Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Fantasy

Recenze (151)

plakát

Batman (2022) 

Na nový film o strážci Gothamu jsem se nesmírně těšil. Tak jak to tedy dopadlo? Musím říct, že jsem jednoznačně nadšen. Tvůrci vsadili na temnou atmosféru, která dominuje po celou dobu filmu. Co se týče akce, tak se snímek drží celkem u země. Ne že by tu nebyla, to ne. Když na ni dojde, tak jednotlivé scény překypují napětím a musím říct, že jsou perfektně natočené. Nový Batman více sází na skvělou detektivní dějovou linku a již zmíněnou atmosféru. Ta dokonale podtrhuje celkový dojem z Gothamu, což si myslím že to tak, v případě filmů s Batmanem, má být (špinavé noční ulice plné kriminálníků atd.). Rád bych také vypíchl herecké výkony - v případě Colina Farrella s tím souvisí i masky, jelikož kdybych nevěděl že v tomto snímku hraje, tak bych si to vůbec neuvědomil. Jediný menší problém je možná u Pattinsona. Ne že by se role zhostil špatně a nehodil se na ni. Naopak mi vůbec pod maskou nevadil. Jde spíše o jeho vyjádření samotného Bruce Wayna. Jelikož v převleku nemá herec tolik prostoru k tomu aby předvedl dechberoucí výkon, čekal jsem, že tento prostor dostane v podání známého filantropa. Nicméně většinu času, až na pár výjimek, se Pattinson tváří jako emo šestnácka z roku 2008, která se snaží působit že je naprosto bez emocí. Na jednu stranu, nejspíše to byl záměr, aby tvůrci takovýmto charakterem hlavní postavy přispěli k té temné atmosféře. Vyzdvihnout bych také chtěl práci s kamerou. Musím uznat, že každá scéna byla dopodrobna naplánovaná. Dále musím pochválit skvělou hudbu a to nejen z důvodu, že tu přibližně dvakrát zahraje originální verze Something in the Way od Nirvany. Celkem to slušně šlape a ty tři hodiny uběhnou rychle, aniž by se člověk chvilku nudil. 9/10.

plakát

Seveřan (2022) 

Tak jsem včera měl tu čest vidět tento film na velkém plátně. Musím říct, že režisér využil vysokého rozpočtu a natočil epický historický velkofilm, který svojí velikostí a autentičností ohromuje. Přestože je Seveřan Eggersův nejpřístupnější snímek pro mainstreamové diváky, tak si film stále drží režisérův rukopis. Obdivuhodná kamera a práce s ní, celková surová a temná atmosféra dominují po většinu stopáže. Snímek také překvapuje perfektně natočenými akčními sekvencemi. Pochválit také musím herecké výkony, zvláště  Alexandera Skarsgårda, jenž zpočátku působí, že tu uvidíme jen jeho uhrančivý pohled plný zlosti, nicméně nakonec tu dojde i na ty emoce. Naopak ta jeho zvířecí zuřivost akorát přispívá k atmosféře a doplňuje jeho touhu po pomstě. Zmínku si také zaslouží perfektně natočené scény tripů a mytologických výjevů, které, i přestože se jedná o ryze historické dílo, tak dodávají snímku takový skoro až fantasy nádech. Menším mínusem je celková délka, jelikož poslední minuty byly už trochu utahané. Z tohoto pocitu mne jen vytrhl skvělý závěr, nicméně i tak tam ta mírná pachuť zůstává. Celkově musím říct, že jsem naprosto nadšen a zvědav, co nám příště Robert Eggers naservíruje. I přestože jsem laik, tak bych radil bedlivě sledovat jeho tvorbu, což neplatí jen pro artové fandy, zvláště po tomto povedeném díle. 9/10.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Tak, dnes jsem byl v kině na nové bondovce, a jelikož jsem plný dojmů, musím ten komentář napsat. Rozhodně se jedná o hodně rozvleklou akční filmařinu, však o to lépe se do popředí dostávají emoce. Ano, čtete správně. Nový Bond sází na pomalejší tempo a skvělou dějovou linku. Celkově se jedná o výborně napsaný a rozsáhlý příběh, přestože hnací motor hlavního padoucha (kterého Rami "Freddie" Malek hraje skvěle) není zrovna dvakrát originální, ale vše je výborně vystavené a dobře funguje. Úžasné po herecké stránce, kdy překvapuje samotný Bond, jelikož nepůsobí tak chladně. Vypíchnout také musím hudební doprovod, zvláště úvodní píseň od Billie Eilish. Skladba jednoznačně dominuje té z předchozího snímku. Nic proti Samu Smithovi, já osobně poslouchám úplně jiný žánr než ten, v kterým on fachá, a jeho barva hlasu mi zrovna dvakrát nesedla. Prostě nový song k nové bondovce se mi líbil mnohem víc, můj názor (i když tohle těžko překoná jakákoliv Bond píseň). Není čas zemřít je emotivní rozlučkou s Craigovým agentem 007, která funguje jako zábavný akční blockbuster, ale i jako vážný film. 9/10.

