Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Fantasy

Recenze (151)

plakát

Tenet (2020) 

30.8.2020, Premiere Cinemas Teplice - Snímek vrhne diváka přímo do akce a později jej nechává potácet se a přemýšlet nad otázkami vyložené přímo jím, nýbrž děj se skoro vůbec nezastavuje a jen s krátkým, ale s pochopitelným vysvětlením ukáže jak to tedy funguje. No a další přemýšlení, nicméně přesto přichází jedna nadupaná akce za druhou, která naopak zaujme svým vizuálem (přece jen známe Nolanův názor na digitální efekty). Později, když je člověk vším tím ohromen - včetně atmosféry, skvělým komplikovaným scénářem a úžasné hudby, která dokáže v jednotlivých scénách vytvořit to správné nepříjemné napětí (původně se člověk obával že absence Zimmmera snímku uškodí, ale soundtrack mne příjemne překvapil) - začne vše dokonale do sebe zapadat. Christopher Nolan je prostě génius a samozřejmě si zaslouží obdiv nejednoho diváka, zvláště pro to jak dokáže zajímavou a fungující myšlenku převést na papír, pořádně to okořenit a mistrovsky natočit do podoby takového vysokorozpočtového filmu. Podle mne jeho nejlepší film od Počátku.10/10. Druhá projekce: 4.9.2020, Letní kino Žatec - Sice film po té scénaristické stránce nezanechává tak sesakramencky výborný dojem jako poprvé, zvláště když jsem jej viděl ani ne před týdnem, nicméně stále jej obdivuji jako vydařený akční špionážní thriller, který zaujme svými nadupanými akčními pasážemi, a to i přesto že rozšiření v jakém snímek promítali zrovna nebylo dvakrát vyhovující a zvukově to tomu zážitku z multikina nesahalo ani pod kotníky, i když to ty otravné debily v zadních lavicích přeřvalo. Prostě Tenet lze brát i jako skvělý atmosférický akčňák, kterému plno věcí můžou jiné digi pitomosti jen závidět. Tohle je přesně to co si představím pod slovy špionážní thriller, protože by to skvěle fungovalo i bez toho ohýbání času, jenž je jen sladkou třešničkou na tomhle lahodném dortu.

plakát

Démon zatracení (2019) 

První polovina snímku není vyloženě špatná, jen určité scény spolu s lacinými lekačkami nedokáží vytvořit tu správnou atmosféru a napětí. Už vůbec tomu nenapomáhá odbočování od těchto scén k těm odehrávající se ve dne, kdy má divák blíže poznat hlavní postavu, která je celkem sympatická, takže člověk nemá problém mu fandit. Tato část filmu není nijak extrémně nudná. Prostě film po tuto dobu působí jako podprůměrný tří či dvouhvězdičkový nijak záživný horůrek. Nicméně v druhé polovině to dostane pořádné grády, dostaví se ta správná atmosféra společně s pořádně napínavými scénami a i nějakými těmi dějovými zvraty, jenž sice nejsou divákovi nejlépe vyloženy, ale potěší že se nejedná o stereotypní typ příběhu (jako v každém druhém hororu). Pochválit také mohu herecké výkony a celkový přístup, který se liší od jiných béčkových snímků v tomto žánrů. 7/10.

plakát

Na pokraji slávy (2000) 

Strašně fajn komedie s pohodovou hudbou a celkově atmosférou, tedy než si v druhé polovině snímek začne hrát na chytré drámo, které se neefektivně snaží divákovi něco předat. Prostě po vážné stránce to vůbec nefunguje a z menší nudy dokáže vytrhnout už jen občasný vtípek, skvělá hudba a celkem sympatické postavy. 6/10.

plakát

Čínská čtvrť (1974) 

Sice pomalý rozjezd může diváka zpočátku odradit, nicméně později jej tento geniální snímek vtáhne do děje a společně s hlavní postavou odkrývá roušku falší, kde si člověk nemůže být jistý co se příště stane. Perfektní scénář, který Polanski dokonale převedl do této impozantní podoby této filmařiny, graduje do úžasného finále. Samozřejmě výborné herecké výkony Jacka Nicholsona a Fayne Dunaway jsou na místě. Tohle je přesně to co si pod pojmem detektivka představím, včetně skvělé atmosféry amerických třicátých let. 10/10.

plakát

Cold Creek Manor (2003) 

Výborně vykonstruované, scénáristicky lehce nadprůměrné (i když později krapet předvídatelné) a s celkem pěkně mrazivou atmosférou. Nicméně, až na krapet směšnou scénu s hady bych si moc nestěžoval a nebránil se čtyřem hvězdám. Avšak rozhodně nemohu přehlédnout závěr jenž náhle mění žánr, do té doby celkem zdařilé filmařiny, v komicky nechtěnou parodii, které nepomáhají ani ty hrozné trhavé zpomalené záběry. Dennis Quaid a Sharon Stone rozhodně herecky excelují, ale to jejich plížení v domě jako kdyby vypadlo z dětského animáku. Jenom ty typické zvukové efekty k tomu chyběly. A ta superhrdinská scéna na ty střeše! Achjo, k tomu už nic nelze dodat. 6/10.

plakát

Nedotknutelní (2011) 

