barevnější, bizarnější, absurdně akčnější. Nic z toho ale bohužel neznamená lepší. První díl měl podle mě co říct dětem i rodičům. Tenhle už je pouze pro děti a má to být jen a jen zábava. A to je na slušný animák málo.  PS: Jsem táta dcery v podobném věku jako Tabitha. Takže ta otcovská linka, Timovo váhání, zda je dobrý otec, mě asi měla zasáhnout. Ale ani tohle nezafungovalo. Prostě to, že se v dětské podobě vkradu jako kamarád do vlastního domu a velmi osobním způsobem podporuju svou dceru, je spíš znepokojivé než cokoliv jiného.