plakát

Tenet (2020) 

30.8.2020, Premiere Cinemas Teplice - Snímek vrhne diváka přímo do akce a později jej nechává potácet se a přemýšlet nad otázkami vyložené přímo jím, nýbrž děj se skoro vůbec nezastavuje a jen s krátkým, ale s pochopitelným vysvětlením ukáže jak to tedy funguje. No a další přemýšlení, nicméně přesto přichází jedna nadupaná akce za druhou, která naopak zaujme svým vizuálem (přece jen známe Nolanův názor na digitální efekty). Později, když je člověk vším tím ohromen - včetně atmosféry, skvělým komplikovaným scénářem a úžasné hudby, která dokáže v jednotlivých scénách vytvořit to správné nepříjemné napětí (původně se člověk obával že absence Zimmmera snímku uškodí, ale soundtrack mne příjemne překvapil) - začne vše dokonale do sebe zapadat. Christopher Nolan je prostě génius a samozřejmě si zaslouží obdiv nejednoho diváka, zvláště pro to jak dokáže zajímavou a fungující myšlenku převést na papír, pořádně to okořenit a mistrovsky natočit do podoby takového vysokorozpočtového filmu. Podle mne jeho nejlepší film od Počátku.10/10. Druhá projekce: 4.9.2020, Letní kino Žatec - Sice film po té scénaristické stránce nezanechává tak sesakramencky výborný dojem jako poprvé, zvláště když jsem jej viděl ani ne před týdnem, nicméně stále jej obdivuji jako vydařený akční špionážní thriller, který zaujme svými nadupanými akčními pasážemi, a to i přesto že rozšiření v jakém snímek promítali zrovna nebylo dvakrát vyhovující a zvukově to tomu zážitku z multikina nesahalo ani pod kotníky, i když to ty otravné debily v zadních lavicích přeřvalo. Prostě Tenet lze brát i jako skvělý atmosférický akčňák, kterému plno věcí můžou jiné digi pitomosti jen závidět. Tohle je přesně to co si představím pod slovy špionážní thriller, protože by to skvěle fungovalo i bez toho ohýbání času, jenž je jen sladkou třešničkou na tomhle lahodném dortu.

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Endgame je završení dlouholeté telenovely o které každý odborník tvrdí že se jedná o historický okamžik. Toto označení chápu, přestože bez MCU bych dokázal v klidu žít. Onen pocit toho že jsem svědkem něčeho převratného jsem bohužel necítil, a tak i když jednoduše řečeno se mi snímek líbil, pociťuji menší zklamání díky přehnanému chválení něčeho pro mne nevýjimečného. Je tedy pravda že se jedná o zakončení jenž ostatním filmům rozhodně nedělá ostudu. Perfektně dokáže skloubit depresivní atmosféru společně se skvěle fungujícím humorem. Onoho zoufalství které pramení z naplněného Thanosova slibu, se divák dočká hned na začátku v cca první třetině kterou asi děcka musela prospat. Potom se dostáváme do druhé třetiny kdy jsem očekával NON-STOP akční jízdu jako v Infity War. Bohužel tomu tak není. Během celého snímku (tedy kromě začátku když jsem byl plněn napětí) jsem pociťoval pocit že tomu něco chybí. Tím byla epičnost o které všichni mluví. Ona totiž zde je v jiné podobě než jsem pociťoval v předchozích Avengerech, a to v podobě očekávání velkého finále celé ságy. Té opravdové jsem se tedy dočkal až ve velkém finále které zase působilo bohužel až moc přeplácaně. Na jednu stranu oceňuji epickou scénu kdy několik hrdinek po boku vyrazí do boje. To nám ukázalo jak by úžasně vypadala teamovka v podání ženských hrdinek. Celkově řečeno, jedná se o další epizodku která nadchne spíše dlouholeté fanoušky kteří každý film viděli aspoň desetkrát. 7/10. Jednou mi to v kině stačilo.

plakát

Captain Marvel (2019) 

Všichni v kině se popadají za břicha. Já jen tupě zírám. Po chvíli se zasměji. Pak dlouho jen tupě zírám. Později se znovu zasměji. No a tak to asi vypadalo se mnou u návštěvy kina. S nevalnou akcí patří tahle srandička mezi horší snímky od Marvelu - ještě k tomu že jsme měli tu čest vidět minulý rok skvělé Infinity War. Captain Marvel svojí nudností dokáže přímo uspat. Nezajímavé dialogy jsou občas zachráněny vtípky, jenž ne vždy se povedli a fungovali tak ze dvou třetin. Akce je tu strašně málo. Je krátká a jediná akční scéna které bych samotné dal klidně pět hvězdiček je ta z vlakem. Po příběhové stránce také nic moc. Některé zvraty se dali předpokládat a většina z nich, jenž jsem svými věšteckými schopnostmi předpověděl, nebyli nijak zásadité a byli spíš pro zasmání. Hlavní dějová linka kdy hrdinka objevuje svoji minulost je prostě nezajímavá. Co bych ale pochválil je dvojice Brie Larson a Samuel L. Jackson, kteří jsou prostě sympatičtí a klidně bych je společně viděl v dalším filmu, ale tentokrát v mnohem lepším. Na konci trochu naštve syndrom Jamese Bonda. Chápete: James Bond se vrátí v ... Celkově tedy řečeno. Podprůměrný a chvílemi trochu nudný superhrdinský film u kterého (pokud ho budete brát s rezervou) se trochu pobavíte, ale jen trochu. Škoda že první film od MCU s ženskou hlavní hrdinkou je jen slabý blockbuster jenž by se nebýt své hlavní postavy ztratil mezi ostatními digitálními blbůstkami. 4/10. PS: Mé rozhodování bylo mezi dvěma a třemi hvězdy.

