Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Fantasy

Recenze (151)

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Tak nádherný ale i zneklidňující hudební doprovod jenž je stejně podmanivý tak jako krásná vizuální stránka tohoto geniálního a nadčasového díla. Efekty, které snímku může závidět mnoho dnešních digitálních bordelů, působí že film snad ani nebyl natočen v šedesátých letech. A posledních pár minut na mě působilo jako kdyby mi někdo něco dal do pití. Zatraceně! To se nedá slovy popsat, to člověk musí vidět a pravděpodobně, stejně jako já, na toto mistrovské dílo bude koukat s otevřenými ústy. 10/10.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Prvních desítek minut naprosto našlapaných a zábavných, jenže když ta zábavnost postupně upadá, a já se začínám krapet nudit, začnu si uvědomovat jak extrémně nám to ti chytrolíni z Disney spatlali, ale děcka si koupí figurku a jsou rádi že se tu šermíkuje a blikají tu všemožná světélka, takže penízky se pohrnou a je úplně jedno že po příběhové stránce nepřináší nic nového, prostě jak to skončí se dalo tušit už Před dávnými časy v předaleké galaxii. Jistě, na tu neoriginalitu by se dalo zvyknout z předchozích epizod, ale z těch měl člověk aspoň trochu příjemný pocit, nicméně Vzestup Skywalkera ve mne vzbuzuje vztek z neuspokojení celého zakončení celé ságy, proto budu raději dělat že konec nastal po šesté epizodě a žádné Disney si nebude diktovat co je oficiální, a co ne. Kdyby toto byla fanouškovská fikce, tak člověk nad tím mávne rukou, zasměje se a nerozebírám to, nicméně to že je tahle kravina prohlášena jako oficiální pokračování je na tom všem nejsmutnější. Předchozí dvě epizody v celé sáze udělaly sice celkem bordel, ale na poslední devítce jde vidět že už to nejde ukočírovat. Nesmyslné oživování určité postavy, rychlé tempo jenž dělá celý film strašně uspěchaný, ale i nedůstojné zacházení původních hrdinů. Pokud už nejsou mrtví tak tu jsou úplně zbytečně a jen aby se neřeklo (vlastně i ti mrtví se tu stejně nedůstojně objeví, tak jako nedůstojně zemřeli). Možná kdyby se nejednalo o mou oblíbenou ságu, bylo by to za tři poněvadž aspoň zpočátku je film vcelku zábavný, ale protože se jedná o pokračování jedné z největších filmových ság všech dob, a ještě k tomu je to zakončení, tak musím být kritičtější. Bohužel, jsem hodně zklamán. 4/10.

plakát

Kmotr II (1974) 

I když jednička je pro mne více atmosférická, dvojka je zase mnohem epičtější dílo. Spletitá hra byznysu spojená s rodinnými problémy s famózním Al Pacinem, střídá skvěle odvyprávěna pasáž o postupném získání moci Vita Corleona v podání nezapomenutelného Roberta De Nira se skvělým nádechem, který se blíží více k tomu z jedničky. To jak se tyto dva děje střídají nepůsobí nijak rušivě a ta neskutečná délka uteče jak voda. Dojemný, nádherný a geniální snímek jenž se právem zapsal do historie kinematografie, tak jako jeho předchůdce. 10/10.

plakát

Casino (1995) 

Naprosto mistrovsky a bez jediné slabé chvilky, odvyprávěn skvělý příběh s perfektními zvraty. Nicméně bez úžasného hereckého tria Robert De Niro, Sharon Stone a Joe Pesci, nebylo by to taktéž ono. Pochválit mohu také hudební stránku filmu, která udržuje tu fajn atmosféru, jenž v cca. polovině nabyde na tom osmdesátkovém nádechu ala Scarface (tedy zazní tu i hit od The Animals ze skvělých šedesátek). Prostě, mistrovské dílo. 10/10.

plakát

Coco (2017) 

"Podle recenzí to vypadá že Coco je jeden z nejlepších filmů od Pixar." "Sí, señor, nejen to, je to překrásná a dojemná podívaná." "A že to je od amíků?" "Vůbec nevadí señor, pojďte se na to podívat, moc krásné, jen mi podržte moje tamales a já vám to pustím." Tak a tento rozhovor by snad stačil na navnadění k shlédnutí tohoto nádherného animáku jenž vypráví o důležitosti rodiny s krásným hudebním podkladem. Jenže to by tento skvost neměl být jedním s nejlepších pixarovek abych jej jen takto jednoduše popsal, a to díky své originálnosti, nádhernému prostředí posmrtného života, výbornému příběhu, pořádné dávce emocí ale i fungujícímu humoru. Co víc jen říct, než že konec mne naprosto odrovnal. Ani nevím proč jsem na to nešel do kina, což byla bohužel chyba. 10/10.