Výborné optimisticky laděné drama s pořádným francouzským humorem. Je pravda, že se snímek možná snaží nakrmit diváka falešným optimismem, protože i když je film podle skutečných událostí, rozhodně se tomu těžko věří. No a? Mě to zatraceně bavilo a během, a zvláště po shlédnutí jsem cítil takovou hřejivou radost. Život je prostě krásný. 10/10.

plakát

Klub rváčů (1999) 

Naprosto dokonalý scénář jehož genialitu nevidím v té pitomé ideologii a zvláště jak se k tomu mýdlaři staví, i když samotná myšlenka krapet nutí k zamyšlení, ale v tom jak si David Fincher skrz tuto psychedelickou a nevšední podívanou pohrává s divákem. Navíc s nečekaným twistem, perfektním vizuálem a efekty, tedy na to že film je z konce minulého století celkem výbornými. A to že Norton a Pitt herecky excelují, o tom žádná. 10/10.

plakát

Králíček Jojo (2019) 

Po oft viděných ne moc gute trailerech to vypadalo na pěkně trapnou a stupidní šílenost. Jak to tedy dopadlo? Možná se jedná o stupidní šílenost, ale vůbec ne pěkně trapnou. Jojo Rabbit (v češtině Králíček Jojo, fuj) je pořádně pomatená míchanina zábavné komedie a krapet horšího dramatu, což nijak nevadí že je ve vážných situacích kýčovitý, protože tento skvělý film si to vždy napraví povedeným vtípkem a to ať už se jedná o situační humor či dialogy - zvláště mezi Jojem a Hitlerem, nebo třeba takový Klenzendorf je na nacistu celkem fajn cápek, prostě jde vidět že si Taika Waititi se scénářem pěkně pohrál: zmíněný humor, ta myšlenka která se za celou touhle bláznivostí skrývá, či samotné postavy. Např. taková Rebel Wilson je mi strašně nesympatická a tento snímek byl prvním filmem s ní, který jsem kdy viděl, protože většinou hraje v nezajímavých stupidních komediích, ale tady si střihla takovou roli fanatické blbky že když řekla něco co mělo být vtipné, tak to doopravdy vtipné bylo, a to i více postav. Celkově je Jojo Kaninchen legrační satira zesměšňující nacismus až dřeň, kterou mohu jen doporučit a s vědomím že jdete na potrhlou komedii, si ji většina celkem užije, tedy pokud se nejedná o nácky nebo děduly jenž si chtějí zavzpomínat na staré časy v Hitlerjugend, či nejpravděpodobnější případ, obyčejné lidi co chtějí vidět "nekreténský" vážný film bez vtípků, což je na jednu stranu pochopitelné, přece jen ne každý snese takovou dávku šíleného humoru, takže pokud jste takový typ co nesnáší braní vážných situací na lehkou váhu, tak si návštěvu kina rozmyslete. Možná se nejedná o přechytralý artový masterpiece, nicméně já mám chuť to vidět znovu, abych se v kině po několika těch vážných filmech mohl zase znovu zasmát, protože es ist sehr humorvoll. 8/10.

plakát

Richard Jewell (2019) 

Obyčejný film o neobyčejném člověku se skvělým hereckým obsazením. I přesto že většinu času film udržuje divákovu pozornost, posledních pár desítek minut je strašně únavných, díky kterým jsem si jen přál konec i přes fakt že jsem celou dobu hlavní postavě fandil. Dalším problémem je že většina scén snažících se dojmout (až na maminčin proslov, to celkem zabralo), působí spíše uměle a otravně. Clint Eastwood si rozhodně našel dobrou látku, jen z ní nevyždímal maximum a natočil stereotypní drama jenž není přímo špatné, přece jenom jde vidět že natáčel s láskou, ale bohužel ta menší nudnost se dá těžko tolerovat, zvlášť když film má jen něco málo přes dvě hodiny. 6/10.

plakát

Maják (2019) 

Lidská mysl je někdy horším nepřítelem než kterékoliv monstrum. Tak by se dal popsat tento pohlcující a nevšední filmový zážitek s obdivuhodnou kamerou zachycující jednotlivé černobílé obrazy v 4:3, který rozhodně obohacuje mé náročnější já. Nicméně s porovnání s mým oblíbeným režisérovým celovečerním debutem, je The Lighthouse jen "pohádkou na dobrou noc". Je rozhodně hutně atmosférický až depresivní, nicméně méně děsivý (i když dosti nepříjemný scén se tu taky najde). Menším problémem je občasná návaznost scén, poněvadž občas dojde k zajímavé situaci, která po střihu končí a začíná nová která působí že tu předchozí ignoruje - to se dá krapet pochopit protože se např. jedná o sekvenci zachycující snění člověka jenž se pomalu propadá do naprostého šílenství, nicméně i tak to působí trochu rušivě což převyšuje v pocit krapet slabších chvilek - ani né nudných, jen už ne tak skvěle udržujících pozornost diváka, kterou si film vzápětí sice získá. Nebýt hereckých výkonů, rozhodně by se nejednalo o tak skvělé dílo. Mezi chlapci to jiskří - jednou to končí objetím, jednou monstrózní hádkou, kterou bych mohl stále dokola sledovat a ani na chvíli u ní nevydechl. 8/10.