plakát

Čičbul (2019) 

Výborný kraťas jenž zaujme nejen vizuálním zpracováním, ale také vyobrazením postupně vyvíjejícího se vztahu mezi kočkou a psem. Krásné a dojemné. Doporučuji fanouškům animovaných snímků. Klidně bych uvítal delší stopáž. 10/10.

plakát

Démon zatracení (2019) 

První polovina snímku není vyloženě špatná, jen určité scény spolu s lacinými lekačkami nedokáží vytvořit tu správnou atmosféru a napětí. Už vůbec tomu nenapomáhá odbočování od těchto scén k těm odehrávající se ve dne, kdy má divák blíže poznat hlavní postavu, která je celkem sympatická, takže člověk nemá problém mu fandit. Tato část filmu není nijak extrémně nudná. Prostě film po tuto dobu působí jako podprůměrný tří či dvouhvězdičkový nijak záživný horůrek. Nicméně v druhé polovině to dostane pořádné grády, dostaví se ta správná atmosféra společně s pořádně napínavými scénami a i nějakými těmi dějovými zvraty, jenž sice nejsou divákovi nejlépe vyloženy, ale potěší že se nejedná o stereotypní typ příběhu (jako v každém druhém hororu). Pochválit také mohu herecké výkony a celkový přístup, který se liší od jiných béčkových snímků v tomto žánrů. 7/10.

plakát

Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019) 

Doctor Sleep je rozhodně mainstreamový snímek, nicméně s úplně jiným přístupem než třeba Conjuring série. Minimální počet jumpscarů spolu s pěkně hutnou atmosférou a již zmíněným úplně jiným stylem, dělají z tohoto dlouhometrážního ale vůbec ne nudného díla milé překvápko na které jsem se těšil i přes mé rozpolcené pocity z trailerů. Sice ke konci jde vidět že Mike Flanagan má velký respekt před dnes již klasikou od pana Stanleyho Kubricka, a vlastně několik desítek minut před návratem do Overlook je krapet slabších až mdlých, což vlastně nijak nemění můj názor na tom, že se jedná o příjemný horor, po kterém jsem z kina odcházel s velkou radostí. I když jsem knihu Osvícení či Doktor Spánek nečetl, tak mne tento Flanaganův skvělý počin rozvíjející mytologii kultovního filmu přesvědčil že bych to měl napravit. Nicméně co se týče filmového pokračování, jednou mi to vidět stačilo, protože se obávám že při příštím shlédnutí bych si zbytečně pokazil představu o tomto snímku, který zapůsobí nejvíce v sálech kin než doma. Takže pokud si říkáte "Počkám až to bude v telce" abyste nelitovali. 8/10.

plakát

Hellboy: Královna krve (2019) 

Nový Hellboy není zas tak špatný film, a už vůbec ne nudný. Naopak - tempo filmu mi sedlo a celkem slušně jsem se bavil. I vtípky se povedli (fungovali tak na 80 %). V čem trochu snímek zaostává je akční stránka filmu. Horší práci s kamerou nijak nepomáhá špatný střih (ne jen v akčních scénách). Co mohu ale pochválit je hudební doprovod skládající se převážně z rockové hudby. Trochu zamrzí horší digitální efekty které občas doopravdy bijí do očí. Problémem je taky vážná stránka filmu. Takže bych ocenil více kdyby byl celý film natočen jako komedie dělající si ze sebe srandu. Nicméně, celkově se jedná o zábavnou kravinku, kterou pokud vypnete mozek a budete tolerantní, si užijete. Mimoto tu dostává celkem prostor i nádherná Milla Jovovich která působí kouzelně, i přesto že hraje zápornou postavu. Možná je to tím že ztvárňuje čarodějnici. David Harbour jako Anung un Rama působí sympaticky a je doopravdy drsný. Ne jako ve verzi Guillerma del Tora, kde nám onu představu násilně snímek cpe (což bylo více ve druhém díle). 6/10. PS: Trochu mě zaráží proč eRkový film je v kinech s českým dabingem? Jediná odpověď na tuto otázku, která mě napadá je aby si pracovníci kina mysleli že se jedná o další dětinskou komiksovku. No oni pak ty tržby vzrostou.