plakát

Pošli to dál (2000) 

Takové laciné citové vydírání, jenž do jisté míry funguje. Vyzdvihnout musím herecké výkony ale hlavně i myšlenku, a nebýt ji, bylo by to jen obyčejné a otravné drama (nějak mne poslední dobou štve že k rozbrečení diváka v mnoha filmech tvůrci spoléhají na to že pustí pomalou "dojemnou" hudbu a je to! I když zde mi to tak extrémně nevadilo jako v jiných případech). Takto to je zajímavý počin, ale bohužel s nevyužitým obsahem. Možná v jiném typu filmu a ne v takovém kýči, který neurazí, ale také nijak moc neohromí. Škoda že nezaznělo na rozveselí Livin On A Prayer když už je všechno tak strašně smutný, a navíc tu byl Bon Jovi. Každopádně herecky se pěkně předved. 7/10.

plakát

Smrtonosná past: Opět v akci (2013) 

Kdyby Bruce měl plášť mohla by pětka Smrtonosné pasti být označována jako nepovedená digitální superhrdinská patlanina. Místo toho to je nepovedená digitální akční patlanina (co se týče těch fuj efektů, tak hlavně na konci jich je dost). Počáteční automobilová honička je extrémně nudná, zato po zbytek filmu to je krapet lepší, nicméně ne o moc. Z Johna McClanea je otravný super nesmrtelný dědek (možná i překvapivě otravnější než jeho synátor Kyle Reese), který už není ten sympatický John ale blbeček co mlátí obyčejné obyvatelstvo a ničí jim auta. Sice už ve čtyřce byla ta atmosféra původní trilogie ta tam, ale aspoň po akční stránce ušla, zatímco tady jsem se bavil nejvíce u konce, ale ne zas úplně královsky jako u předchozích dílů. Prostě pětka je nedůstojné pokračování skvělé série, u něhož se kromě zmíněného konce najde jen pár cool scén (např. do místnosti vtrhnou týpci a Bruce je rozstřílí - naprosto badass, ale přehnaný). 3/10. PS: Autoři by se měli stydět a doufám že už žádná Past nikdy nevznikne. Proč se musí pořád recyklovat? Aspoň že ten John Wick v poslední době za něco stojí.

plakát

Láska z Khon Kaen (2015) 

Zpočátku extrémní nuda, nicméně později jsem se do děje této prapodivnosti vžil a celkem bavil (chápu že je to zavádějící něco takového tvrdit o takovémto typu filmu, ale je tomu tak). Divné ale vtipně scénky střídají dlouhé záběry jenž působí že jejich smysl zná jen režisér, každopádně já to sledoval s naprostým zájmem a vlastně budu nad tímto snímkem dlouho přemýšlet. Těžko budu vysvětlovat proč jsem si tuto absurdní podívanou, jenž sama působí jako ten nejdivnější a nejkouzelnější sen, docela dost užil. Je jasné že to každý nesnese, takže spíše pro náročné labužníky a fanoušky asijské kinematografie. 8/10.

plakát

Trosečník (2000) 

Naprosto úžasný herecký koncern pana Hankse, nicméně dojem o bezchybném snímku docela dost kazí konečných cca. půl hodiny, která se snaží neschopně dojmout diváka, ale mne to přišlo extrémně otravné. Kdyby to skončilo kde mělo, bezpochyby bych dal plný počet, ale konec působí jako pořádná a nečekaná facka od Zemeckise (nemluvím o závěru na rozcestí, který byl výborný, ale o zmíněném nefungujícím emocionálním vydírání). 8/10.

plakát

Sedmikrásky (1966) 

Umělecky cenné, vizuálně velice zajímavé a humor zpočátku funguje, ale jinak pří sledování celého filmu mi jednotlivé pasáže přišli že nedávají smysl a jsou určeny jen jako pastva pro oči náročným divákům. Ke konci už jen pochopím, že snímek měl hlavu a patu, ale tak geniální, aby si film zasloužil být tak natahován, myslím že ta pointa opravdu není. Navíc dialogy obou dívek s otravnými hlasy, mi připadali jako když by meloun s okurkou debatovali o tom kdo je hranatější. Možná jako dvacetiminutový kraťas a méně iritující duo by vše fungovalo aspoň na ty čtyři hvězdy, nicméně i přes vše co se mi nelíbilo, chápu jeho uznávanost nejen na poli československé kinematografie. "Sedmikrásky" nejsou složité, spíš jde o to jestli vám sedne ten styl vyobrazující podvědomí člověka. 6/10.